• ΥΓΕΙΑ

    Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Επιχειρούμε να ανασυντάξουμε το ΕΚΑΒ

    • NewsRoom
    Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

    Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης


    Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τις νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ και την ανασύνταξη του ΕΚΑΒ.

    Ο υπουργός Υγείας δήλωσε στο MEGA πως τα νοσοκομεία της χώρας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις. Ιδιαίτερα, οι ελλείψεις στα νοσοκομεία είναι ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη, καθώς λείπουν 1 εκατ. υγειονομικοί εξαιτίας του κορωνοϊού και της αλλαγής αγοράς εργασίας.

    «Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη περίπου 3.500 προσλήψεις μέσα στον Νοέμβριο και άλλοι 800 γιατροί. Δυστυχώς, από τους 800 οι 200 δεν απέδωσαν, δηλαδή είναι άγονες οι θέσεις και τις επαναπροκηρύσσουμε», δήλωσε.

    Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία αφορούν τις ειδικότητες των αναισθησιολόγων, ακτινολόγων και παθολόγων.

    Μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε πως το νομοσχέδιο για τους ασθενείς με άνοια και Αλτσχάιμερ προχωρά και μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα έχει ψηφιστεί.

    «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα σύστημα υγείας που θα φροντίσει όλους τους Έλληνες. Δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία, αλλά αφορά συνολικά το θέμα της δημόσιας υγείας. Πολλοί συμπολίτες μας πάσχουν από χρόνια  νοσήματα. Η νέα μας πολιτική έχει ως στόχο να καταλάβει αυτή τη νέα πραγματικότητα που υπάρχει σήμερα στον χώρο της υγείας. Χρειάζεται φροντίδα για όλους. Το θέμα της άνοιας δεν είναι θέμα νοσοκομείου, είναι ζήτημα φροντίδας των ανθρώπων».

    Μία από τις πρώτες προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας αφορά το ΕΚΑΒ. Όπως εξήγησε ο κος Χρυσοχοΐδης, επιχειρείται η ανασύνταξη του ΕΚΑΒ, ενώ έχει τεθεί ως στόχος τα ασθενοφόρα να προσεγγίζουν τα νοσοκομεία σε 7 λεπτά.

    «Επιχειρούμε να ανασυντάξουμε το ΕΚΑΒ, γιατί είναι κρίσιμο και το καρδιακό επεισόδιο και το εγκεφαλικό και το τραύμα. Δεν έχουμε χώρους υποδοχής των τραυματιών στα νοσοκομεία μας. Υπάρχουν επιστημονικές φόρμες που ετοιμάζουμε. Ετοιμάζουμε τα ΤΕΠ σε διάφορα νοσοκομεία και θα φτιάξουμε 16 κέντρα τραύματος σε όλη τη χώρα».

    Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, διατίθεται 1,2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων της χώρας, ενώ υπάρχει σχέδιο για τη δημιουργία ΜΕΘ Παίδων στη Λάρισα.

    «Έχουν δημιουργηθεί τρεις θέσεις γιατρών για τη ΜΕΘ Παίδων στη Λάρισα. Ελπίζω σε 4 μήνες από σήμερα να λειτουργεί», είπε.

    Ματίνα Παγώνη: «Χρειαζόμαστε νοσηλευτικό προσωπικό»

    Σε μία σειρά από προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων της χώρας αναφέρθηκε η Ματίνα Παγώνη.

    Η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ τόνισε, μιλώντας στο MEGA, πως χρειάζεται χρηματοδότηση από την κυβέρνηση για τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων και την εύρυθμη λειτουργία τους.

    «Χρειαζόμαστε νοσηλευτικό προσωπικό. Έτσι, οι λίστες θα μειωθούν και ο κόσμος θα μπορεί να εξυπηρετείται στα τακτικά χειρουργεία», δήλωσε.

    Μεταξύ άλλων, κατατέθηκε πρόταση στο υπουργείο Υγείας για την αλλαγή τρόπου των εφημεριών στα νοσοκομεία, ενώ για την αναμονή στα ΤΕΠ ανέφερε:

    «Θα πρέπει να γίνει αλλαγή του τρόπου των εφημεριών. Συμφώνησε ο υπουργός, γιατί δεν είναι σωστή η κατανομή στην εφημέρευση. Ο κόσμος θα πρέπει να εξυπηρετείται και να μη ζει στην ασναφάλεια».

    Τέλος, δύο ζητήματα που βρίσκονται υπό συζήτηση με το υπουργείο Υγείας είναι η εκπαίδευση των νέων γιατρών και η κάλυψη των ακριτικών περιοχών από υγειονομικό προσωπικό.

    Διαβάστε επίσης:

    Επίδομα προσωπικής διαφοράς έως 200 ευρώ σε 750.000 συνταξιούχους – Δείτε πότε θα καταβληθεί

    Δύο σενάρια για τον ΣΥΡΙΖΑ: Διάσπαση το Σαββατοκύριακο ή ο Κασσελάκης «κουτσή πάπια»

    Χριστίνα Αλεξοπούλου: Πώς επιταχύνεται το «e–Astypalea»



    ΣΧΟΛΙΑ