• Ροή Ειδήσεων

    Τι αλλαγές φέρνει στη ναυτιλία η συμφωνία για μείωση των ρύπων

    • NewsRoom
    tanker ναυτιλία δεξαμενόπλοια ναυλαγορά


    Επειγόντως μέτρα καλούνται να πάρουν όλοι όσοι ασχολούνται ενεργά με τον τομέα της ναυτιλίας έπειτα από την δήλωση που υπέγραψαν 35 χώρες για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής “Οne Planet” που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. Ανάμεσα στις 35 χώρες που υπέγραψαν την δήλωση συμπεριλαμβάνονται το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Δανία, η Γερμανία, η Χιλή, η Νέα Ζηλανδία και τα Νησιά Μάρσαλ.

    Σημειώνεται όμως πως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δεν ήταν ανάμεσα σε αυτές καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump απέσυρε τη συμφωνία, από τον Ιούνιο.

    Οι νέες  προσπάθειες του Διεθνή Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) για την έγκριση δύο νέων στρατηγικών που θα μειώσουν την ρύπανση από τα πλοία θα ξεκινήσουν άμεσα. Η πρώτη έως το 2018 και η δεύτερη -αναθεωρημένη- με την περίοδο ως το 2023.

    Η συμφωνία που ονομάστηκε “Tony de Brum” αφορά ένα στόχο ο οποίος είναι μεγάλος και φιλόδοξος και συμβατός με τις αποφάσεις της Συμφωνίας των Παρισίων. Μέσα στις φιλοδοξίες για την συμφωνία είναι και το να είναι μηδενικές οι εκπομπές CO2 στο δεύτερο μισό του αιώνα.

    Επιβεβαιώνοντας την υπόσχεση για την αλλαγή του κλίματος ο ΙΜΟ ανέφερε πως “θα αναπτύξει τις κατάλληλες λύσεις για να μειώσει τη συμβολή της ναυτιλιακής βιομηχανίας στην ατμοσφαιρική ρύπανση και τις επιπτώσεις της στο κλίμα”.

    Ακολούθησε τελετή υπογραφής που διεξήχθη στις 12 Δεκεμβρίου υπό την αιγίδα του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και του Προέδρου του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας Jim Yong Kim. Οι τρεις ηγέτες εξέτασαν την οικολογική κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον πλανήτη μας καλώντας τους διεθνείς ηγέτες να αναλάβουν συγκεκριμένες ενέργειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

    Σε τοποθέτηση  του ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε πως «στόχος είναι να εξευρεθούν νέα μέσα χρηματοδότησης της προσαρμογής των τρόπων ζωής μας σε αναπόφευκτες μεταμορφώσεις, να επιταχυνθεί περαιτέρω η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και να διασφαλιστεί ότι τα ζητήματα του κλίματος είναι κεντρικά για τον χρηματοπιστωτικό τομέα».

    Ο δε όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας ανακοίνωσε ότι δεν θα χρηματοδοτήσει την κόντρα σε αυτό το ρεύμα άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου μετά το 2019.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γ. Προκοπίου: Χρυσό deal με την China Development Bank Leasing

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Αγγελικούσης: Το ανήσυχο πνεύμα του κορυφαίου Έλληνα εφοπλιστή

     ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποιοι εφοπλιστές κυριάρχησαν το 2017. Έδωσαν 4,4 δισ. για πλοία

     



    ΣΧΟΛΙΑ