• Business

    Τζώρτζης Κουτσολιούτσος στο mononews: «Σε δυο μήνες θα έχουν ολοκληρωθεί όλα για τη διάσωση της Folli Follie»

    Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. Folli Follie


    Βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας για πάνω από δέκα μήνες. Έχουν γραφτεί άπειρα κείμενα για την εμπλοκή του ιδίου και της οικογένειάς του σε ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά σκάνδαλα που γνώρισε η χώρα και όλοι πλέον περιμένουν την κατάληξη της πολύκροτης υπόθεσης, η οποία «έσκασε σαν βόμβα» στην αγορά. Ο λόγος για τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, πρώην επικεφαλής και βασικό μέτοχο της Folli Follie, ο οποίος μίλησε στο mononews για την προσπάθεια διάσωσης της άλλοτε πανίσχυρης επιχείρησης που διοικούσε, η οποία κατέρρευσε σαν «χάρτινος πύργος» κάτω από το βάρος των σαρωτικών αποκαλύψεων.

    Τον συναντήσαμε τυχαία στο Factory Outlet του αεροδρομίου, όπου βρέθηκε προχθές το μεσημέρι.

    Παρότι εκείνη τη στιγμή γευμάτιζε, δέχθηκε την πρότασή μας να συνομιλήσουμε για τις τελευταίες εξελίξεις στην εταιρεία, η οποία εξακολουθεί να κινείται στην κόψη του ξυραφιού.

    Ύστερα από λίγη ώρα, πλησίασε και κάθισε στο τραπέζι μας. Αμέσως μετά τις πρώτες ερωτήσεις, μπήκαμε στην ουσία της υπόθεσης.

    «Μέσα στους επόμενους δυο μήνες θα έχουν τελειώσει όλα», εκτίμησε αναφερόμενος στην προσπάθεια διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει πως δεν είναι πλέον εκείνος που έχει τον καθοριστικό λόγο για τις εξελίξεις, αλλά τα νέα μέλη της διοίκησης.

    Παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους ομολογιούχους, οι οποίες θεωρούνται κλειδί για την επιτυχία του σχεδίου εξυγίανσης. Ωστόσο, δεν έκρυψε πως υπάρχει απόσταση όσον αφορά στα χρήματα που θα πρέπει να συνεισφέρουν οι ομολογιούχοι για να προχωρήσει το εγχείρημα.

    «Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τα νέα μέλη που έχουν στελεχώσει το διοικητικό συμβούλιο», πρόσθεσε αναγνωρίζοντας το έλλειμμα εταιρικής διακυβέρνησης που υπήρχε μέχρι πρότινος στην Folli Follie.

    Κληθείς να διευκρινίσει τι εννοεί λέγοντας πως «όλα θα έχουν τελειώσει μέσα στους επόμενους δυο μήνες» και εάν στο διάστημα αυτό περιλαμβάνονται η ολοκλήρωση του ελέγχου από την PwC, η συμφωνία με τους ομολογιούχους και η κατάθεση του αιτήματος υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα κούνησε συγκαταβατικά το κεφάλι του.

    «Όλα αυτά θα έχουν τελειώσει μέχρι τότε», είπε χαρακτηριστικά.

    Έσπευσε μάλιστα να τονίσει πως για την έκδοση του πορίσματος από την PwC, τα χρονικά περιθώρια που είχαν τεθεί εξ’ αρχής ήταν στενά για την έκταση του ελέγχου που ζητήθηκε ενώ απέφυγε να απαντήσει για την αποχώρηση της EY.

    Αναπόφευκτα η συζήτηση ήρθε στις κατηγορίες που αποδίδονται στην οικογένειά του, αλλά και τις δικαστικές αγωγές από τους μικρομετόχους. Στο σημείο αυτό ήταν αρκετά φειδωλός, και περιορίστηκε να πει πως στο τέλος της μέρας οι κατηγορίες θα καταρρεύσουν.

    Στην ερώτηση γιατί δεν επεδίωξε την είσοδο στρατηγικού επενδυτή ως εναλλακτική λύση, υπογράμμισε πως, παρότι η εταιρεία κάποτε μεσουρανούσε όντας η μοναδική πραγματικά ελληνική πολυεθνική, μετά τις αποκαλύψεις για την παραποίηση των οικονομικών στοιχείων στην Ασία είναι λογικό να μην προσελκύει το ενδιαφέρον.

    «Η εταιρεία πλέον είναι τοξική»

    «Η εταιρεία πλέον είναι τοξική. Κανείς δεν θέλει να εμπλακεί», σημείωσε και πρόσθεσε πως όπως έχουν τα πράγματα δεν μπορεί η επόμενη μέρα να περιλαμβάνει ούτε την οικογένεια Κουτσολιούτσου.

    Ωστόσο, είπε πως η εταιρεία μπορεί με το σχέδιο που προωθείται (διάσπαση σε καλή και κακή) να έχει μέλλον, τονίζοντας πως παρά τη δύσκολη θέση που βρίσκεται εξακολουθεί να παράγει σημαντικά έσοδα, μέσα από τις διάφορες δραστηριότητές της (πχ. Factory Outlet) και να ανταποκρίνεται πλήρως στις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζόμενους και στους προμηθευτές της. «Ακόμη και υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες, η εταιρεία έχει έσοδα και πληρώνει τους εργαζόμενους της, οι οποίοι είναι προτεραιότητα σε αυτή την προσπάθεια», τόνισε.

    Εκείνη την ώρα, στο Factory Outlet υπήρχε κόσμος και κυρίως οικογένειες που έκαναν τα ψώνια τους ενώ αρκετοί όπως μάθαμε ήταν και οι επισκέπτες από την έκθεση Horeca που διεξάγονταν λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά.

    Αν και είχαμε να θέσουμε πολλές ακόμη ερωτήσεις, εντούτοις το φορτωμένο πρόγραμμα δεν επέτρεψε στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο να επεκταθεί περισσότερο καθώς έτρεχαν οι ανειλημμένες υποχρεώσεις του.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ομολογιούχοι αναμένονται –εκτός απροόπτου- τις επόμενες μέρες στην Αθήνα (στις επόμενες ώρες θα οριστικοποιηθεί η μέρα), για συζητήσεις με τη διοίκηση της Folli Follie, με στόχο την οριστικοποίηση της συμφωνίας επί του σχεδίου εξυγίανσης.

    Όλα πλέον δείχνουν ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις για την έκβαση της πολύκροτης υπόθεσης, με δεδομένο μάλιστα πως τα αποθέματα ρευστότητας που φαίνεται να υπάρχουν δεν μπορούν να κρατήσουν επ’ αόριστο υπό αυτές τις πιεστικές συνθήκες…



    ΣΧΟΛΙΑ