• ΥΓΕΙΑ

    Ένας ειδικός εξηγεί πώς θα προστατευθείτε από τις αλλεργίες

    αλλεργίες


    Η άνοιξη είναι δύσκολη για τους ασθενείς με εποχιακές αλλεργίες, αλλά υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να μειώσουν την ταλαιπωρία τους, αναφέρει ένας Αμερικανός ειδικός.

    Όπως εξηγεί ο Dr. Joseph Cooke, επικεφαλής στο Τμήμα Ιατρικής του New YorkPresbyterian Hospital Queens, οι ανοιξιάτικες αλλεργίες προκαλούνται από τις γύρεις των ανεμόφιλων φυτών, επομένως όσο πιο έντονη είναι η ανθοφορία τόσο περισσότερα συμπτώματα θα έχουν οι ευαίσθητοι ασθενείς.

    Η ανθοφορία εξαρτάται από το κλίμα (τις αλλαγές της θερμοκρασίας και της υγρασίας), με τις ζεστές ημέρες να ευνοούν την άνθηση και τις βροχές να «ξεπλένουν» την ατμόσφαιρα από τις γύρεις. Επιπλέον, ο άνεμος βοηθάει στη μετακίνηση της γύρης μέχρι και δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, ενώ οι μετακινήσεις αερίων μαζών αυξάνουν την κινητικότητά της.

    Όσοι λοιπόν έχουν αλλεργία στη γύρη πρέπει να λαμβάνουν ορισμένα μέτρα για να περιορίζουν το περισσότερο δυνατό την έκθεσή τους σε αυτήν την άνοιξη.

    Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι να συμβουλευτούν τον αλλεργιολόγο τους μήπως χρειάζονται προληπτική προφυλακτική αγωγή, ενώ εξίσου σημαντικό είναι να παρακολουθούν τα επίπεδα της γύρης, ώστε να λαμβάνουν έξτρα μέτρα όταν είναι υψηλά.

    Σύμφωνα με επιστήμονες από το Τμήμα Αλλεργιολογίας & Ανοσολογίας του νοσοκομείου, τα μέτρα αυτά είναι να μην κυκλοφορούν σε υπαίθριους χώρους αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, καθώς και να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερο το κλιματιστικό του σπιτιού και του αυτοκινήτου (αυτό, βέβαια, προϋποθέτει ότι θα τους κάνουν κάθε χρόνο καλή συντήρηση ώστε να μην είναι γεμάτα αλλεργιογόνα). Τα κλιματιστικά θα τους βοηθήσουν να ανανεώνουν τον αέρα καθώς πρέπει να έχουν κλειστά τα παράθυρα στο σπίτι και να οδηγούν με κλειστά παράθυρα τις ώρες της έντονης παρουσίας της γύρης.

    Πολύ σημαντικό είναι να αερίζουν καθημερινά το σπίτι τους, αλλά το μεσημέρι και όχι νωρίς το πρωί ή το απόγευμα, γιατί η γύρη κυκλοφορεί περισσότερο τις ώρες που αλλάζει η θερμοκρασία. Αν, όμως, φυσάει αέρας, πρέπει να αποφύγουν να ανοίξουν τα παράθυρά τους.

    Απαραίτητο είναι επίσης να αποφεύγουν να μένουν στο σπίτι με τα ρούχα της δουλειάς γιατί η γύρη κολλάει στα ρούχα και μπορεί να μεταφερθεί στο σπίτι, καθώς και να μην απλώνουν τα ρούχα σε υπαίθριους χώρους την εποχή της ανθοφορίας. Για τον ίδιο λόγο πρέπει να κάνουν μπάνιο και να λούζονται αμέσως μόλις μπουν στο σπίτι (το ίδιο ισχύει και για τα άλλα μέλη της οικογένειάς τους).

    Πρέπει επίσης να αποφεύγουν να κάνουν δουλειές σε υπαίθριους χώρους (π.χ. κούρεμα του γκαζόν, μάζεμα φύλλων, πλύσιμο βεράντας, φροντίδα λουλουδιών κ.λπ.), αλλά αν είναι απολύτως απαραίτητο πρέπει να φορούν μάσκα.

    Όταν πρέπει να βρεθούν για αρκετή ώρα σε υπαίθριο χώρο, καλό είναι να πάρουν τα αντισταμινικά φάρμακα που έχει συστήσει ο γιατρός. Πρέπει επίσης να προσπαθήσουν να μην βγαίνουν τις ώρες που η γύρη βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

    Οι αλλεργίες που εμφανίζονται συχνότερα την άνοιξη είναι η αλλεργική ρινίτιδα, που εκδηλώνεται με ή χωρίς αλλεργική επιπεφυκίτιδα, καθώς και το αλλεργικό άσθμα.

    Υπολογίζεται ότι το 15-20% του πληθυσμού στη χώρα μας έχει αλλεργική ρινίτιδα, 3-5% έχει αλλεργική επιπεφυκίτιδα και περίπου 9% έχει άσθμα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι «μοναχικοί» περνούν πιο βαριά τις ιώσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Πόση ηλιοθεραπεία χρειάζεται για να παραχθεί αρκετή βιταμίνη D

      

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Όταν ο πόνος της ψυχής «βγαίνει» στο σώμα



    ΣΧΟΛΙΑ