• Ροή Ειδήσεων

    Aποσπασματικό Σ/Ν μάς απομακρύνει από νέους τρόπους για ουσιαστική καταπολέμηση του καπνίσματος

    • NewsRoom

    Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός


    Πώς συζητάμε στο ίδιο Νομοσχέδιο την επιβολή τελών για τα καλλυντικά και τη σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών; Και πόσο άμεση σχέση μπορεί να έχουν οι διοικητικές κυρώσεις παραβίασης της φαρμακευτικής νομοθεσίας με τις διατάξεις περί ηλεκτρονικού τσιγάρου και περί απαγορεύσεων διαφήμισης και εμπορίας; Το Σχέδιο Νόμου που φέρνει το Υπουργείο Υγείας προς ψήφιση αγγίζει πράγματι κάποιες πτυχές του συστήματος Υγείας που έχει αξία να συζητήσουμε. Αυτές όμως οι ενδιαφέρουσες διατάξεις φέρνουν μαζί και άλλες, λιγότερο σχετικές και πολύ πιο καθημερινές, τις οποίες θα άξιζε να συζητήσουμε συνολικά και οργανωμένα ως ανεξάρτητα προβλήματα που χρειάζονται συστηματική διαχείριση και αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το θέμα της καταπολέμησης του τσιγάρου αλλά και της πληροφόρησης σχετικά με τα νέας γενιάς εναλλακτικά προϊόντα καπνού. Το νέο Σ/Ν, και ειδικότερα το άρθρο 97, επιφέρει αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο η πολιτεία αντιλαμβάνεται και διαχειρίζεται το ζήτημα, αφού με τα νέα δεδομένα –ουσιαστικά– τσιγάρα και προϊόντα καπνού νέας γενιάς εξισώνονται απόλυτα και αντιμετωπίζονται ως αντίστοιχα επικίνδυνα, αφαιρώντας από όποιον επιλέγει να καπνίζει το δικαίωμα να έχει έγκυρη ενημέρωση.

    Τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει στη δημοσιότητα δεκάδες επιστημονικές έρευνες και μελέτες που τεκμηριώνουν πως τα καπνικά προϊόντα νέας γενιάς, όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τα προϊόντα θέρμανσης – μη καύσης, μειώνουν δυνητικά τη βλάβη, συγκριτικά με το τσιγάρο.

    Ωστόσο, το Υπουργείο Υγείας αλλά και οι αντίστοιχες δομές υγείας, συστηματικά αγνοούν ή απορρίπτουν καθολικά τις εναλλακτικές του καπνίσματος ως ένα μέτρο αποτελεσματικού τρόπου ρύθμισης του καπνού και της νικοτίνης.

    Σύμφωνα με το νέο Σ/Ν, λοιπόν, τα νέας γενιάς καπνικά προϊόντα, όπως τα προϊόντα θέρμανσης – μη καύσης και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, δεν θα μπορούν πλέον να χαρακτηριστούν ή να κατονομαστούν λιγότερο επιβλαβή και επικίνδυνα, ακόμα και αν οι επιστημονικές ενδείξεις και τα στοιχεία που προκύπτουν είναι επαρκή, έγκυρα και ενισχύουν αυτόν τον ισχυρισμό.

    Έτσι, το Υπουργείο Υγείας – το οποίο μέχρι πρότινος διατηρούσε τη δικαιοδοσία να αξιολογεί τα επιστημονικά δεδομένα και προστατεύοντας τους καταναλωτές να εισηγείται αν καθένα από αυτά τα προϊόντα δικαιούται ή όχι να επικοινωνήσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του σε ενήλικες καπνιστές – δεν επιτρέπει κανενός είδους ενημέρωση για τα προϊόντα αυτά.

    Το ερώτημα που προκύπτει εδώ στην πραγματικότητα δεν είναι το αν και κατά πόσο πρέπει ή δεν πρέπει να προωθεί κανείς το ηλεκτρονικό τσιγάρο, τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού ή άλλα προϊόντα εναλλακτικού καπνίσματος.

    Αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί είναι, ενδεχομένως, το γιατί το Υπουργείο Υγείας καταργεί το δικαίωμα που είχε δώσει από μόνο του στον εαυτό του. Είναι στη δικαιοδοσία του εν λόγω Υπουργείου να διαχειρίζεται το θέμα του καπνίσματος, το οποίο έχει σοβαρότατες πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Το κάπνισμα είναι με βεβαιότητα επιβλαβές και το ιδανικό για κάποιον θα ήταν να το κόψει.

    Ωστόσο, υπάρχει μερίδα του πληθυσμού που επιλέγει να συνεχίζει αυτή τη συνήθεια. Από τη στιγμή, λοιπόν, που η επιστήμη εκμεταλλεύεται τα άλματα της τεχνολογίας και προσφέρει στους ενήλικες καπνιστές εναλλακτικές για το -αποδεδειγμένα- επιβλαβές παραδοσιακό τσιγάρο, γιατί η πολιτεία «μπλοκάρει» την πρόσβαση στις εναλλακτικές αυτές; Πόσο μάλλον αν και εφόσον τα καινοτόμα αυτά προϊόντα, λειτουργούν αποτελεσματικά στην αποδέσμευση από το τσιγάρο, είτε σε ένα μεταβατικό στάδιο πριν τη διακοπή του καπνίσματος, είτε συνολικά απομακρύνοντας τον καπνιστή από το τσιγάρο.

    Ας πάρουμε παράδειγμα από τις χώρες του εξωτερικού που αντιμετωπίζουν με ελπίδα και όχι με δυσπιστία τις πρακτικές που έρχονται να ενισχύσουν τη μάχη κατά του καπνίσματος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Επικεφαλής ΠΟΥ: Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι το «νέο κάπνισμα»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φαρμακοποιοί: «Αδιαφορία» για τα φαρμακεία στο σχέδιο νόμου για την υγεία



    ΣΧΟΛΙΑ