• ΥΓΕΙΑ

    Κορονοϊός: Ανησυχία για τη νέα έξαρση κρουσμάτων, το 4ο κύμα, οι φόβοι των λοιμωξιολόγων

    Εφιαλτική πρόβλεψη για 800 διασωληνωμένους στα μέσα Δεκεμβρίου

    Πηγή: unsplash.com


    Ολοένα και περισσότερο εντείνεται τον τελευταίο καιρό η ανησυχία για την νέα διαρκή αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, με τους ειδικούς να φοβούνται ότι ένα 4ο κύμα είναι αναπόφευκτο

    Η ακόμη πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, η οποία αναμένεται να επικρατήσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού είναι εκείνη που έχει συμβάλλει στις ανησυχίες, με κυβέρνηση και ειδικούς να επανεξετάζουν το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας, ώστε να αποτραπεί μία νέα έξαρση της πανδημίας.

    Χθες, για μία ακόμα φορά στη χώρα μας ανακοινώθηκε τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων και συγκεκριμένα 1.465 νέες μολύνσεις, ενώ οι θάνατοι ανήλθαν σε 5 και οι διασωληνωμένοι σε 142. Οι ειδικοί, υπό τον φόβο ενός νέου, τέταρτου κύματος, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και απευθύνουν έκκληση για περισσότερους εμβολιασμούς προειδοποιώντας ότι μία μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, θα οδηγήσει και σε αύξηση των νοσηλειών.

    Ήδη, τις τελευταίες ημέρες άλλωστε παρατηρείται μία μικρή αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία κυρίως σε Αττική και Κρήτη, τις δύο περιοχές δηλαδή που βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας και της μετάλλαξης Δέλτα.

    Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ:

    • Στις 28 Ιουνίου καταγράφηκαν 33 εισαγωγές και 62 εξιτήρια
    • Στις 2 Ιουλίου καταγράφηκαν 45εισαγωγές και 63 εξιτήρια.
    • Στις 4 Ιουλίου καταγράφηκαν 59 εισαγωγές και 15 εξιτήρια.
    • Στις 7 Ιουλίου καταγράφηκαν 68 εισαγωγές και 60 εξιτήρια.
    • Στις 9 Ιουλίου καταγράφηκαν 68 εισαγωγές και 53 εξιτήρια.

    Όπως σημειώνεται στα στοιχειά αυτά δεν περιλαμβάνονται τα ιδιαίτερα αυξημένα κρούσματα που διαγνώστηκαν αυτή την εβδομάδα.

    Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Καθηγητής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Στέλιος Λουκίδης προειδοποίησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι νοσηλείες και να φτάσουν ακόμη και τις 400 ή 500. Εξήγησε ότι για να αποτιμηθεί ότι η νέα αύξηση των κρουσμάτων «δεν βγάζει νοσηλείες» θα πρέπει να περάσουν επτά με δέκα ημέρες.

    Από την πλευρά του ωστόσο ο Αθανάσιος Τσακρής αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και Καθηγητής Μικροβιολογίας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ χαρακτήρισε αναμενόμενη την αύξηση των νοσηλειών λόγω κορωνοϊού καθώς ανεβαίνει το επιδημικό κύμα στη χώρα μας.

    Εξήγησε ότι τα δεδομένα από χώρες όπως η Βρετανία, η Πορτογαλία και οι ΗΠΑ όπου ήδη επικρατεί η μετάλλαξη Δέλτα είναι καθησυχαστικά και πως και αυτό που παρατηρείται στην Ελλάδα είναι ότι οι περιοχές που επιβαρύνονται είναι εκείνες που έχουν μείνει πίσω σε εμβολιαστική κάλυψη.

    Έφερε ως παράδειγμα τα νότια προάστια όπου παρά τη σημαντική αύξηση κρουσμάτων, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες συνέπειες λόγω του αρκετά υψηλού ποσοστού των εμβολιασμένων στις ευπαθείς ομάδες. Αντίθετα, σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη οι νοσηλείες είναι περισσότερες.

    Ο κ. Τσακρής τόνισε ότι δεν ενδιαφέρει τόσο τους επιστήμονες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως ο αριθμός των νοσηλειών, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι.

    Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτοί οι δείκτες θα είναι αισθητά μικρότεροι από τα προηγούμενα επιδημικά κύματα ως συνάρτηση των εμβολιασμών ειδικά στις ευπαθείς ομάδες.

    Ο καθηγητής εξήγησε ότι με τον κορονοϊό και τη γρίπη δεν μπορεί να υπάρξει ανοσία αγέλης όπως υπάρχει για την ιλαρά ή την ανεμοβλογιά.

    Οι κορονοϊοί έχουν διαφορετική συμπεριφορά και εμφανίζονται ξανά, ωστόσο οι πολίτες με τον εμβολιασμό θωρακίζονται από σοβαρή λοίμωξη και τις παραλλαγές του ιού.

    Κληθείς να σχολιάσει τις εφιαλτικές προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο κ. Τσακρής τόνισε ότι ο κορονοϊός έχει αποδείξει σε διεθνές επίπεδο ότι «συνέχεια μας κοροϊδεύει» και πρόσθεσε ότι θα πρέπει η χώρα να είναι προετοιμασμένοι για όλα τα πιθανά σενάρια στο σύστημα υγείας και στην κοινωνία και στην οικονομία.

    Εφιαλτικό σενάριο: Εκτίμηση για 18.000 κρούσματα κορονοϊού

    Οι «εφιαλτικές» προβλέψεις αφορούν στα όσα δήλωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος διευκρίνισε ότι θα φτάσουμε έως και τα 18.000 κρούσματα κορονοϊού ημερησίως τον Οκτώβριο, μόνο εάν δεν αναχαιτιστεί η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού, με επιτάχυνση εμβολιασμών.

    «Τα 18.000 κρούσματα θα συμβούν αν δεν εμβολιαστεί τουλάχιστον το 62% του πληθυσμού μέχρι τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου το αργότερο. Αυτό που αναφέρει το διάγραμμα αναφέρεται στο φθινόπωρο. Έχουμε ακόμα 1,5 μήνα για εμβολιαστούμε όλοι δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι, είναι μονόδρομος, βγαίνει καθαρά από τη συγκεκριμένη μελέτη» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης στον ΣΚΑΪ.

    «Θα γίνει μόνο αν δεν επιταχύνουμε σημαντικά τον εμβολιασμό, απευθύνω έκκληση τώρα για εμβολιασμούς, όχι αύριο».

    «Με φοβίζει αυτός ο αριθμός, αλλά θεωρώ ότι δε θα φτάσουμε εκεί… Οι Έλληνες θα πάνε να εμβολιαστούν, κι αν είναι να περάσουμε κάποια επίπεδα ημερησίων κρουσμάτων θα ληφθούν πολύ αυστηρά μετρά τα όποια ακόμα κι αν δεν αντέχει η οικονομία η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει» εκτίμησε υπαινισσόμενος το lockdown.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο θα υπάρχει συνεχής αύξηση η οποία ανάλογα με τον αριθμό των τεστ μπορεί να διαφοροποιηθεί, αν γίνονται πολλά τεστ μπορούμε να φτάσουμε σε πολύ υψηλούς αριθμούς. «Πάνω από 4.000 κρούσματα ημερησίως μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο. Τέλος Ιουλίου είναι κοντά στις 3.000 κρούσματα η εικόνα…»

    Το σημαντικό, εξήγησε, είναι πώς θα καταφέρουμε να επιβραδύνουμε την επιταχυντική πορεία της πανδημίας, γιατί δε θα μπορέσουμε να εμβολιαστούμε όλοι αύριο.

    Ο καθηγητής προειδοποίησε ότι αν μείνουμε σε μια αύξηση του εμβολιαστικού επιπέδου της τάξης των 800.000 απ’ ό,τι ήμασταν πριν μια εβδομάδα, δηλαδή στο 53% περίπου του συνόλου του πληθυσμού, τότε θα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι χωρίς ανοσία για να έχουμε μια συνέχιση της εξέλιξης της πανδημίας σε πολύ υψηλούς αριθμούς και πολύ μεγάλη ταχύτητα.

    Από την πλευρά του ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Χαράλαμπος Γώγος εμφανίστηκε πιο καθησυχαστικός λέγοντας ότι «το σενάριο για 18.000 κρούσματα κορονοϊού ημερησίως δεν πιστεύω ότι θα έρθει ποτέ, ελπίζω να μη φτάσουμε εκεί, αυτό θα συμβεί μόνο αν τα αφήσουμε όλα ανεξέλεγκτα, που δε θα γίνει αυτό».

    «Στόχος μας» εξήγησε, «είναι να φτάσουμε στο 65% τείχος ανοσίας σε πρώτη φάση, γιατί αυτό θα ελαττώσει αυτό το εφιαλτικό σενάριο. Δεν αποκλείεται επιβάρυνση του ΕΣΥ αν συνεχιστεί η αύξηση της διασποράς. Η μέση ηλικία (νόσησης) είναι 28 ετών ταχύτατη πτώση, 10 έτη πτώση ηλικίας, η διασπορά φαίνεται πια, ο ιός κυκλοφορεί στις νεαρές ηλικίες… Θα πρέπει να προσέξουμε θα πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι για να αποφύγουμε αυτά τα σενάρια είναι εφικτό, δεν είναι ανέφικτο» επισήμανε.

    Καθηγητής Κολούμπια: «Σε δύο χρόνια η επιστροφή στις παλιές μας συνήθειες»

    Πάντως, οι ειδικοί ενόψει της διαφαινόμενης έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού σε Ευρώπη και Αμερική, συνιστούν υπομονή και υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.

    Συγκεκριμένα, μια ιδιαίτερα περίπλοκη και χρονοβόρα μάχη με τον κορονοϊό περιέγραψε για το άμεσο μέλλον, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, Δρ. Τζέφρι Σέιμαν.

    «Νομίζω πως θα μας πάρει δυο χρόνια μέχρι να επιστρέψουμε πιθανότατα στις παλιές μας συνήθειες» σημείωσε ο επικεφαλής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Κολούμπια.

    «Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην επιστρέψουμε σε αυτό που θυμόμαστε ως κανονικότητα πριν την πανδημία, προτού τα πράγματα σταθεροποιηθούν. Και θα χρειαστούμε ακόμη ένα με δυο χρόνια μέχρι να πειστούμε πως είμαστε πραγματικά ασφαλείς», πρόσθεσε.

    Κορονοϊός και ανοσία – Τι ισχύει

    Ο Δρ. Σέιμαν όμως εξήγησε τους λόγους που η περιβόητη «ανοσία της αγέλης» για την οποία συζητούμε πολύ από την έναρξη της πανδημίας δεν μπορεί να σημαίνει αυτό που πιστεύαμε. Όπως είπε, ενώ ορισμένοι ιοί όπως η ανεμοβλογιά, δεν παρουσιάζουν περιστατικά επαναμόλυνσης, υπάρχουν και άλλοι, όπως η γρίπη, απέναντι στην οποία δεν προκύπτει μόνιμη ανοσία.

    «Δυστυχώς, ο COVID-19 μοιάζει περισσότερο με τη γρίπη και όχι με την ανεμοβλογιά. Νέες μεταλλάξεις θα προκύπτουν συνεχώς που θα μολύνουν ανθρώπους που είτε έχουν νοσήσει, είτε έχουν εμβολιαστεί. Άρα η ανοσία που θα έχουμε από προηγούμενη νόσηση ή εμβολιασμό θα είναι προσωρινή και θα χρειαζόμαστε συνεχείς εμβολιασμούς τα επόμενα χρόνια» είπε ο Σέιμαν.

    Γιατί ανησυχεί τόσο τους ειδικούς η μετάλλαξη Δέλτα

    Ο καθηγητής του αμερικανικού πανεπιστημίου όμως, διευκρίνισε και τους λόγους που ανησυχεί η μετάλλαξη Δέλτα. Από τη μία περιγράφει εκείνο που όλοι γνωρίζουμε πλέον, πως η παραλλαγή αυτή του κορoνοϊού είναι πιο μεταδοτική από όλες όσες απαντήσαμε ως σήμερα και από την άλλη, εξηγεί την ιδιότητά της να προκαλεί επαναμολύνσεις.

    «Έχει δηλαδή την ιδιότητα που αποκαλούμε “ανοσιακή διαφυγή”. Κι αυτή η “ανοσιακή διαφυγή” δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα προκαλέσει σοβαρή νόσηση, σημαίνει όμως πως πολύ περισσότεροι άνθρωποι κινδυνεύουν να κολλήσουν και να τη μεταδώσουν σε άλλους, που είτε δεν είχαν εκτεθεί στον ιό ή δεν έχουν εμβολιαστεί. Κι αυτοί είναι που έχουν το μεγαλύτερο ρίσκο να νοσήσουν βαριά από τον ιό» σημείωσε.

    Δεν είναι τυχαίο πως δύο κράτη με ιδιαίτερα προωθημένη εμβολιαστική κάλυψη, όπως το Ισραήλ και η Βρετανία βρίσκονται αντιμέτωπα με μια νέα έξαρση του κορονοϊού. Μάλιστα, το Τελ Αβίβ έκανε γνωστή την πρόθεσή του να προχωρήσει σε τρίτη, ενισχυτική δόση εμβολίου, σε πολίτες με αδύναμο ανοσοποιητικό.

    Αναπόφευκτο το τέταρτο κύμα

    Όλοι οι παραπάνω λόγοι και κυρίως το δεδομένο πως η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι κυρίαρχη ως τα τέλη του καλοκαιριού, οδηγούν τον Τζέφρι Σέιμαν στο συμπέρασμα πως το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι αναπόφευκτο.

    Την περασμένη εβδομάδα άλλωστε, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε για μέτρα με τα οποία θα καθυστερήσουμε την έλευση του τέταρτου κύματος, θεωρώντας την «άφιξή» του κάτι περισσότερο από δεδομένη.

     Οι εμβολιασμοί ως «αχτίδα αισιοδοξίας»

    Ωστόσο, ο Δρ. Σέιμαν σημείωσε πως «μια αχτίδα αισιοδοξίας θα προκύψει μόνο εάν έχουμε μεγάλα ποσοστά εμβολιασμών. Σε αυτή την περίπτωση τα ποσοστά σοβαρής νόσησης, ο ρυθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία και οι θάνατοι θα είναι λιγότεροι».

    Ο Αμερικανός συνέστησε στους Έλληνες, μέσω του δελτίου του ΣΚΑΪ να εμβολιαστούν με ταχύτερους ρυθμούς στο άμεσο μέλλον. Όπως είπε «αυτοί που έχουν εμβολιαστεί δεν πρόκειται να νοσήσουν σοβαρά στα ίδια ποσοστά με αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Είναι αρκετά προστατευμένοι».

    Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το emvolio.gov.gr έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 9.233.521 εμβολιασμοί. Τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου έχουν πραγματοποιήσει 5.246.110 πολίτες, ενώ πλήρως εμβολιασμένοι είναι ως και σήμερα 4.258.610 πολίτες.

    Διαβάστε ακόμη:

    Να τελειώνουμε με τους εγωπαθείς αρνητές της λογικής

    Επιδημιολόγος Columbia: Πότε επιστρέφουμε στην κανονικότητα – «Η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τους εμβολιασμούς»

    ΕΟΔΥ: 1.465 νέα κρούσματα – Η γεωγραφική κατανομή

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ