• Ροή Ειδήσεων

    Απόφαση-ανάσα από το ΣτΕ για πτωχευμένες εταιρείες: «Ανέξοδες» πλέον οι εφέσεις στα Διοικητικά Δικαστήρια

    • NewsRoom
    στε

    Συμβούλιο της Επικρατείας


    Μια θετική απόφαση επιφύλασσε το ΣτΕ για τις επιχειρήσεις και εταιρείες που έχουν περιέλθει σε κατάσταση πτώχευσης. Σύμφωνα με αυτή, οι σύνδικοι πτώχευσης μπορούν να δικάζουν ανέξοδα στα Διοικητικά Δικαστήρια τις φορολογικές και τελωνιακές υποθέσεις των πτωχευμένων εταιρειών. Παράλληλα, θα μπορούν να  ζητήσουν και τη χορήγηση του ευεργετήματος πενίας, προκειμένου να μην καταβληθούν τα προβλεπόμενα παράβολα.

    Πλέον ένας σύνδικος πτώχευσης δεν θα οφείλει να καταβάλει το 20% του οφειλόμενου δασμού, τέλους ή κύριου φόρου,  όπως προέβλεπε η νομοθεσία, προκειμένου να δικαστεί μια έφεση του στα Διοικητικά Δικαστήρια. Πλέον, με βάση την υπ΄ αριθμ. 2096/2018 απόφαση του Β΄Τμήματος του ΣτΕ, η σχετική διάταξη (άρθρου 93 παράγραφος 3 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας) «γενικά δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση που την έφεση ασκεί σύνδικος πτώχευσης, αναφορικά με φορολογική ενοχή του πτωχού».

    Την ίδια ώρα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έλαβαν μια ακόμα απόφαση υπέρ των πτοχευμένων εταιρειών. Σύμφωνα με την απόφασή τους, το άρθρο 277 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας προβλέπει την υποχρέωση καταβολής αναλογικού παραβόλου, ως προϋπόθεση του παραδεκτού της προσφυγής και της έφεση στις χρηματικού αντικειμένου φορολογικές εν γένει διαφορές.

    «Η πρόβλεψη αυτή του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, καταλαμβάνει και τις περιπτώσεις κατά τις οποίες το ένδικό μέσο (προσφυγή, έφεση κ.λπ.) ασκείται από σύνδικο πτώχευσης και αφορά την επιβολή φόρων πάσης φύσεως και κυρώσεις για παραβάσεις φορολογικής νομοθεσίας που δημιουργήθηκαν πριν την κήρυξη σε πτώχευση της εταιρείας, κ.λπ.»

    Για τις εταιρείες που έχουν περιέλθει σε κατάσταση πτώχευσης ισχύει η υποχρέωση καταβολής αναλογικού παραβόλου προκειμένου να καταθέσουν στα Διοικητικά Δικαστήρια προσφυγές, εφέσεις. Όμως, σύμφωνα με το ΣτΕ, προκειμένου να μην καταβληθεί αναλογικό παράβολο, μπορεί ο σύνδικος να ζητήσει από το δικαστήριο τη χορήγησης του ευεργετήματος της πενίας, όπως προβλέπει το άρθρο 276 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας. Το ευεργέτημα πενίας παρέχεται σε όποιον αποδεδειγμένα δεν μπορεί να καταβάλει τα έξοδα της δίκης και τα προβλεπόμενα παράβολα.

    Παράλληλα, το ευεργέτημα της πενίας μπορεί να δοθεί και σε νομικά πρόσωπα, σε ομάδες προσώπων που είναι διάδικοι, σε ομόρρυθμες ή ετερόρρυθμες εταιρείες, καθώς και σε συνεταιρισμούς, εφόσον η καταβολή των δικαστικών κ.λπ. εξόδων δεν μπορεί να γίνει ούτε από το ταμείο τους ούτε από τα μέλη, χωρίς να περιοριστούν τα απαραίτητα μέσα για τη διατροφή των ιδίων και της οικογένειάς τους.



    ΣΧΟΛΙΑ