• ΥΓΕΙΑ

    Νέα έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό σε στρατιωτικά νοσοκομεία και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

    • NewsRoom
    Κικίλιας: Αθήνα και Αττική έχουν τεράστιες δυνατότητες βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης

    Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Τουρισμού


    Νέα έκτακτα μέτρα πρόληψης λαμβάνει το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να αποφευχθεί  μια πιθανή εξάπλωση της επιδημίας COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

    Ήδη, το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών προχώρησε στη δημιουργία θαλάμου αρνητικής πίεσης. Το νοσοκομείο, σύμφωνα με πληροφορίες, μαζί με το 251 ΓΝΑ και το ΝΝΑ στην περιοχή της πρωτεύουσας και το 424 ΓΣΝΕ Θεσσαλονίκης, έχουν επιλεγεί ως «νοσοκομεία υποδοχής» τυχόν ασθενών που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και εμφανίζουν συμπτώματα που παραπέμπουν σε λοίμωξη από κορωνοϊό.

    Ο συγκεκριμένος θάλαμος δεν έχει καμία επικοινωνία με το υπόλοιπο νοσοκομείο, έχει αυτόνομο σύστημα εξαερισμού και εντός του είναι εγκατεστημένος μηχανολογικός εξοπλισμός ΜΕΘ. Η είσοδος σε αυτόν θα γίνεται μόνο από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και με χρήση όλων των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης.

    Για την είσοδο στο θάλαμο έχει προβλεφθεί η λειτουργία διπλής πόρτας με εσωτερικό κενό, όπως αυτές που λειτουργούν στις εισόδους των τραπεζών, προκειμένου να εξασφαλιστεί πλήρως το σφράγισμα του θαλάμου και η απομόνωσή του από τον εξωτερικό χώρο. Αντίστοιχο θάλαμο χαμηλής πίεσης διαθέτει και το ΝΝΑ.

    Παράλληλα, ξεκίνησε το μεσημέρι της Πέμπτης η τοποθέτηση στην είσοδό του 401 ΓΣΝ ειδικά διαρρυθμισμένων κοντέινερ, εντός των οποίων εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό θα υποδέχεται και θα εξετάζει τους ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα κρυολογήματος, βήχα, δυσκολίας στην αναπνοή και πυρετό. Εκεί, οι γιατροί θα λαμβάνουν το ιστορικό των ασθενών με σχολαστικό τρόπο και σύμφωνα με το παραπεμπτικό που έχουν λάβει και θα αποφασίζουν για τη συνέχεια.

    Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα στρατιωτικά νοσοκομεία, οι θάλαμοι που έχουν επιλεγεί πληρούν λιγότερο αυστηρές προδιαγραφές, είναι, επίσης, απομονωμένοι από τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις και η χρήση τους αφορά στην περίθαλψη ασθενών που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα της νόσου.

    Την ίδια ώρα ο υπουργός  Υγείας Βασίλης Κικίλιας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη  με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχάνων (ΠΕΦ), του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), του Pharma Innovation Forum (PIF) και του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), στο πλαίσιο της ορθότερης διαχείρισης της κατάστασης με τον κορωνοϊό.

    Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κ. Κικίλιας δήλωσε πως έλαβε διαβεβαιώσεις για την επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Ολύμπιος Παπαδημητρίου ανέφερε πως η βιομηχανία του φαρμάκου έχει σταθεί όλα αυτά τα χρόνια με υψηλό αίσθημα ευθύνης στο πλευρό του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Έλληνα ασθενή. Αυτό θα συνεχίσει να πράττει και στην παρούσα φάση. Η τροφοδοσία της αγοράς συνεχίζεται κανονικά.

    Ο Πρόεδρος του Pharma Innovation Forum (PIF) Μάκης Παπαταξιάρχης δήλωσε πως στις ειδικές συνθήκες που ζούμε, οι οποίες είναι εν εξελίξει, θα εγγυηθούμε την απρόσκοπτη τροφοδοσία της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς, όσον αφορά στα φάρμακα για τον Έλληνα ασθενή και πάνω απ’ όλα για τον Έλληνα πολίτη.

    Προληπτικά μέτρα από τον ΟΑΣΑ

    Στη λήψη μέτρων για τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και του επιβατικού κοινού για την πρόληψη του κορονοϊού, προχώρησε και  ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τη συμμετοχή της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ.

    Ειδικότερα, σε πρώτη φάση αποφασίστηκε ότι σε όλες τις οθόνες των αστικών συγκοινωνιών (σε σταθμούς μετρό, τηλεματική, συρμούς μετρό κτλ) θα επαναλαμβάνονται συνεχώς ενημερωτικά μηνύματα, που θα υπενθυμίζουν τα μέτρα προστασίας και προσωπικής υγιεινής, που πρέπει όλοι να τηρούν ως μέτρο προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορωναϊού.

    Επίσης, σε ημερήσια βάση αποφασίστηκε από τον ΟΑΣΑ η απολύμανση (καθαριότητα) συρμών και οχημάτων με έμφαση σε μπάρες και χειρολαβές, τα οποία οι επιβάτες ακουμπούν συστηματικά, ενώ εντατικοποιούνται τα μέτρα καθαριότητας των σταθμών.

    Ως προς την προστασία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ο ΟΑΣΑ προχωρά άμεσα στην προμήθεια αντισηπτικών (για χρήση μόνο των εργαζομένων), τα οποία και θα τοποθετηθούν σε σταθμούς, εκδοτήρια, γραφεία και όλους τους χώρους, στους οποίους βρίσκονται οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες



    ΣΧΟΛΙΑ