• Κοινωνία

  Ένωση Διοικητικών Δικαστών: «Όχι» στα σχέδια κατάργησης και συγχώνευσης δικαστηρίων

  • NewsRoom
  Διοικητικά δικαστήρια

  Διοικητικά δικαστήρια (Πηγή: edd.gr)


  Την αντίθεση τους σε συγχωνεύσεις διοικητικών δικαστηρίων αλλά και την ανησυχία τους για τις αστυνομικές επεμβάσεις σε Πανεπιστήμια εκφράζουν οι διοικητικοί δικαστές.

  Σε ψήφισμα που εξέδωσαν μετά την τακτική γενική συνέλευση τους επισημαίνουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά εμπόδια για την υλοποίηση της δικαστικής προστασίας πολιτών.

  Αναλυτικά η Ένωση αναφέρει στο ψήφισμά της:

  Δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι στα σχέδια κατάργησης και συγχώνευσης  διοικητικών δικαστηρίων, ανεξάρτητα από τη μορφή που θα λάβουν και την ορολογία  που θα χρησιμοποιηθεί. 

  Αξιώνουμε την ενίσχυση της χρηματοδότησης της Δικαιοσύνης, καθόσον οι  ελλείψεις σε βασικές υποδομές και σε προσωπικό, ιδίως σε δικαστικούς υπαλλήλους,  είναι πολλές, ενώ οι συνθήκες στέγασης πολλών διοικητικών δικαστηρίων  εξακολουθούν να είναι απαράδεκτες.  

  Επισημαίνουμε ότι εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικά εμπόδια για την  ακώλυτη άσκηση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας. Καλούμε το Υπουργείο  Δικαιοσύνης να λάβει υπόψη τις δικονομικές προτάσεις που έχουμε καταθέσει, οι  οποίες αποσκοπούν στη βελτίωση των όρων πρόσβασης των πολιτών στα διοικητικά  δικαστήρια. 

  Διαπιστώνουμε με ανησυχία ότι η πιλοτική δίκη έχει συρρικνώσει δραματικά  τον διάχυτο έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων, κάτι που υποσκάπτει ευθέως  τη δικαστική λειτουργία.

  Διεκδικούμε ουσιαστική αναμόρφωση του συνταγματικού μισθολογίου των  δικαστικών λειτουργών. Οι ασήμαντες αυξήσεις που δόθηκαν προσφάτως δεν  αποκαθιστούν ούτε στο ελάχιστο τις απώλειες από την εκτόξευση του κόστους ζωής  μετά από μία δεκαπενταετία που το μισθολόγιό μας έχει υποστεί μόνο μειώσεις. 

  Διεκδικούμε, επίσης, την επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς  και του επιδόματος αδείας.  

  Αξιώνουμε την αποκατάσταση των συντάξεων, την εφαρμογή της 1332/2023  απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την άμεση κατάργηση της  εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 38 παρ. 2 του ν. 3986/2011.  

  Αξιώνουμε τη συμμετοχή του Δ.Σ. της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών στις  νομοπαρασκευαστικές ή άλλες επιτροπές όταν προετοιμάζεται η νομοθέτηση για  ζητήματα που αφορούν την ύλη της δικαιοδοσίας μας.  

  Εκφράζουμε τη διαφωνία μας με τη διακηρυγμένη αλλαγή στο αυτοδιοίκητο,  σύμφωνα με την οποία θα ανατεθεί μέρος της διοίκησης των μεγάλων δικαστηρίων  σε τεχνοκράτες συνδεόμενους με το ΤΑΧΔΙΚ  

  Τέλος, έχοντας δικαίωμα και υποχρέωση να υπερασπιζόμαστε, ώς ένωση, τις  δημοκρατικές ελευθερίες, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την εισβολή  αστυνομικών δυνάμεων σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

  Οι κοινωνικοί αγώνες δεν  επιτρέπεται να αντιμετωπίζονται με καταστολή. Επισημαίνουμε ότι το άρθρο 16 του  Συντάγματος ορίζει ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα  που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και ότι η σύσταση ανώτατων  σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται. 

  Διαβάστε επίσης: 

  Επίθεση στη Γλυφάδα: Νεκρή η αδερφή του εφοπλιστή Καρνέση, ο γαμπρός του κι ένας ακόμη εργαζόμενος – Αυτοκτόνησε ο δράστης

  Μακελειό στην ναυτιλιακή εταιρεία του εφοπλιστή Καρνέση: Τρεις νεκροί – Αυτοκτόνησε ο δράστης

  Κέλβιν Κίπτουμ: Νεκρός σε τροχαίο ο 24χρονος μαραθωνοδρόμος, κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ  ΣΧΟΛΙΑ