• ΥΓΕΙΑ

    Mayo Clinic: 7 ύπουλα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

    • NewsRoom


    Συμπτώματα όπως ο πόνος στο στήθος, η αιφνίδια απώλεια της όρασης ή της ομιλίας και το σοβαρό κοιλιακό άλγος είναι προφανές ότι απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα. Τι γίνεται, όμως,  με τις πιο ήπιες ενδείξεις του οργανισμού;

    Στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν απαιτούν ιατρική βοήθεια, σε ορισμένες άλλες όμως, απαιτούν άμεση διερεύνηση από ειδικό.

    1. Ανεξήγητη απώλεια βάρους

    Η απώλεια βάρους χωρίς προσπάθεια μπορεί να φαντάζει σαν ένα όνειρο, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να υποδηλώνει κάποιο  πρόβλημα υγείας. Αν δεν είστε παχύσαρκοι και έχετε χάσει περισσότερα από 4,5 κιλά ή περισσότερο από το  5% του σωματικού βάρους σας, κατά τους τελευταίους 6 έως 12 μήνες συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

    Μια ανεξήγητη μείωση  του σωματικού βάρους μπορεί να προκληθεί από διάφορες καταστάσεις – συμπεριλαμβανομένου του υπερδραστήριου θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμός), του διαβήτη, της κατάθλιψης, της ηπατικής νόσου, του καρκίνου ή των διαταραχών που παρεμβαίνουν στο πώς το σώμα απορροφά θρεπτικά συστατικά (διαταραχές δυσαπορρόφησης).

    1. Παρατεταμένος ή υψηλός πυρετός

    Ο πυρετός δεν είναι απαραίτητα αιτία… συναγερμού, καθώς διαδραματίζει βασικό ρόλο στην καταπολέμηση της λοίμωξης. Ο επίμονος πυρετός μπορεί να υποδηλώνει οποιαδήποτε λοίμωξη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι καρκινικές (κακοήθεις) καταστάσεις – όπως τα λεμφώματα – προκαλούν παρατεταμένο ή επίμονο πυρετό, όπως και μερικά φάρμακα.

    Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν η θερμοκρασία σας είναι 39,4 C ή υψηλότερη ή παρουσιάζετε πυρετό για περισσότερο από τρεις ημέρες.

    1. Δυσκολία στην αναπνοή

    Η πολύ έντονη άσκηση, οι ακραίες θερμοκρασίες, η νοσογόνος παχυσαρκία και το μεγάλο υψόμετρο μπορούν να προκαλέσουν δύσπνοια. Εντούτοις, η δύσπνοια είναι πιθανόν να αποτελεί και σημάδι κάποιοι ιατρικού προβλήματος. Εάν έχετε ανεξήγητη δυσκολία στην αναπνοή, ειδικά εάν παρουσιαστεί ξαφνικά και είναι έντονη, αναζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα.

    Μπορεί να οφείλεται σε  χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), βρογχίτιδα, άσθμα, πνευμονία, θρόμβο στον πνεύμονα (πνευμονική εμβολή), καθώς και σε άλλα καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα. Δυσκολία στην αναπνοή μπορεί , επίσης, να προκαλέσει μια κρίση πανικού – ένα ξαφνικό επεισόδιο έντονου άγχους που προκαλεί σοβαρές σωματικές αντιδράσεις ενώ δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ή εμφανής αιτία.

    1. Ανεξήγητες αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου

    Αυτό που θεωρείται φυσιολογικό για τις κινήσεις του εντέρου ποικίλλει ευρέως. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν παρατηρήσετε ασυνήθιστες ή ανεξήγητες αλλαγές σε αυτό που είναι φυσιολογικό για εσάς, όπως:

    Αίμα στα κόπρανα

    Μαύρα  κόπρανα

    Διαρκής διάρροια ή δυσκοιλιότητα

    Βλέννη στα κόπρανα

    Οι αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου θα μπορούσαν να υποδηλώνουν βακτηριακή λοίμωξη – όπως μολύνσεις από καμπυλοβακτηρίδιο ή σαλμονέλα – ή ιογενή ή παρασιτική μόλυνση. Άλλες πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου και τον καρκίνο παχέος εντέρου,

    1. Διαταραχή ή αλλαγή προσωπικότητας

    Ζητήστε ιατρική βοήθεια εάν παρουσιάσετε ξαφνικά:

    Προβλήματα σκέψης

    Δυσκολία στην εστίαση, διατήρηση ή μετατόπιση  της προσοχής

    Αλλαγές συμπεριφοράς

    Αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να προκληθούν από πολλά προβλήματα, όπως η λοίμωξη, η κακή διατροφή, τα προβλήματα ψυχικής υγείας ή τα φάρμακα.

    1. Αίσθημα κορεσμού μετά από κατανάλωση μικρής ποσότητας φαγητού

    Εάν αισθάνεστε σταθερά κορεσμό πολύ νωρίτερα από το φυσιολογικό ή τρώγοντας λιγότερο από το συνηθισμένο, απευθυνθείτε στο γιατρό σας. Αυτό το αίσθημα, γνωστό ως πρώιμος κορεσμός, μπορεί επίσης να συνοδεύεται από ναυτία, έμετο, φούσκωμα ή απώλεια βάρους. Εάν ναι, φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό σας σχετικά με τα συμπτώματά σας.

    Οι πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και τα πεπτικά έλκη. Σε σπανιότερες περιπτώσεις, ένα σοβαρότερο πρόβλημα – όπως ο καρκίνος του παγκρέατος – μπορεί να είναι η αιτία.

    1. Φωταψίες

    Οι φωταψίες συχνά οφείλονται σε μια ημικρανία. Σε άλλες περιπτώσεις, όμως, η ξαφνική εμφάνισή τους θα μπορούσε να υποδηλώνει την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Η άμεση ιατρική φροντίδα μπορεί να αποτρέψει τη μόνιμη απώλεια όρασης.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βήχας: Πότε οφείλεται σε σοβαρό πρόβλημα υγείας

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Διαταραχές θυρεοειδούς: Τα συμπτώματα που πρέπει να σας υποψιάσουν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πυρετός: Πότε πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό



    ΣΧΟΛΙΑ