• ΥΓΕΙΑ

    Σε εφαρμογή από τη Δευτέρα η προμήθεια οπτικών με voucher – Όλη η διαδικασία

    • Έφη Τσιβίκα


    Σε ισχύ τίθεται από τη Δευτέρα, 1η Οκτωβρίου, το νέο σύστημα χορήγησης και αποζημίωσης οπτικών ειδών, ύστερα από τη δίμηνη παράταση που πήρε, με τροπολογία, η εφαρμογή της σχετικής υπουργικής απόφασης. Βάσει του νέου συστήματος, στο εξής, οι ασφαλισμένοι θα προμηθεύονται οπτικά είδη, χωρίς προπληρωμή, αλλά καταθέτοντας στο κατάστημα οπτικών ένα κουπόνι – voucher.

    Ειδικότερα, η χορήγηση και αποζημίωση γυαλιών θα γίνεται πλέον κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης που έχει εκδοθεί, μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), από πιστοποιημένο στο Μητρώο του Οργανισμού ιατρό-οφθαλμίατρο και κατόπιν ιατρικού ελέγχου από ελεγκτή ιατρό.

    Εν συνεχεία θα εκδίδεται βεβαίωση, ως παράρτημα της γνωμάτευσης, η οποία θα έχει την περιγραφή «Βεβαίωση Αποζημίωσης», θα φέρει ως διακριτικό το λογότυπο του ΕΟΠΥΥ, έναν μοναδικό αριθμό (barcode) καθώς και το όνομα, επίθετο και ΑΜΚΑ του δικαιούχου.

    Επί της βεβαίωσης θα προσδιορίζεται το προς αποζημίωση δικαιούμενο ποσό, όπως ορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) και το οποίο φέρει τη λεκτική περιγραφή «ανώτατο αποζημιούμενο ποσό».

    Τη βεβαίωση θα υπογράφει ηλεκτρονικά ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων του ΕΟΠΥΥ ή ο νόμιμος αναπληρωτής αυτού, και θα παραδίδεται στον δικαιούχο, ο οποίος αφού την υπογράψει  θα πρέπει να την καταθέσει σε κατάστημα οπτικών, που λειτουργεί νόμιμα, ώστε να λάβει την παροχή που δικαιούται.

    Σύμφωνα με τον ισχύοντα Ε.Κ.Π.Υ., οι ασφαλισμένοι δικαιούνται ένα ζεύγος γυαλιών (κάθε 4 χρόνια) ή φακούς επαφής (κάθε 2 χρόνια).

    Σε παιδιά ως 12 ετών χορηγούνται γυαλιά ασφαλείας άθραυστα, κάθε 2 χρόνια.

    Για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας, ο ΕΟΠΥΥ χορηγεί γυαλιά σε ασφαλισμένους άνω των 40 ετών και με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν λάβει άλλα γυαλιά σε διάστημα τετραετίας, για άλλη διαταραχή όρασης.

    Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει για κάθε ζεύγος γυαλιών το ποσό των 100 ευρώ.

    Σε περίπτωση ‘’κερατόκωνου’’ χορηγείται ειδικός κερατοκωνικός φακός που αντικαθίσταται κάθε εξάμηνο.

    Το ποσό που θα αναγράφεται στη βεβαίωση θα αποζημιώνεται απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ στον πάροχο οπτικών ειδών.

    Ενεργοποίηση του voucher και στην ειδική αγωγή

    Κατ’ αντιστοιχία η ίδια διαδικασία θα ακολουθείται  και στην ειδική αγωγή. Για την ειδική αγωγή οι ιατροί που εκδίδουν ηλεκτρονικές γνωματεύσεις είναι παιδίατροι, παιδοψυχίατροι, νευρολόγοι-ψυχίατροι, ψυχίατροι και νευρολόγοι, κατά τα οριζόμενα στον Ε.Κ.Π.Υ. Επιπρόσθετα, η γνωμάτευση δύναται, κατ’ επιλογή του θεράποντος ιατρού, να εκδίδεται είτε ως «πακέτο», είτε μεμονωμένα ανά πράξη, οπότε ανάλογα εκδίδεται και ο αντίστοιχος αριθμός βεβαιώσεων.

    Στην περίπτωση που από το πλήθος των πράξεων που θα ζητηθούν από το γιατρό υπάρχει υπέρβαση του ανώτατου ορίου αποζημίωσης όπως ορίζεται από τον Ε.Κ.Π.Υ., τότε το ποσό της υπέρβασης αφαιρείται αναλογικά από κάθε θεραπευτική πράξη, προκειμένου το συνολικό ποσό να είναι στο ύψος του ανώτατου αποδιδόμενου ορίου δαπάνης.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ξεκινά ο αντιγριπικός εμβολιασμός – Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι παθαίνουν τα μάτια αν δε φοράμε γυαλιά ηλίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Υπ. Υγείας: Νέες συστάσεις για τη διατροφή βρεφών και νηπίων

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ