• ΥΓΕΙΑ

    Νέες αλλαγές στην αποζημίωση γυαλιών και ειδικής αγωγής


    Παράταση στο προϊσχύον σύστημα αποζημίωσης των οπτικών ειδών και της ειδικής αγωγής δίνει νέα τροπολογία του υπουργείου Υγείας, ανοίγοντας το δρόμο για την αποζημίωση  χιλιάδων ασφαλισμένων που είχαν προμηθευτεί οπτικά είδη ή είχαν λάβει υπηρεσίες ειδικής αγωγής με δική τους δαπάνη.

    Με τη νέα ρύθμιση, νομιμοποιείται προσωρινά η «παρέκκλιση» από τα οριζόμενα στο άρθρο 27 του νόμου 4549/2018, που προβλέπει τη διαδικασία αποζημίωσης μέσω του πολυσυζητημένου voucher, το οποίο συνεχίζει, ωστόσο, να εκδίδεται από τους ειδικούς γιατρούς και θεραπευτές.

    Σύμφωνα με το νόμο, η προμήθεια γυαλιών οράσεως και οπτικών ειδών όπως και η λήψη υπηρεσιών ειδικής αγωγής γίνεται με τη χρήση των βεβαιώσεων πληρωμής (voucher), που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι, μαζί με την ηλεκτρονική συνταγή, από τον ειδικό γιατρό ή θεραπευτή. Αυτό σημαίνει ότι τα παραπάνω είδη και υπηρεσίες  λαμβάνονται χωρίς ο ασφαλισμένος να καταβάλλει ιδία δαπάνη και οι πάροχοι αποζημιώνονται απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ.

    Ο νόμος προκάλεσε εξαρχής την έντονη αντίδραση, τόσο των οπτικών όσο και των θεραπευτών ειδικής αγωγής, οι οποίοι δεν δέχονται την αμοιβή τους με voucher και έχουν προσφύγει αμφότεροι στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της υπουργικής απόφασης που την επιβάλλει.

    Παρότι ο νόμος είναι σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου (ύστερα από τη δίμηνη παράταση που πήρε η εφαρμογή της σχετικής υπουργικής απόφασης), η αδιάλλακτη στάση των παρόχων, ανάγκασε τον ΕΟΠΥΥ να συνεχίσει να δέχεται τις αιτήσεις στις Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕΔΙ), προκειμένου να εκκαθαριστούν οι ατομικές αποζημιώσεις, όπως προβλέπει ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ). Τα νομικά προσκόματα, όμως, «μπλόκαραν» τη διαδικασία εκκαθάρισης, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν οι αποζημιώσεις χιλιάδων δικαιούχων.

    Η  προτεινόμενη ρύθμιση της τροπολογίας, που εντάσσεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Επικρατείας, δίνει παράταση στη δυνατότητα αποζημίωσης των ασφαλισμένων από τα ΠΕΔΙ που συνταγογράφησαν γυαλιά οράσεως ή έκαναν χρήση υπηρεσιών ειδικής αγωγής με δική τους δαπάνη, χωρίς τη χρήση voucher, έως τέλος Ιουνίου 2019.

    Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά  η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, «οι δαπάνες που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν μέχρι 30-6-2019 με ατομικά αιτήματα στις Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕΔΙ) του ΕΟΠΥΥ, σχετικά με τη χορήγηση γυαλιών οράσεως – οπτικών ειδών και την παροχή υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής δύνανται να αποζημιώνονται και απευθείας στους δικαιούχους ασφαλισμένους κατά παρέκκλιση των οριζομένων στο άρθρο 27 του νόμου 4549/2018».

    Δεν κάνουν πίσω οπτικοί και θεραπευτές

    Οι οπτικοί – οπτομέτρες καταγγέλλουν ότι ο ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας προχώρησαν τον Αύγουστο του 2018 στην καθιέρωση του voucher ως τρόπου πληρωμής, μονομερώς και δίχως να προηγηθεί τελική συμφωνία μαζί τους.

    «Θα δεχόμαστε “χαρτιά” αντί χρημάτων, αλλά υποχρεωτικά θα πληρώνουμε τοις μετρητοίς όλα τα πάγια έξοδά μας. Επίσης, είναι βέβαιο ότι θα εισπράττουμε μειωμένα χρήματα λόγω κουρέματος, ενώ εμείς θα έχουμε φορολογηθεί και πληρώσει ΦΠΑ προκαταβολικά για το σύνολο του ποσού», ανέφεραν προ μηνών σε ανακοίνωσή τους.

    Παράλληλα, έκαναν λόγο για διπλό υποχρεωτικό «κούρεμα» των χρημάτων των οπτικών που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ, μέσω της εφαρμογής του claw back και του rebate, με άγνωστο το ποσό που τελικά θα εισπράττουν από τα εκατό (100) ευρώ της κάθε συνταγής.

    Από την άλλη πλευρά, οι εκπρόσωποι των θεραπευτών ειδικής αγωγής «βλέπουν» το voucher ως μέσο που χρησιμοποιείται για να επιτευχθεί η μείωση του προϋπολογισμού για την ειδική αγωγή, ενώ μιλούν κι αυτοί για “ένα κουπόνι με απροσδιόριστη αξία, διότι σύμφωνα με το νόμο, θα υπόκειται σε διπλό υποχρεωτικό “ψαλίδι” με απροσδιόριστο ύψος (rebate, clawback)».

    Πηγές του ΕΟΠΥΥ αναφέρουν ότι ο Οργανισμός, έχει καταβάλλει κάθε προσπάθεια, έτσι ώστε να εξυπηρετήσει τόσο τους ασφαλισμένους, όσο και την αγορά, εντούτοις οι προτάσεις αυτές δεν φαίνεται να ικανοποιούν τους παρόχους.

    Τα βλέμματα τώρα είναι στραμμένα στην απόφαση του ΣτΕ, αν και σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, εάν δεν υπάρξουν νέες προτάσεις, οι πάροχοι θα διατηρήσουν αδιάλλακτη στάση.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σε εφαρμογή από τη Δευτέρα η προμήθεια οπτικών με voucher – Όλη η διαδικασία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι παθαίνουν τα μάτια αν δε φοράμε γυαλιά ηλίου



    ΣΧΟΛΙΑ