• ΥΓΕΙΑ

    Ζαούτης: Σταθεροποίηση κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες – Τι αλλάζει στην έκθεση του ΕΟΔΥ

    • NewsRoom
    Ζαούτης: Σταθεροποίηση κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες - Τι αλλάζει στην έκθεση του ΕΟΔΥ

    Θεοκλής Ζαούτης, Πρόεδρος του ΕΟΔΥ


    Αλλαγές στον τρόπο που θα παρουσιάζεται η ημερήσια έκθεση για την πορεία της πανδημίας από τον ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του οργανισμού Θεοκλής Ζαούτης και ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής στην ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε.

    Πλέον θα καταγράφεται το ποσοστό των κρουσμάτων των διασωληνωμένων και των νεκρών στο σύνολο των εμβολιασμένων και στο σύνολο των ανεμβολίαστων.

    Ο κ. Ζαούτης τόνισε ότι δεν θα πρέπει να δίνεται βάση μόνο στον αριθμό κρουσμάτων, αλλά και στον δείκτη θετικότητας. Παρά το γεγονός ότι έχουμε πολύ υψηλό αριθμό τεστ καθημερινά, ο δείκτης θετικότητας σταδιακά φθίνει.

    Παράλληλα, τις τελευταίες μέρες παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων, με ελαφρά μείωση.

    Όσον αφορά τα σχολεία, το μοντέλο αποδεικνύεται αποτελεσματικό. Όπως προκύπτει από τα στοιχειά, η πιο έγκαιρη διάγνωση — ακόμα και την ίδια μέρα με την εκδήλωση των συμπτωμάτων — γίνεται στα σχολεία και στη συνεχεία μέσα στην οικογένεια. Ο αριθμός των κρουσμάτων στα παιδιά από την έναρξη των σχολείων είναι σταθερός με πτωτικές τάσεις.

    Επιπλέον, το 70% των εμβολιασμένων που κολλούν τις τελευταίες ήμερες είναι ηλικίας 18-59 ετών. Αυτό αποδίδεται στην αυξημένη μολυσματικότητα της μετάλλαξης Δέλτα και γι’ αυτό θεωρείται απαραίτητη η τρίτη δόση μετά το πέρας του 6μηνου, προκείμενου οι πολίτες να έχουν ενισχυμένη ανοσοποίηση.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, η χωρά μας ακολουθεί τον ορισμό του ΠΟΥ και καταγράφει ως νεκρούς Covid-19 όλους όσους έχουν διαγνωστεί θετικοί, χωρίς χρονικό περιορισμό, ενώ άλλες χώρες όπως για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφει ως νεκρούς Covid όσους πέθαναν εντός 28 ημερών από τη διάγνωση και η Ισπανία καταγράφει μόνο όσους πεθαίνουν σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

    Ο κ. Ζαούτης θα απευθυνθεί στο ECDC με το ερώτημα εάν θα πρέπει να ακολουθείται μια κοινή γραμμή από όλους. Όπως είπε, εάν στην Ελλάδα ακολουθούσαμε το σύστημα καταγραφής του Ηνωμένου Βασιλείου θα καταγράφαμε 20% λιγότερους θανάτους.

    Οι 4 βασικοί επιβαρυντικοί παράγοντες για θάνατο και σοβαρή νόσηση είναι:

    • ηλικία,
    • συνοσηρότητες,
    • εμβολιασμός,
    • πόσος καιρός έχει περάσει από τον εμβολιασμό.

    Διαβάστε επίσης:

    Αυστρία-covid-19: Στο τραπέζι η πρόταση για ολικό lockdown μετά την αύξηση κρουσμάτων

    Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για την επιστράτευση γιατρών σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία



    ΣΧΟΛΙΑ