• ΥΓΕΙΑ

    Σε κίνδυνο εκατομμύρια άνθρωποι επειδή δεν τρώνε υδατάνθρακες

    • Έφη Τσιβίκα


    Μια νέα ανασκόπηση μελετών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους ανθρώπους που δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες φυτικών ινών και ενοχοποιεί τις δίαιτες χωρίς υδατάνθρακες για πρόωρο θάνατο.

    Η μελέτη, η οποία ανατέθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που προσλαμβάνουν πολλές ίνες από τη διατροφή τους μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά το ένα τρίτο.

    Επίσης, διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου, εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη τύπου 2, καρκίνου του εντέρου και καρκίνου του μαστού έως και κατά το ένα τέταρτο.

    Τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με τις μοντέρνες δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, οι οποίες είναι πολύ δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια και έχουν οδηγήσει σε μείωση της πρόσληψης φυτικών ινών.

    Οι ίνες είναι ζωτικής σημασίας για την πέψη και βοηθούν τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα στα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά, καθώς και στο ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως.

    Ωστόσο,  η αύξηση της κατανάλωσης  επεξεργασμένης τροφής – η οποία αφαιρεί το μεγαλύτερο μέρος των φυτικών ινών που περιέχουν – στερεί από τον οργανισμό τις απαραίτητες ποσότητες του πολύτιμου αυτού διατροφικού στοιχείου.

    Η μελέτη

    Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον  καθηγητή John Cummings, από το Πανεπιστήμιο του Νάντι αξιολόγησε τα αποτελέσματα περισσότερων από 230 προηγούμενων μελετών, στις οποίες συμμετείχαν 215.000 άτομα.

    Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερα από 30g φυτικών ινών την ημέρα ήταν κατά 24% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν νωρίς από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν 8g φυτικών ινών ημερησίως. Όσον αφορά εκείνους που υπερέβαιναν τα 35g, ο κίνδυνος μειώθηκε κατά περισσότερο από το ένα τρίτο.

    «Για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι θα λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες φυτικών ινών, από πατάτες, ζυμαρικά, ψωμί και άλλους αμυλούχους υδατάνθρακες – παραδοσιακές τροφές οι οποίες βρίσκονται εκτός μόδας – θα πρέπει αυτές να αποτελούν τα κύρια συστατικά μιας υγιεινής διατροφής», αναφέρουν οι ερευνητές.

    Η κατανάλωση 30g ινών, ισοδυναμεί με πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ανά ημέρα, ή δύο μπισκότα δημητριακών ολικής άλεσης με το πρωινό, δύο χοντρές φέτες ψωμιού ολικής άλεσης και μια μεγάλη ψητή πατάτα με τη φλούδα.

    Η ομάδα διαπίστωσε ότι για κάθε 8g αύξηση των φυτικών ινών που καταναλώνονται ανά ημέρα, οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 5 έως 27%.

    Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, 25 – 29g φυτικών ινών καθημερινά είναι μία επαρκής ποσότητα, εντούτοις όταν η κατανάλωση υπερβαίνει τα 30g παρέχεται μεγαλύτερη προστασία.

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έρευνα: Στα… ύψη η χοληστερίνη μετά τα Χριστούγεννα – Πώς θα τη μειώσετε

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρευνα σοκ: Κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο από την ηλικία των 25 ετών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καρδιαγγειακά: «Θερίζει» τους Ευρωπαίους η κακή διατροφή – Τι δεν πρέπει να λείπει απ’ το τραπέζι



    ΣΧΟΛΙΑ