• ΥΓΕΙΑ

    “Πόλεμος” για τη διάθεση συμπληρωμάτων διατροφής από τα γυμναστήρια

    • Έφη Τσιβίκα


    Προβληματισμό και αντιδράσεις έχει προκαλέσει το υπό δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού-Αθλητισμού, το οποίο περιλαμβάνει διάταξη που προβλέπει την πώληση βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής από γυμναστήρια και ιδιωτικούς αθλητικούς χώρους. Η πρόβλεψη αυτή, έχει προκαλέσει την αντίδραση των επιστημονικών φορέων, ενώ φέρνει “αντιμέτωπες” τις αρμοδιότητες δύο υπουργείων.

    Την διάταξη φέρεται να υπογράφει ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Βασιλειάδης. Εντούτοις, το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει αυτά τα είδη ρυθμίζεται κυρίως από το υπουργείο Υγείας.

    Σύμφωνα με το άρθρο 11 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Α. Ξανθού και Δ. Παπαδημητρίου, «η πώληση των συμπληρωμάτων διατροφής επιτρέπεται να γίνεται από τα φαρμακεία, καθώς και τα καταστήματα τα οποία, κατά την κείμενη νομοθεσία, επιτρέπεται να πωλούν τυποποιημένα τρόφιμα. Η πώληση εξ αποστάσεως συμπληρωμάτων διατροφής επιτρέπεται μόνο από τις παραπάνω πηγές και εφόσον πληρούνται οι ειδικοί όροι της νομοθεσίας για πωλήσεις εξ’ αποστάσεως».

    Έκπληξη, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κυριάκου Θεοδοσιάδη, για την “επίμαχη” διάταξη δεν είχε ενημερωθεί ούτε ο υπουργός Υγείας, ούτε ο ΕΟΦ.

    Υπενθυμίζεται ότι ο ΠΦΣ εξέφρασε τη διαμαρτυρία του με επιστολή που απέστειλε προς τον Υπουργό Υγείας και τον νέο πρόεδρο του ΕΟΦ, Ιωάννη Μαλέμη, τη Δευτέρα.

    “Επικοινώνησα, ως Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, με τον υπουργό Υγείας για το θέμα αυτό και μου ανέφερε πως η συγκεκριμένη  διάταξη δεν ήταν σε γνώση ούτε του ιδίου, αλλά ούτε και του ΕΟΦ.

    Είναι προφανές ότι τα θέματα Δημόσιας Υγείας  και κυρίως όταν έχουν αντίκτυπο σε νέους και νέες, πρέπει  να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη σοβαρότητα και προσοχή και μόνο από το αρμόδιο Υπουργείο και τους υγειονομικούς φορείς. Οι έμποροι αναβολικών δεν μπορούν να είναι υπεράνω των θεσμοθετημένων φορέων και των επιστημόνων υγείας που έχουν την ευθύνη και τις γνώσεις, για την διάθεση οποιουδήποτε φαρμακευτικού προϊόντος.

    Ζητούμε την άμεση απόσυρση της επίμαχης διάταξης. Η Δημόσια Υγεία  δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με αυτό τον επιπόλαιο και επικίνδυνο τρόπο”, αναφέρει ο κος Θεοδοσιάδης.

    Ο υπουργός Υγείας, από την πλευρά, του χαρακτηρίζει “απολύτως εύλογη” την ανησυχία των επιστημονικών φορέων και τονίζει ότι τα δύο υπουργεία βρίσκονται σε συνεννόηση, προκειμένου να επανεξεταστεί η ρύθμιση.

    «Είναι γνωστό ότι η διάταξη αυτή συμπεριλαμβανόταν σε μια δέσμη μέτρων “προώθησης του ανταγωνισμού στην αγορά” στο πλαίσιο  της “εργαλειοθήκης 2” του ΟΟΣΑ και ότι στο κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης συμφωνήθηκε με απαίτηση  των “θεσμών” και ειδικά του ΔΝΤ, να εφαρμοστεί.

    Η ανησυχία που ήδη έχει εκφραστεί στο δημόσιο  διάλογο από επιστημονικούς φορείς της χώρας, είναι απολύτως εύλογη και ήδη το υπουργείο Υγείας είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Αθλητισμού για την επανεξέταση της ρύθμισης. Είναι προφανές ότι για σοβαρούς λόγους πρόληψης πιθανών παρενεργειών και προστασίας της Δημόσιας Υγείας , δεν μπορεί να υπάρξει ανεξέλεγκτη διακίνηση αυτών των σκευασμάτων και, ακριβώς γι΄αυτό, η πολιτική βούληση και των δύο  υπουργείων είναι να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη.

    Η ισχύουσα ΚΥΑ ( Γ5α/53625/10-9-2017) διασφαλίζει τον αναγκαίο έλεγχο και δεν θεωρούμε ότι χρειάζεται αναθεώρηση. Σε κάθε περίπτωση, το επισπεύδον για το υπό συζήτηση ν/σ Υπουργείο Αθλητισμού, θα αναλάβει μετά το τέλος της διαβούλευσης την πρωτοβουλία αλλαγής  της συγκεκριμένης διάταξης», αναφέρει ο κος Ξανθός.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ελεύθερα τα συμπληρώματα διατροφής στα γυμναστήρια – Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί



    ΣΧΟΛΙΑ