• bloomberg

    Financial Times

    Michael Gianaris: Ο ομογενής που βάζει «φρένο» στις μεγάλες φιλοδοξίες της Amazon

    • Financial Times


    Η Amazon υπερηφανεύεται ότι γνωρίζει τι θέλουν οι καταναλωτές – συχνά ακόμα και πριν το καταλάβουν οι ίδιοι. Αλλά όταν πρόκειται για την περιοχή του Queens στη Νέα Υόρκη, ο Michael Gianaris είναι πεπεισμένος ότι εκείνος ξέρει καλύτερα από τον τεχνολογικό γίγαντα.

    Ο κ. Gianaris, παιδί Ελλήνων μεταναστών, έχει περάσει σχεδόν ολόκληρη τη ζωή του στην Αστόρια του Queens. Εκεί γεννήθηκε, εκεί πήγε σχολείο. Η μόνη αξιόλογη περίοδος που πέρασε μακριά από εκεί ήταν όταν σπούδασε στη Νομική του Χάρβαρντ – αν και επέστρεψε σύντομα μετά την αποφοίτησή του και μπήκε στην πολιτική.

    «Νιώθω ότι πιάνω τον παλμό αυτής της γειτονιάς καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο», λέει ο κ. Gianaris. «Περπατώ αυτούς τους δρόμους. Εγώ μένω εδώ. Άλλοι άνθρωποι δεν το κάνουν».

    Αυτές οι τοπικές γνώσεις θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί ο κ. Gianaris, τώρα γερουσιαστής των Δημοκρατικών, ήταν τόσο αποτελεσματικός στον ηγετικό ρόλο που έπαιξε κατά του σχεδίου της Amazon να χτίσει ένα περιφερειακό «αρχηγείο» στο Long Island, στο Queens.

    Η Amazon ανακοίνωσε τα σχέδιά της τον Νοέμβριο, μετά από έναν εξαντλητικό, παναμερικανικό διαγωνισμό στον οποίο έδωσαν μάχη για χάρη του κολοσσού της τεχνολογίας εκατοντάδες πόλεις. Ο Andrew Cuomo, ο δημοκρατικός κυβερνήτης που πρωτοστάτησε για να προσελκύσει την Amazon, χαιρέτισε το αποτέλεσμα ως τη μεγαλύτερη νίκη για την οικονομική ανάπτυξη της πόλης. Η εταιρεία έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει 25.000 καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας μέσα σε 10 χρόνια.

    Αντί να γιορτάσει, ο κ. Gianaris άρχισε να υπολογίζει το κόστος της επένδυσης της Amazon. Άλλωστε η εταιρεία θα αξιοποιούσε φορολογικά κίνητρα περίπου 3 δισεκατομμύρια δολαρίων που ο ίδιος και άλλοι αντίπαλοι παρομοιάζουν με κρατική επιχειρηματική πρόνοια, σε μια εποχή που τα σχολεία της γειτονιάς και τα δίκτυα των συγκοινωνιών αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

    «Το γεγονός ότι η Amazon πρόκειται να λάβει 3 δισ. δολάρια και ο κυβερνήτης έχει εντοπίσει έλλειμμα προϋπολογισμού ύψους 2,6 δισ. δολαρίων δεν απαιτεί να είναι κανείς μαθηματική ιδιοφυΐα για να διαπιστώσει τη σχέση μεταξύ αυτών των δύο», δήλωσε ο κ. Gianaris.

    Μια τέτοια αντίσταση κάποτε φαινόταν ουτοπική. Αλλά μπήκε σε μια νέα φάση την περασμένη εβδομάδα, όταν άλλοι Δημοκρατικοί συγκρούστηκαν με τον κ. Cuomo για να διοριστεί ο κ. Gianaris σε μία τριμελή επιτροπή ελέγχου, δίνοντάς του την πιθανή εξουσία για βέτο στη συμφωνία. Ο κ. Gianaris πρότεινε στη συνέχεια μία νομοθεσία που θα περιόριζε ορισμένα φορολογικά οφέλη για την εταιρεία.

    Σύντομα αποκαλύφθηκε ότι η Amazon το ξανασκεφτόταν για το Queens. Οι ανώτεροι υπάλληλοι έχουν ενοχληθεί από την τοπική εχθρότητα που αντιμετώπισαν, την οποία δεν περίμεναν και έρχεται σε έντονη αντίθεση με την θερμή αγκαλιά που έλαβαν στη Βιρτζίνια, την τοποθεσία που επέλεξαν για ένα άλλο περιφερειακό αρχηγείο.

    Ανησυχούν ιδιαίτερα, σύμφωνα με άτομο που έχει γνώση των συζητήσεων στην Amazon, για τις απαιτήσεις να επιτραπεί στους εργαζόμενους της στη Νέα Υόρκη να συνδικαλιστούν – κάτι που η εταιρεία έχει αρνηθεί αλλού.

    «Η Amazon είναι μια μη συνδικαλιστική εταιρεία και δεν συνειδητοποίησε ότι αυτό θα πρέπει να αλλάξει στη Νέα Υόρκη», είπε αυτό το πρόσωπο.

    Πάντως, η Amazon θα μπορούσε εύκολα να κάνει πίσω: δεν έχει υπογράψει επίσημη μίσθωση ή ξεκινήσει εργασίες στις νέες της εγκαταστάσεις. Ένας άλλος υποψήφιος, στο κοντινό Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ, έχει προσφέρει φορολογικά κίνητρα ύψους 7 δισ. δολαρίων.

    Οι έκπληκτοι συνεργάτες του Cuomo αρχικά θεώρησαν ότι ο κ. Gianaris και άλλοι τοπικοί πολιτικοί ήταν απλώς πικρόχολοι που είχαν μείνει έξω από το μεγάλο deal. Οι πολιτικοί, όπως παρατήρησε ένας εξ αυτών, είναι πάντα κατά των παρασκηνιακών deals όταν δεν είναι μέσα σε αυτά. Μετά από μερικά επικοινωνιακά σόου, τελικά θα συμμορφώνονταν.

    Όμως, σε αντίθεση με άλλους επικριτές, ο κ. Gianaris έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να συναντηθεί με στελέχη της Amazon για να συζητήσει τη συμφωνία, απαιτώντας πρώτα να ακυρωθεί.

    «Ο Gianaris έχει ξεπεράσει τον Cuomo», σημείωσε ένα στέλεχος μεσιτείας της Νέας Υόρκης – παρόλο που είναι ακόμα νωρίς.

    Όπως και άλλοι παρατηρητές, το στέλεχος πίστευε ότι ο κ. Gianaris προσπαθούσε να απευθυνθεί σε μια μικρή αλλά ηχηρή μειοψηφία αριστερών ακτιβιστών, ελπίζοντας να ξεκινήσει μια κούρσα υπέρ της προοδευτικής πτέρυγας του κόμματος, της οποίας ηγείται η Alexandria Ocasio-Cortez. Ο 29χρονος σόκαρε το κατεστημένο των Δημοκρατικών, κατατροπώντας τον παλιό επικεφαλής Joe Crowley στις εσωτερικές εκλογές του περασμένου έτους για να αντιπροσωπεύσει τμήματα του Queens και του Bronx στο Κογκρέσο. «Η Ocasio-Cortez είναι τώρα κυρίαρχος στο Queens, όχι ο Joe Crowley», είπε ένας βοηθός του Cuomo.

    Ο κ. Cuomo φαινόταν να το έχει αυτό κατά νου την Παρασκευή, όταν κατηγόρησε τους αντιπάλους για «υποκίνηση» περιθωριοποιημένων ακτιβιστών και προειδοποίησε ότι θα επωμιστούν τις συνέπειες αν αποσυρθεί η Amazon.

    Ο κ. Gianaris εμφανίστηκε πιο πολύ παραξενεμένος παρά ενοχλημένος, προτρέποντας τον κυβερνήτη να «σταματήσει να κάνει οργισμένες ομιλίες και να επικεντρωθεί στο γεγονός ότι διαπραγματεύτηκε μια μυστική συμφωνία που είναι κακή για τη Νέα Υόρκη».

    Την εκστρατεία του έχει βοηθήσει το γεγονός ότι οι Google και Facebook έχουν προσθέσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στη Νέα Υόρκη η καθεμιά τους τελευταίους μήνες, με λίγες τυμπανοκρουσίες ή ειδικές φορολογικές ελαφρύνσεις – κάτι που έχει επισημάνει και ο Michael Bloomberg, ο δισεκατομμυριούχος πρώην δήμαρχος. Το πραγματικό δέλεαρ ήταν το τεχνολογικό ταλέντο της πόλης.

    Ο κ. Gianaris και ο κ. Cuomo έχουν προϊστορία: ο κ. Gianaris εργάστηκε για τον πατέρα του κ. Cuomo, Mario, ως σύνδεσμος του τότε κυβερνήτη με το Queens. Αν και γνωρίζονται εδώ και χρόνια, δεν είναι ιδιαίτερα κοντά.

    Κάποτε ο κ. Gianaris αναφέρθηκε ως πιθανός διάδοχος του Eliot Spitzer ως Γενικός Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης – αν και η θέση αντίθετα πήγε στον κύριο Cuomo, στο δρόμο προς το πόστο του κυβερνήτη.

    Ο κ. Gianaris παρέμεινε στο έντονα ελληνικό κομμάτι του Queens στο οποίο ο πατέρας του, Nicholas, μετανάστευσε το 1961. Ήρθε από τα Καλάβρυτα, μια ελληνική πόλη στην Πελοπόννησο όπου σημειώθηκε μια διαβόητη ναζιστική σφαγή το 1943. Σε αντίποινα για επιθέσεις από Έλληνες αντάρτες, οι Γερμανοί εκτέλεσαν περισσότερους από χίλιους άνδρες κατοίκους και κατέκαψαν χωριά. «Ο πατέρας μου τότε ήταν μικρό αγόρι», είπε ο κ. Gianaris.

    Αφού έφτασε στη Νέα Υόρκη ως μεταπτυχιακός φοιτητής, ο πατέρας Gianaris έγινε καθηγητής στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Fordham της Νέας Υόρκης – όπου ο γιος του θα διέπρεπε πριν πάει στο Χάρβαρντ.

    «Πήγε στη νομική σχολή. Εφυγε. Δεν ήταν υποχρεωμένος να επιστρέψει, αλλά το έκανε», δήλωσε η Kimberly Mullarkey, 38 ετών, κάτοικος της Αστόρια τρίτης γενιάς και μέλος του τοπικού Taminent Regular Democratic Club.

    Η κ. Mullarkey εντυπωσιάστηκε από τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Gianaris επιτέθηκε στην εταιρεία Con Edison, αφού το Queens είχε πληγεί από ένα μεγάλο μπλακ άουτ 17 ημερών το 2006. «Είναι μαχητής. Είναι πρόθυμος να πάει ενάντια στους μεγάλους », είπε.

    Το θέμα της Amazon ήταν πιο περίπλοκο, ανέφερε η κ. Mullarkey. Παρόλο που δεν είναι καθόλου Δημοκρατική Σοσιαλίστρια όπως η κ. Ocasio-Cortez, εξέφρασε τις ανησυχίες της για την εταιρεία – τόσο ο μυστικός τρόπος με τον οποίο έγινε η διαπραγμάτευση της συμφωνίας, όσο και το τι θα σήμαινε η άφιξή της για τα παραδοσιακά οικογενειακά καταστήματα που εξακολουθούν να είναι ο συνδετικός ιστός της γειτονιάς.

    «Είναι μια δύσκολη απόφαση», είπε, προσθέτοντας: «Δεν νομίζω ότι ο [δήμαρχος Bill] De Blasio καταλαβαίνει αυτή τη γειτονιά. Δεν νομίζω ότι την καταλαβαίνει ούτε ο κυβερνήτης».

    Η Amazon και οι υποστηρικτές της εξακολουθούν να αισθάνονται αισιόδοξοι. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση που παρήγγειλε έδειξε ότι πάνω από το 70 τοις εκατό των κατοίκων του Queens υποστηρίζει τα σχέδιά της. Με την πάροδο του χρόνου, πιστεύουν ότι η ρητορική γύρω από την εταιρεία θα μαλακώσει και οι κάτοικοι θα είναι σε θέση να κάνουν μια ψύχραιμη εξέταση των αριθμών.

    Τα φορολογικά κίνητρα ύψους 3 δισ. δολαρίων, δήλωσε ο κ. Cuomo, θα αντισταθμιστούν από περίπου 27 δισ. δολάρια σε προβλεπόμενα φορολογικά έσοδα. Επιπλέον, τα κίνητρα αυτά συσσωρεύονται μόνο καθώς επενδύει η Amazon. «Δεν υπάρχει επιχείρηση που να φέρνει πλέον 25.000 θέσεις εργασίας!», υπενθύμισε ο κ. Cuomo στους Νεοϋορκέζους την Παρασκευή. «Δεν υπάρχουν. Ξοδεύω μέρες προσπαθώντας να φέρω μια επιχείρηση που έχει εκατό θέσεις εργασίας ή διακόσιες θέσεις εργασίας».

    Αλλά ο κ. Gianaris, που ζει ανάμεσα στους ψηφοφόρους του, είναι πεπεισμένος ότι ξέρει καλύτερα. «Είτε η Amazon είτε ο κυβερνήτης θα συνειδητοποιήσουν ότι αυτή η συμφωνία δεν έχει καμία πιθανότητα», προέβλεψε.

    [ft_copy]

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Reuters: Ο Αλέξης Τσίπρας κινδυνεύει να τα τινάξει όλα στον αέρα για να κερδίσει ψήφους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Τζώρτζης Κουτσολιούτσος στο mononews: «Σε δυο μήνες θα έχουν ολοκληρωθεί όλα για τη διάσωση της Folli Follie»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  «Τιτανομαχία» Euronext-Nasdaq για τον έλεγχο του Χρηματιστηρίου του Όσλο


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ