• LIFE&STYLE

    Κορυφαίος ογκολόγος προτείνει τρόπους για την πρόληψη του καρκίνου στα 20 σας


    Είναι πολύ σοφό να σκεφτόμαστε το μέλλον. Το πιο σημαντικό πράγμα, που μπορείτε να κάνετε, φυσικά, είναι να αποφύγετε τη χρήση του καπνού σε οποιαδήποτε μορφή. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις ΗΠΑ για τους άνδρες και τις γυναίκες, και οι άνθρωποι που καπνίζουν έχουν 25 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με αυτούς που δεν το κάνουν.

    Η χρήση του καπνού συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο 18 διαφορετικών καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του λάρυγγα, της ουροδόχου κύστης, του τραχήλου, του στομάχου, και του παχέος εντέρου.

    Υιοθετώντας έναν υγιή, κατά τα άλλα, τρόπο ζωής μειώνεται επίσης ο κίνδυνος για καρκίνο. Αυτό περιλαμβάνει τον έλεγχο του βάρους σας (να είστε αδύνατοι χωρίς να γίνετε ελλιποβαρείς), να κάνετε γυμναστική (τουλάχιστον 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την ημέρα), ελαχιστοποιώντας την κατανάλωση αλκοόλ, και περιορίζοντας την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος ή πρόσθετα σάκχαρα (διότι αυτά συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους), μεταξύ άλλων. Θεωρείται ότι διατηρώντας έναν υγιή τρόπο ζωής μειώνεται η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου κατά 10 έως 15% και τη θνησιμότητα από καρκίνο κατά 20 έως 25%.

    Άλλες σημαντικές προφυλάξεις, περιλαμβάνουν την αποφυγή υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, η οποία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος, το οποίο μπορεί να αποβεί μοιραίο. Και μείνετε μακριά από τα ινστιτούτα τεχνητού μαυρίσματος – το σολάριουμ! Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, οι άνθρωποι που κάνουν σολάριουμ έχουν 59% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μελάνωμα σε σχέση με όσους δεν το έχουν κάνει.

    Θα πρέπει να κάνετε ένα ετήσιο checkup με γιατρό και να ακολουθείτε τις συστάσεις του για την εξέταση που είναι κατάλληλη για την ηλικία σας. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε το οικογενειακό σας ιστορικό για καρκίνο και να το μοιραστείτε με το γιατρό σας.

    Για παράδειγμα, μια γυναίκα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, έχει υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και η ίδια. Ο τακτικός έλεγχος είναι ακόμη πιο σημαντικός σε αυτές τις περιπτώσεις.

    Επίσης τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες πρέπει να ελέγξετε με τους γιατρούς τους για να βεβαιωθείτε ότι έχετε εμβολιαστεί για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), που προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλες μορφές καρκίνου, καθώς την ηπατίτιδα Β (HBV), η αιτία των περισσότερων καρκίνων του ήπατος.

    Δεν μπορούν να αποφευχθούν όλες οι μορφές του καρκίνου, σε καμμιά περίπτωση. Αλλά οι προφυλάξεις κοινής λογικής μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

     



    ΣΧΟΛΙΑ