• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    «Τιτανομαχία» Euronext-Nasdaq για τον έλεγχο του Χρηματιστηρίου του Όσλο

    • Bloomberg

    The Oslo Bors. Photographer: Odin Jaeger/Bloomberg


    Η Euronext NV ανέβασε τον πήχη στον «πόλεμο» προσφορών με την Nasdaq Inc., αποκαλύπτοντας μία υψηλότερη προσφορά για τον Oslo Bors, που αποτιμά το κύριο χρηματιστήριο της Νορβηγίας περίπου στα 790 εκατομμύρια δολάρια.

    Η γαλλο-ολλανδική εταιρεία διαχείρισης χρηματιστηρίων είναι πλέον πρόθυμη να πληρώσει 158 νορβηγικές κορώνες ανά μετοχή, ποσό που είναι περίπου 4% υψηλότερο από την προσφορά της Nasdaq τον περασμένο μήνα. Είναι επίσης περίπου 9% υψηλότερο από την προηγούμενη προσφορά της Euronext.

    Η εξέλιξη αυτή κινητοποίησε τον Nasdaq να δώσει διαβεβαιώσεις και δήλωσε τη Δευτέρα ότι εξακολουθεί να δεσμεύεται να προχωρήσει σε deal, έχοντας ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη του συμβουλίου του Oslo Bors. Παρ’ όλα αυτά, η Nasdaq δεν ξεκαθάρισε ότι είναι έτοιμη να αυξήσει την προσφορά της.

    Η Bente Landsnes, διευθύνουσα σύμβουλος του Oslo Bors, δήλωσε ότι μαζί με την ομάδα της θα αξιολογήσει τη νέα προσφορά της Euronext, αλλά επανέλαβε την άποψή της ότι η Nasdaq παραμένει μια καλύτερη στρατηγική επιλογή.

    «Ένα καλύτερο μέλλον»

    Η Landsnes είπε ότι μια εμπεριστατωμένη αξιολόγηση έχει ήδη οδηγήσει στο «ομόφωνο συμπέρασμα από τη διοίκηση και το διοικητικό συμβούλιο» […] «ότι η νορβηγική κεφαλαιαγορά και οι εταιρείες μας θα έχουν ένα καλύτερο μέλλον με μία ιδιοκτησία της Nasdaq» σε μία τηλεφωνική συνέντευξη.

    Η KLP, ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους του Oslo Bors μαζί με την DNB, δήλωσε τη Δευτέρα ότι θέλει να πετύχει ο Nasdaq. Οι δύο βασικοί ιδιοκτήτες της νορβηγικής χρηματιστηριακής αγοράς είχαν ήδη εκφράσει την υποστήριξή τους τον περασμένο μήνα.

    Αλλά το ερώτημα είναι αν άλλοι μέτοχοι στο Oslo Bors θα είναι ικανοποιημένοι με χαμηλότερη προσφορά από ό, τι αυτή που η Euronext έχει βάλει τώρα στο τραπέζι.

    Πιάστηκαν στον… ύπνο παραμονή Χριστουγέννων

    Τα μέλη του ΔΣ του Oslo Bors πιάστηκαν στον ύπνο την παραμονή των Χριστουγέννων, που είναι αργία στη Νορβηγία, όταν η Euronext ανακοίνωσε ότι κέρδισε τον διαγωνισμό που διεξήγαγε μια επενδυτική τράπεζα. Μέτοχοι του Oslo Bors που κατείχαν το 25% της εταιρείας είχαν αναθέσει στην τράπεζα, τη σουηδική Carnegie, να βρει έναν πλειοδότη πρόθυμο να αναλάβει ολόκληρη την επιχείρηση.

    Από την αρχή του έτους, η Euronext, η οποία εκμεταλλεύεται χρηματιστήρια στο Παρίσι και στο Άμστερνταμ, εξασφάλισε την υποστήριξη του 50,5% των μετόχων του Oslo Bors μέσω ενός συνδυασμού αμετάκλητων δεσμεύσεων από τους μετόχους και άμεσων αγορών μετοχών. Δημοσιεύοντας το έγγραφο της προσφοράς της στις 4 Φεβρουαρίου, ο Nasdaq αποκάλυψε ότι είχε τον έλεγχο του 35,2% του Oslo Bors.

    Η Euronext δήλωσε τη Δευτέρα ότι επεκτείνει την περίοδο προσφοράς της κατά τέσσερις εβδομάδες, έως τις 11 Μαρτίου. Επίσης δήλωσε ότι βλέπει το Όσλο ως την πλατφόρμα με βάση την οποία θα επεκτείνει την παρουσία της στη σκανδιναβική περιοχή. Από την πλευρά του, ο Nasdaq υποστήριξε ότι η κυριαρχία του στις σκανδιναβικές αγορές – όπου ήδη λειτουργεί χρηματιστήρια στη Σουηδία, τη Δανία, τη Φινλανδία και την Ισλανδία – το καθιστά πιο φυσική επιλογή για τον Oslo Bors.

    Οι δύο προσφορές θα αξιολογηθούν από τη ρυθμιστική αρχή των αγορών της Νορβηγίας και, εν τέλει, από το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, μια διαδικασία που θα διασκέσει μήνες.

    Οι δύο υποψήφιοι είναι από πολλές απόψεις παρόμοιες εταιρείες. Και οι δύο έχουν ιστορικό επιτυχούς λειτουργίας χρηματιστηρίων σε πολλές χώρες, αλλά καμία από τις δύο δεν έχει αναπτύξει μια αγορά παραγώγων αρκετά μεγάλη ώστε να αμφισβητήσουν τα ευρωπαϊκά ονόματα όπως το χρηματιστήριο το Λονδίνου ή ο Deutsche Boerse. Η απόκτηση του Oslo Bors δεν θα αλλάξει το γεγονός αυτό για καμία από τις δύο εταιρείες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Reuters: Ο Αλέξης Τσίπρας κινδυνεύει να τα τινάξει όλα στον αέρα για να κερδίσει ψήφους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Κληρώνει» σήμερα για την Intralot στο «τουρκικό στοίχημα»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Αυτή η γυναίκα άλλαξε τον κόσμο της εργασίας και πιθανότατα δεν την έχετε ακούσει ποτέ



    ΣΧΟΛΙΑ