• LIFE&STYLE

    Αυτές είναι οι πιο ακριβές πόλεις για το 2023 – Ποιες προσπέρασαν την Νέα Υόρκη

    • Bloomberg
    Σιγκαπούρη, Ζυρίχη, από τις πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο

    Σιγκαπούρη, Ζυρίχη


    Η Σιγκαπούρη και η Ζυρίχη ξεπέρασαν τη Νέα Υόρκη και αποτελούν πλέον τις πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο για να ζει κανείς το 2023, σύμφωνα με μια νέα παγκόσμια έρευνα.

    Το εξωφρενικά υψηλό κόστος ιδιοκτησίας αυτοκινήτου, το ακριβό αλκοόλ και οι αυξανόμενες τιμές των παντοπωλείων έδωσαν το προβάδισμα στη Σιγκαπούρη η οποία προηγείται της πόλης των ΗΠΑ με την οποία μοιράστηκε πέρυσι την πρωτιά, σύμφωνα με την έκθεση Worldwide Cost of Living 2023 της Economist Intelligence Unit.

    Η Ζυρίχη εκτινάχθηκε από την έκτη θέση πέρυσι στην πρώτη, εν μέρει χάρη στο ισχυρό ελβετικό φράγκο, καθώς και στα ακριβά είδη του σούπερ μάρκετ, τα οικιακά είδη και την αναψυχή.

    Η Γενεύη ισοβάθμησε με τη Νέα Υόρκη στην τρίτη θέση, και το Χονγκ Κονγκ συμπλήρωσε την πρώτη πεντάδα με τις ακριβότερες πόλεις.

    Συνολικά, οι παγκόσμιες τιμές αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 7,4% σε ετήσια βάση σε τοπικό νόμισμα, ελαφρώς λιγότερο από την περυσινή αύξηση κατά 8,1%.

    Οι κινεζικές πόλεις ήταν μεταξύ αυτών που υποχώρησαν περισσότερο στην κατάταξη, κυρίως λόγω της αργής ανάκαμψης της χώρας μετά την πανδημία και της υποτονικής καταναλωτικής ζήτησης.

    Άλλα ευρήματα που προέκυψαν από τη μελέτη ήταν τα εξής:

    -Το Λος Άντζελες (6η θέση) και το Σαν Φρανσίσκο (10η) ήταν οι μόνες άλλες πόλεις των ΗΠΑ που μπήκαν την πρώτη δεκάδα

    -Φθηνότερη πόλη παρέμεινε η πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκός, παρά την άνοδο της τιμής του καλαθιού κόστους ζωής κατά 321%.

    -Το Σαντιάγο ντε Κερέταρο και η Αγουασκαλιέντες του Μεξικού σημείωσαν την μεγαλύτερη άνοδο παγκοσμίως στην κατάταξη μετά την ενίσχυση του πέσο έναντι του δολαρίου ΗΠΑ

    -Το ασθενέστερο γιεν Ιαπωνίας οδήγησε το Τόκιο χαμηλότερα κατά 23 θέσεις στην 60η θέση και την Οσάκα κατά 27 θέσεις, στην 70η θέση

    -Ενώ το Τελ Αβίβ του Ισραήλ βρέθηκε στο Τop 10, η έρευνα διεξήχθη πριν από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, ο οποίος μπορεί να επηρέασε τις τιμές

    -Οι τιμές των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας αυξήθηκαν με τον πιο αργό ρυθμό από τις 10 ευρείες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών που εξετάστηκαν, σημειώνοντας αύξηση 5,7%

    «Οι κραδασμοί στο μέτωπο της προσφοράς που οδήγησαν σε αυξήσεις των τιμών το 2021-22 έχουν μειωθεί από τότε που η Κίνα ήρε τους περιορισμούς της για τον Covid-19 στα τέλη του 2022, ενώ η άνοδος των τιμών της ενέργειας που παρατηρήθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 έχει επίσης χαλαρώσει», δήλωσε η Upasana Dutt, επικεφαλής του παγκόσμιου κόστους ζωής στο EIU.

    «Παρά τους ανοδικούς κινδύνους, αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί περαιτέρω το 2024, χαλαρώνοντας τις τιμές παγκοσμίως», επισήμανε.

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 14 Αυγούστου και 11 Σεπτεμβρίου και συνέκρινε περισσότερες από 400 μεμονωμένες τιμές σε 173 πόλεις παγκοσμίως.

    Αυτές είναι οι 10 πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο, με την κατάταξή τους για το 2023:

    Σιγκαπούρη και Ζυρίχη (1η θέση), Γενεύη και Νέα Υόρκη (3η θέση) και ακολουθούν κατά σειρά οι Xονγκ Κονγκ, Λος Άντζελες, Παρίσι, Κοπεγχάγη, Τελ Αβίβ και Σαν Φρανσίσκο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Γιατί οι πλούσιοι της Σιγκαπούρης είναι οι πιο δυστυχισμένοι στην Ασία

    Σιγκαπούρη F1 in Schools: Διακρίσεις Ελλήνων μαθητών!

    Αυτές είναι οι πιο ακριβές πόλεις του κόσμου για πολυτελή διαβίωση



    ΣΧΟΛΙΑ