Φάρμακα σε μορφή ένεσης κατά της παχυσαρκίας (Πηγή: Bloomberg)
Περιεχόμενα
Η φρενίτιδα με τα ενέσιμα φάρμακα που αδυνατίζουν, καταπολεμώντας εν πολλοίς την παχυσαρκία, καλά κρατεί. Εν αναμονή της κυκλοφορίας νέων σκευασμάτων στην Ευρώπη, η σεμαγλουτίδη (Ozempic) και η τιρζεπατίδη (Mounjaro) έχουν αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, επιφέροντας τεράστια κέρδη στις παρασκευάστριες φαρμακοβιομηχανίες.
Έτσι κι αλλιώς η βιομηχανία του αδυνατίσματος ανέκαθεν ήταν ιδιαίτερα κερδοφόρα.
Όσο κι αν η επιστημονική κοινότητα τονίζει ότι η παχυσαρκία είναι νόσος και ότι οφείλουμε να προσεγγίσουμε κατά το δυνατόν το μέσο ιδανικό σωματικό βάρος, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν τρέφονται σωστά, δεν ασκούνται και, τελικά, καταλήγουν με πλείστα όσα προβλήματα υγείας, άμεση απόρροια των παραπανίσιων κιλών…
Τα ενέσιμα φάρμακα έφεραν πραγματική επανάσταση, με το Ozempic (σεμαγλουτίδη) και το Mounjaro (τιρζεπατίδη) να έχουν βοηθήσει ήδη πάρα πολύ κόσμο, που είδε την όρεξή του να μειώνεται εντυπωσιακά και τον αριθμό των κιλών να πέφτει κατακόρυφα, κερδίζοντας καλύτερους δείκτες υγείας, καλλίγραμμη σιλουέτα και αυτοπεποίθηση.
Ozempic vs Mounjaro: Τι αδυνατίζει περισσότερο;
Υπάρχει, ωστόσο, ένα εύλογο ερώτημα: Ποιο από τα δύο φάρμακα αδυνατίζει περισσότερο; Τι δείχνουν οι μελέτες και η καθημερινή κλινική πράξη;
Καταρχάς να εξηγήσουμε τι, ακριβώς, είναι αυτά τα φάρμακα. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η τιρζεπατίδη και η σεμαγλουτίδη είναι αγωνιστές των υποδοχέων του γλουκαγονικού πεπτιδίου-1 (GLP-1), που ενδείκνυνται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, καθώς ελέγχει την απελευθέρωση της ινσουλίνης.
Ειδικότερα η σεμαγλουτίδη μιμείται τη λειτουργία της ορμόνης GLP-1 και μειώνει το αίσθημα της πείνας. Όταν τρώμε, το πεπτικό σύστημα απελευθερώνει την ορμόνη GLP-1, προτρέποντας το σώμα να εκκρίνει περισσότερη ινσουλίνη και να στείλει σήμα πληρότητας στον εγκέφαλο.
Η τιρζεπατίδη μιμείται την ορμόνη GLP-1 και την ορμόνη GIP. Η ορμόνη GIP μπορεί, επίσης, να προκαλέσει την έκκριση ινσουλίνης και την αίσθηση πληρότητας με μικρή ποσότητα φαγητού.
Έχουν λάθος εικόνα
Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται σε ενέσιμη μορφή και πλέον οι γιατροί έχουν αρκετή εμπειρία από τη χρήση τους, μιας και κυκλοφορούν εδώ και λίγα χρόνια.
Παρόλα αυτά οι μελέτες συνεχίζονται, προκειμένου να διαφανεί σε ποιες περιπτώσεις δεν λειτουργούν τα φάρμακα και τι ισχύει για τις αρκετά συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες, με τη ναυτία και τη διάρροια να καθιστούν ενίοτε απαγορευτική τη χρήση τους.
Ο κόσμος έχει την αίσθηση ότι και το Ozempic (σεμαγλουτίδη) και το Mounjaro (τιρζεπατίδη) λειτουργούν σε όλους, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι σαφές ότι δεν ισχύει. Όπως δεν ισχύει και το ότι η ευεργετική επίδραση αυτών των δραστικών ουσιών είναι ακριβώς η ίδια σε όλους όσοι λαμβάνουν τα συγκεκριμένα φάρμακα.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η λανθασμένη εντύπωση, που έχει δημιουργηθεί από το success story ορισμένων, στους οποίους «έπιασε» το φάρμακο, έχει επηρεάσει πάρα πολλούς, που σπεύδουν να το πάρουν, χωρίς να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, μόνο και μόνο για να κατέβουν μόλις ένα νούμερο στα ρούχα.
Επί του παρόντος, πάντως, η έρευνα συνεχίζεται. Διαφορετικές μελέτες και ανασκοπήσεις επιχειρούν να ρίξουν φως στη δράση αυτών των καινοτόμων σκευασμάτων, που φαίνεται ότι έχουν πολλά ακόμη να δώσουν στους ασθενείς.
Τι δείχνουν οι μελέτες
Το 2024, μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 28 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων μελετών με 23.622 συμμετέχοντες, σύγκρινε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της τιρζεπατίδης και της σεμαγλουτίδης σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2, που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (placebo), η τιρζεπατίδη ήταν πιο αποτελεσματική από τη σεμαγλουτίδη στη μείωση του σωματικού βάρους.
Συνολικά αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι η τιρζεπατίδη μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη μέση απώλεια βάρους σε σύγκριση με τη σεμαγλουτίδη. Ωστόσο παρατηρήθηκαν παρενέργειες, οι οποίες περιελάμβαναν γαστρεντερικά προβλήματα, ναυτία, εμετό και διάρροια.
Επιπλέον το 2024, μια μελέτη σύγκρινε την απώλεια βάρους με την τιρεζεπατίδη έναντι της σεμαγλουτίδης σε 18.386 ενήλικες, που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Η μελέτη αυτή διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες πέτυχαν απώλεια βάρους 5% ή περισσότερο εντός ενός έτους θεραπείας, είτε με το ένα, είτε με το άλλο φάρμακο. Σημείωσαν, πάντως, ότι το όφελος από την απώλεια βάρους ήταν μεγαλύτερο με την τιρζεπατίδη από ό,τι με τη σεμαγλουτίδη.
Οι ερευνητές λένε ότι είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη παράγοντες, όπως ο σχεδιασμός της μελέτης, τα χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων και οι παραλλαγές της δοσολογίας, που ενδέχεται να επηρεάσουν τα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, οι υψηλότερες δόσεις τιρζεπατίδης συνδέθηκαν με αυξημένες γαστρεντερικές παρενέργειες.
Πάντως αυτό, στο οποίο όλοι συμφωνούν, είναι ότι η χρήση αυτών των φαρμάκων πρέπει να συστήνεται από τον θεράποντα γιατρό καθενός εκάστου.
Διαβάστε επίσης:
Ενέσεις για αδυνάτισμα: Γιατί δεν «δουλεύουν» σε όλους, το παράδειγμα του Ozempic
Ανατιμολογήσεις φαρμάκων: Ποιο έχει τη μεγαλύτερη αύξηση, τι θα γίνει με τη δαπάνη
Πώς «τα βρήκαν» Άδωνις – ιδιώτες γιατροί: Οι συγκρούσεις και τα βήματα πίσω
Μ. Τσατσαρώνης: Απόλυτα ελεγχόμενες οι ελλείψεις φαρμάκων – Έρχονται επενδύσεις 50 εκατ.