• ΥΓΕΙΑ

    Ιός του έρπητα: Οι τύποι που σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου


    Οι επιπτώσεις της μόλυνσης με τον ιό του έρπητα (ερπητοϊό) δεν περιορίζονται πάντα σε τοπικά εξανθήματα και ενόχληση. Ορισμένοι από τους 8, συνολικά, τύπους του έχουν συσχετιστεί με σοβαρές καταστάσεις, δύο εξ’ αυτών με την εμφάνιση καρκίνου.

    Ο πρώτος είναι ο ιός Έπσταϊν – Μπαρ  (EBV), που προκαλεί τη γνωστή λοιμώδη μονοπυρήνωση, συχνά αποκαλούμενη και ως «ΜΟΝΟ» ή «ασθένεια του φιλιού». Εκτός από το φιλί, μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο και με το βήχα, το φτάρνισμα ή την κατανάλωση  ποτών  και τροφίμων με τα ίδια σκεύη. Οι περισσότεροι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μολυνθεί από το EBV μέχρι το τέλος της εφηβείας τους, ωστόσο δεν αναπτύσσουν όλοι τα συμπτώματα της μονοπυρήνωσης.

    Όπως συμβαίνει και με άλλες λοιμώξεις από ιούς του έρπητα, η μόλυνση με EBV είναι δια βίου, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εμφανίζουν συμπτώματα μετά τις πρώτες εβδομάδες. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν φάρμακα ή άλλες θεραπείες που μπορούν να απαλλάξουν τους μολυσμένους από τον ιό, ούτε και εμβόλια για την πρόληψή του.

    Αν και  η μόλυνση με EBV δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους περισσότερους ανθρώπους, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι αυξάνει τον κίνδυνο του ρινοφαρυγγικού καρκίνου (καρκίνος στην περιοχή πίσω από τη μύτη) και ορισμένα είδη ταχέως αναπτυσσόμενων λεμφωμάτων, όπως το λέμφωμα Burkitt. Μπορεί, επίσης, να συνδέεται με λέμφωμα Hodgkin και ορισμένες περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου. Συνολικά, όμως, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, πολύ λίγοι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με τον ιό θα αναπτύξουν τελικά κάποιον από αυτούς τους τύπους καρκίνου.

    Ο δεύτερος είναι ο ανθρώπινος ερπητοϊός 8 (HHV-8), γνωστός και ως «ερπητοϊός σχετιζόμενος με το σάρκωμα Καπόζι», ο οποίος έχει βρεθεί σε σχεδόν όλους τους ασθενείς που εμφάνισαν τη νόσο. Το σάρκωμα Καπόζι είναι ένας σπάνιος, αργά αναπτυσσόμενος καρκίνος, που συχνά εμφανίζεται ως κοκκινωποί-μωβ ή μπλε-καφέ όγκοι, ακριβώς κάτω από το δέρμα.

    Σάρκωμα Καπόζι

    Ο HHV-8 μεταδίδεται μέσω του σεξ, αλλά φαίνεται να εξαπλώνεται και με άλλους τρόπους, όπως μέσω του αίματος και του σάλιου. Μελέτες έχουν δείξει ότι λιγότερο από το 10% των ανθρώπων στις ΗΠΑ έχουν προσβληθεί από αυτόν τον ιό.

    Η μόλυνση είναι δια βίου, αλλά δεν φαίνεται να προκαλεί ασθένεια στους περισσότερους υγιείς ανθρώπους. Τα άτομα που έχουν μολυνθεί με HHV-8 είναι πολύ περισσότερα από αυτά που έχουν αναπτύξει σάρκωμα Καπόζι, οπότε οι επιστήμονες εικάζουν ότι είναι απαραίτητοι και άλλοι παράγοντες, όπως π.χ. ένα αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, για να αναπτυχθεί η νόσος. Στις ΗΠΑ, σχεδόν όλοι όσοι προσβάλλονται από την ασθένεια, αντιμετωπίζουν κάποια άλλη κατάσταση που συνεπάγεται εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως η μόλυνση από τον ιό HIV ή η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος μετά από μεταμόσχευση οργάνου.

    Η μόλυνση με τον HHV-8 έχει, επίσης, συνδεθεί με μερικούς σπάνιους καρκίνους του αίματος, όπως πρωτοπαθές λέμφωμα κοιλοτήτων καθώς και με την πολυκεντρική νόσο Castleman, η οποία συχνά οδηγεί σε σε καρκίνο των λεμφαδένων (λέμφωμα).

    Εντούτοις, απαιτείται περαιτέρω μελέτη για την καλύτερη κατανόηση του ρόλου του HHV-8 σε αυτές τις ασθένειες.

    Με πληροφορίες από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: HPV: Ο ιός που διασπείρει τον καρκίνο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Το 45% των καρκίνων μπορούν να αποφευχθούν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ιός που μεταδίδεται με το φιλί «πίσω» από επτά σοβαρά αυτοάνοσα



    ΣΧΟΛΙΑ