• ΥΓΕΙΑ

  Βασιλακόπουλος: Είναι δύσκολο, σχεδόν αδύνατο, να βγάλουμε τον κορονοϊό από τη ζωή μας

  • NewsRoom
  O Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας

  Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας


  Για την πορεία της πανδημίας και τα εμβόλια μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

  Ο κ. Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο MEGA, εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι «Ο Φεβρουάριος θα είναι ένας καλύτερος μήνας».

  Παράλληλα, επεσήμανε ότι «Η πανδημία έχει πάρει την “κατιούσα”, έχουν μειωθεί τα κρούσματα, λόγω και του mini lockdown που κάναμε λόγω των καιρικών συνθηκών αυτών των ημερών, τα πράγματα πήγαν ακόμα καλύτερα».

  Σχετικά με το ενδεχόμενο τέλος της πανδημίας, ο κ. Βασιλακόπουλος εμφανίστηκε επιφυλακτικός λέγοντας ότι «είναι δύσκολο και σχεδόν αδύνατο» να βγάλουμε τον κορονοϊό από τη ζωή μας.

  «Το πιο πιθανό και καλό σενάριο είναι να μάθουμε να ζούμε με αυτόν, με τέτοιο τρόπο που να μην έχουμε τόσους θανάτους, να μην κλεινόμαστε σαν κοινωνία κα να μην στερούμαστε από τις καθημερινές μας συνήθειες. Υπάρχει ωστόσο ελπίδα, για έναν συνδυασμό λόγων», ανέφερε.

  Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «σε λίγους μήνες, θα έχουμε εμβόλια για όλους τους κατοίκους του πλανήτη, και πρέπει να οργανωθούν εμβολιαστικές αλυσίδες και, σαφώς, ο κόσμος να εμβολιαστεί. Αυτό θα μειώσει την δημιουργία νέων στελεχών».

  «Την προηγούμενη βδομάδα, ξεκίνησαν οι κλινικές δοκιμές για το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer. Το πιθανοτερο θα είναι να το κάνουμε μία φορά τον χρόνο», αποκάλυψε ο κ. Βασιλακόπουλος.

  Άνοιγμα σχολείων με… κουβέρτες

  Για το πρόβλημα που δημιουργείται στα σχολεία σχετικά με την θέρμανση και ταυτόχρονα τον εξαερισμό των τάξεων, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε:

  «Με μαζικό εμβολιασμό των παιδιών και καλύτερη θέρμανση. Πρέπει να έχουν θέρμανση τα σχολεία. Είναι άλλο πράγμα να ανοίξει η θέρμανση και άλλο να ανανεωθεί ο αέρας. Όλα τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν. Επιπλέον, η επιστήμη θα προχωρήσει και ήδη οι επιστήμονες, ψάχνουν νέα φίλτρα αέρα που θα μειώνουν τις ασθένειες όχι μόνο του κορονοϊού, αλλά και άλλων αναπνευστικών ασθενειών».

  Σχετικά με την τέταρτη δόση σε ανοσοκατεσταλμένους, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική «γιατί το ανοσοποιητικό τους σύστημα, λόγω του ότι είναι ευάλωτο, χρειάζεται μεγαλύτερη διέγερση. Προτείνεται το σενάριο του εμβολιασμού στους 3 μήνες μετά την τρίτη δόση».

  Αναφορικά με την παραλλαγή Όμικρον και τις υποπαραλλαγές, ο κ. Βασιλακόπουλος επεσήμανε: «Δεν έχουμε μέχρι στιγμής αυτή την παραλλαγή, ωστόσο είναι εύκολο να νοσήσει κάποιος ξανά με άλλο στέλεχος κορονοϊού».

  «Με την τόση διασπορά ο κόσμος φοβάται λιγότερο την νόσηση με «όμικρον» γιατί έχει ήπια συμπτώματα. Ωστόσο, έχουμε πάνω από 300.000 ανθρώπους άνω των 60 ετών που είναι ανεμβολίαστοι και αυτό δημιουργεί πρόβλημα για την πορεία της πανδημίας», πρόσθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

  «Υπάρχει σοβαρή ελπίδα να βγει ένα εμβόλιο για τις σταθερές περιοχές του κορονοϊού και όχι για τις περιοχές του στελέχους που μεταλλάσσονται. Η συχνότητα που θα επαναλαμβάνονται είναι άγνωστη προς το παρόν», κατέληξε λέγοντας ο κ. Βασιλακόπουλος.

  Διαβάστε επίσης:

  Παγώνη: Πότε έρχεται η αποκλιμάκωση – Μέχρι πότε θα φοράμε μάσκα

  ΕΟΔΥ: Πού γίνονται σήμερα, Δευτέρα, δωρεάν rapid test  ΣΧΟΛΙΑ