• Food

    Χριστουγεννιάτικος κορμός σοκολάτας από τον Άκη Πετρετζίκη

    • NewsRoom
    Χριστουγεννιάτικος κορμός με σοκολάτα από τον Άκη Πετρετζίκη


    Το πιο γιορτινό γλυκό για την ημέρα των Χριστουγέννων!

    Λαχταριστό κορμό σοκολάτας ετοιμάζει σήμερα ο Άκης Πετρετζίκης και μας δείχνει την ιδανική συνταγή να πετύχουμε απόλυτη γεύση και απόλαυση χωρίς τέλος για το γιορτινό τραπέζι.

    Συστατικά

    Για το παντεσπάνι

    • 3 ασπράδια
    • 3 κρόκους
    • 1 πρέζα αλάτι
    • 80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
    • 140 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, ψιλοκομμένη

    Για την γκανάζ

    • 600 γρ. κουβερτούρα
    • 400 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, σε θερμοκρασία δωματίου

    Για τον κορμό

    • 30 γρ. κονιάκ
    • ζάχαρη άχνη
    • κεράσια, kirsch
    • φυσαλίδες

    Μέθοδος Εκτέλεσης

    • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στον αέρα.
    • Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ με το σύρμα σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε το αλάτι και τα 30 γρ. ζάχαρη. Αυξάνουμε ταχύτητα μέχρι να σφίξει η μαρέγκα.
    • Χτυπάμε τους κρόκους με τα 50 γρ. ζάχαρη στο μίξερ με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν πολύ και να ασπρίσουν για 8-10 λεπτά.
    • Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και αφού κρυώσει λίγο και φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου την ενσωματώνουμε στο μείγμα των κρόκων με τη βοήθεια μιας μαρίζ.
    • Ενσωματώνουμε και τη μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων.
    • «Θυσιάζουμε» το 1/4 από αυτήν για να αφρατέψει το μείγμα ανακατεύοντας τη γρήγορα με μια μαρίζ και μετά σιγά-σιγά προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά.
    • Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι φούρνου 30×40 εκ., που έχουμε στρώσει μια λαδόκολλα. Είναι σημαντικό να βουτυρώσουμε και να πασπαλίσουμε με κακάο τη λαδόκολλα, γιατί αλλιώς μπορεί να κολλήσει το μείγμα επάνω της.
    • Ψήνουμε στον φούρνο για 15-17 λεπτά.
    • Αφήνουμε να κρυώσει σκεπάζοντάς το με μια πετσέτα για 2-3 ώρες, μέχρι να μαλακώσει.
    Για τη γκανάς 
    • Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και αφήνουμε για 5-7 λεπτά μέχρι να πάρει μια βράση.
    • Κόβουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
    • Με το που πάρει βράση η κρέμα αφαιρούμε από τη φωτιά και την ρίχνουμε στο μπολ με τη σοκολάτα.
    • Αφήνουμε για 1 λεπτό μέχρι να πάρει θερμοκρασία η σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να έχουμε μια λεία γκανάς.
    • Απλώνουμε σε ένα ταψί 30×40 εκ. και με την βοήθεια μιας μαρίζ ανακατεύουμε τη γκανάς ώστε να μπορέσει να κρυώσει για περίπου 15-20 λεπτά.

    Για τον κορμό 

    • Στήνουμε μια καθαρή λαδόκολλα πάνω στον πάγκο εργασίας.
    • Αφαιρούμε το παντεσπάνι από τη λαδόκολλα και το αναποδογυρίζουμε πάνω στη λαδόκολλα.
    • Ραντίζουμε με το κονιάκ το παντεσπάνι με τη βοήθεια ενός πινέλου.
    • Απλώνουμε από πάνω με μια μαρίζ τα 2/3 από τη γκανάς. Κρατάμε λίγη στο μπολ για να διακοσμήσουμε το ρολό στο τέλος.
    • Τυλίγουμε το παντεσπάνι από την μεγάλη πλευρά που είναι κοντά μας στον πάγκο μέχρι το τελείωμά του στην απέναντι πλευρά και το τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα.
    • Απλώνουμε την υπόλοιπη γκανάς πάνω στο ρολό που έχει σχηματιστεί.
    • Διακοσμούμε με τα κερασάκια και τις φυσαλίδες.
    • Αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει για 2 περίπου ώρες.
    • Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.

    Δείτε τη συνταγή στο akispetretzikis.gr

    Διαβάστε επίσης:

    Δροσερό γιαουρτογλυκό με φρούτα από τον Άκη Πετρετζίκη

    Η συνταγή του Άκη για γρήγορη και ζουμερή χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα



    ΣΧΟΛΙΑ