• ΥΓΕΙΑ

    Σαρηγιάννης: Δεν μπορούμε να διαγράψουμε το lockdown από τη φαρέτρα των μέτρων

    Σαρηγιάννης: Δεν μπορούμε να διαγράψουμε το lockdown από τη φαρέτρα των μέτρων

    Δημοσθένης Σαρηγιάννης


    Για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown στη χώρα μας, κυρίως εξαιτίας της νέας αυξητικής τάσης στα κρούσματα κορονοϊού μίλησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

    Ο κ. Σαρηγιάννης εμφανίστηκε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, όπου και δήλωσε: «Η αναστροφή της αποκλιμακωτικής πορείας που είχαμε όλο τον Ιούνιο ξεκίνησε στις 28 Ιουνίου, όπου εκεί λέμε ότι ξεκίνησε και το 4ο κύμα, λόγω της χαλάρωσης που επήλθε με το καλοκαίρι, την ανάγκη διασκέδασης, την απελευθέρωση πολλών περιορισμών, αλλά και το γεγονός ότι θεωρήσαμε ότι τελειώσαμε με την πανδημία».

    Πώς εξηγείται η νέα αύξηση κρουσμάτων;

    Όπως εξήγησε συγκεκριμένα ο κ. Σαρηγιάννης, σε εκείνο το χρονικό σημείο «είχαμε την ταυτόχρονη αύξηση δύο στελεχών, της νιγηριανής μετάλλαξης, η οποία είναι στη φάση της έντονης ανάπτυξής της και τα αρχικά βήματα της μετάλλαξης Δέλτα ή αλλιώς ινδικής μετάλλαξης. Αυτή τη στιγμή αυτό που βλέπουμε και που ζήσαμε τις 10 πρώτες ημέρες του Ιουλίου είναι το ταυτόχρονο αποτέλεσμα της χαλάρωσης και της ανάπτυξης των δύο μεταλλάξεων».

    Ερωτηθείς για το 4ο κύμα του κορονοϊού, ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε πως η πορεία του θα εξαρτηθεί από την πορεία του προγράμματος εμβολιασμού. «Αν φτάσουμε σε ένα ποσοστό 82% των ενηλίκων ή ακόμα και στο σύνολο του πληθυσμού, δεν θα φτάσουμε στα νούμερα που έχουμε προβλέψει», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «αν συνεχιστεί η πορεία των εμβολιασμών ως έχει τώρα, θα δούμε μια κορύφωση περίπου στον Δεκαπενταύγουστο που θα είναι από τα είναι ανάμεσα στα 3.500 με 4.000 κρούσματα, ανάλογα με τα τεστ που θα διενεργούνται».

    Υπαρκτό το σενάριο ενός νέου lockdown;

    Μάλιστα, αναφερόμενος στο σενάριο να έχουμε 18.000 κρούσματα την ημέρα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο σενάριο θα ισχύσει αν σταματήσει ο εμβολιασμός στο 55% του γενικού πληθυσμού, δηλαδή +10% από αυτό που έχουμε φτάσει μέχρι σήμερα.

    Επιπλέον, υπογράμμισε πως ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών, όπως υγειονομικοί, άνθρωποι που φροντίζουν ηλικιωμένους και εκπαιδευτικοί, θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός ενώ στην ερώτηση για ένα νέο lockdown, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι δεν μπορεί να το αποκλείσει, καθώς το σύστημα υγείας δεν θα μπορέσει να αντέξει τέτοια πίεση.

    «Δεν μπορούμε να το διαγράψουμε από τη φαρέτρα των μέτρων διότι κανένα σύστημα υγείας, όχι μόνο το ελληνικό, δεν μπορεί να αντέξει τέτοια πίεση», σχολίασε.

    Διαβάστε ακόμη:

    Εν αναμονή των τελικών αποφάσεων για την εστίαση – Για ποιες ομάδες έρχονται οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί

    Κορονοϊός: Ανησυχία για τη νέα έξαρση κρουσμάτων, το 4ο κύμα, οι φόβοι των λοιμωξιολόγων

    Χρήστος Σταϊκούρας: Η χώρα δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ