• ΥΓΕΙΑ

    Οι διατροφικές ελλείψεις που «κλέβουν» την ενέργειά σας


    Το γεγονός ότι οι ελλείψεις θρεπτικών ουσιών αποτελούν κοινές αιτίες της εξάντλησης, δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι τα τρισεκατομμύρια κύτταρα του οργανισμού βασίζονται σε βιταμίνες και μέταλλα για να παράγουν ενέργεια. Αυτό που προκαλεί, ίσως, έκπληξη είναι το γεγονός ότι η ανεπάρκεια βιταμινών και ανόργανων συστατικών είναι ένα ιδιαίτερα κοινό πρόβλημα, ακόμη και στον ανεπτυγμένο κόσμο.

    Αρκετοί ενήλικες στον «παραταϊσμένο, αλλά υποσιτιζόμενο», τελικά, δυτικό κόσμο προσλαμβάνουν λιγότερες από τις ελάχιστες ημερήσιες δόσεις πολλών βασικών βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Οι ανεπάρκειες των θρεπτικών ουσιών έχουν ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της διαδικασίας παραγωγής ενέργειας στα κύτταρα, οδηγώντας τους ανθρώπους σε εξάντληση, κόπωση και πολλά άλλα συμπτώματα.

    Ορισμένα από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά για την παραγωγή ενέργειας είναι τα παρακάτω:

    Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

    Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες για τη μετατροπή των τροφίμων σε ενέργεια. Περιλαμβάνουν την Β1 (θειαμίνη), την Β2 (ριβοφλαβίνη), την Β3 (νιασίνη), την Β5 (παντοθενικό οξύ), την Β6, την Β12, το φυλικό οξύ και την βιοτίνη. Αν υπάρχει ανεπάρκεια αυτών των βιταμινών, είτε επειδή οι ανάγκες είναι αυξημένες, είτε επειδή δεν λαμβάνονται επαρκείς ποσότητες, η ικανότητα των μιτοχονδρίων (ενεργειακά κέντρα) των κυττάρων να παράγουν ενέργεια απειλείται.

    Η έλλειψη ακόμη και μιας μόνο από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β μπορεί να θέσει σε κίνδυνο μια ολόκληρη σειρά βιοχημικών αντιδράσεων που είναι απαραίτητες για τη μετατροπή των τροφίμων σε ενέργεια. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 είναι ιδιαίτερα σημαντική αιτία κόπωσης, με το 10 – 15 % των ηλικιωμένων να μην διαθέτουν επαρκή ποσότητα στον οργανισμό τους.

    woman tired

    Μαγνήσιο
    Το μαγνήσιο είναι ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο στον ανθρώπινο οργανισμό. Συμμετέχει σε περισσότερες από 300 μεταβολικές αντιδράσεις, με βασική αντίδραση την παραγωγή ενέργειας. Απαιτείται για να σχηματιστεί και να αποθηκευτεί το ενεργειακό μόριο ATP, ενώ η έλλειψή του επηρεάζει αρνητικά την διαδικασία παραγωγής ΑΤΡ.

    Η ανεπάρκεια του μαγνησίου στον οργανισμό μειώνει, επίσης, την ικανότητα των μιτοχονδρίων να αντιστέκονται στις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και οδηγεί στην υπέρμετρη παραγωγή τους και την ανάπτυξη ήπιας φλεγμονής. Η χρόνια φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες έχουν ταυτοποιηθεί ως αιτιώδεις παράγοντες σε αρκετές καταστάσεις που σχετίζονται με την κόπωση, όπως η κατάθλιψη και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

    Το 23% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα και δεν ανταποκρίνονται στη συνιστώμενη διαιτητική πρόσληψη μαγνησίου. Σχεδόν το ήμισυ (48%) του αμερικανικού πληθυσμού κατανάλωσε λιγότερη από την απαιτούμενη ποσότητα μαγνησίου από τα τρόφιμα, κατά την περίοδο 2005-2006.

    Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο χρόνιας κόπωσης, ενώ η πρόσληψή του σε ασθενείς με χρόνια κόπωση δείχνει κλινική βελτίωση των ενεργειακών επιπέδων.man tired

    Αντιοξειδωτικά
    Τα αντιοξειδωτικά είναι χημικές ενώσεις που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, εμποδίζοντας το οξυγόνο να αντιδράσει με άλλες ενώσεις. Περιλαμβάνουν τις βιταμίνες C και Ε, το ανόργανο σελήνιο, το θρεπτικό συνένζυμο Q10 κ.ά Και τα αντιοξειδωτικά εμπλέκονται στην διαδικασία παραγωγής ενέργειας από τα μιτοχόνδρια, στην οποία είναι και απαραίτητα.

    Η ικανότητα των μιτοχονδρίων να λειτουργούν σωστά μειώνεται όταν υπόκεινται σε βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες παράγονται ως συνέπεια αυξημένου οξειδωτικού στρες και ανεπαρκούς αντιοξειδωτικής άμυνας, με αποτέλεσμα τη μείωση παραγωγής ενέργειας.

    Σίδηρος
    Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο που χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία βοηθούν στην αποθήκευση και μεταφορά οξυγόνου στο αίμα.

    Υποστηρίζει την παραγωγή ενέργειας, βοηθώντας να φτάσει στα κύτταρα του οργανισμού επαρκής ποσότητα οξυγόνου και συμβάλλοντας στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα.

    Η έλλειψή του στον οργανισμό οδηγεί σε μείωση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων, με αποτέλεσμα τα όργανα και οι ιστοί να μην λαμβάνουν την επαρκή ποσότητα οξυγόνου.
    Από τα πιο κοινά συμπτώματα της ανεπάρκειας σιδήρου είναι έλλειψη ενέργειας και η κόπωση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Είναι κούραση, κόπωση ή εξάντληση; Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά!

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γυμναστήριο: Έρευνα αποκαλύπτει το μυστικό για να παραμείνετε πιστοί  στο πρόγραμμά σας 

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αν αισθάνεστε συνεχή κούραση, προσέξτε αυτές τις 10 πιθανές παθήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ