• ΥΓΕΙΑ

    Καρκίνος του μαστού: Ασπίδα προστασίας η δίαιτα 16:8;


    Η χρονικά περιορισμένη σίτιση ενδέχεται να προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με νέα εργαστηριακή έρευνα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση γευμάτων αυστηρά για 8 ώρες την ημέρα, μειώνει δραστικά τον  κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε παχύσαρκα τρωκτικά.

    Η μελέτη έδειξε, επίσης, ότι η μείωση του κινδύνου ίσχυε ακόμη και στα πειραματόζωα στα οποία εγχύθηκαν κύτταρα καρκίνου του μαστού ή σε αυτά με γενετικά αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν την ασθένεια.

    Τέλος, η ώρα του φαγητού βρέθηκε ότι είναι πιο σημαντική από το είδος της τροφής που καταναλώθηκε, παρότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και η παχυσαρκία συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

    Το διατροφικό πρόγραμμα 16:8 επιβάλλει νηστεία για 16 ώρες την ημέρα και ελεύθερη κατανάλωση τροφής κατά τις υπόλοιπες οκτώ ώρες – συνήθως μεταξύ 10 π.μ. και 6 μ.μ.

    Ο περιορισμός του φαγητού μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ινσουλίνης, περιορίζοντας έτσι τις πιθανότητες ανάπτυξης της νόσου, δεδομένου ότι οι αυξημένες ποσότητες της ορμόνης έχουν προηγουμένως συνδεθεί με την ασθένεια.

    Η έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής την Δρ Manasi Das, μεταδιδακτορική φοιτήτρια Ιατρικής στη Σχολή Επιστημών Υγείας.

    Οι επιστήμονες θέλησαν να καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο η μεταβολική υγεία μιας γυναίκας μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο να αναπτύξει καρκίνο του μαστού.

    Για να κατανοήσουν καλύτερα αυτή τη σχέση, πραγματοποίησαν τρία πειράματα σε ποντίκια, τα οποία δεν είχαν ωοθήκες, έτσι ώστε να μιμούνται τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Ο κίνδυνος ανάπτυξης της νόσου αυξάνεται με την ηλικία, κατά συνέπεια οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

    «Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η αντικαρκινική επίδραση της χρονικά περιορισμένης σίτισης οφείλεται, τουλάχιστον εν μέρει, στη μείωση των επιπέδων ινσουλίνης, υποδηλώνοντας ότι αυτή η παρέμβαση μπορεί να είναι αποτελεσματική στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού », δήλωσε η Δρ Das.

    Σύμφωνα με την ίδια, «η διερεύνηση της εφαρμογής της χρονικά περιορισμένης σίτισης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού θα μπορούσε να προσφέρει μια φθηνή αλλά αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη του καρκίνου που πλήττει ένα ευρύ φάσμα ασθενών και αντιπροσωπεύει μια πρωτοποριακή πρόοδο στην έρευνα για νόσο».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καρκίνος μαστού: Κατά πόσο μειώνει τον κίνδυνο μια μικρή απώλεια βάρους

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χάρβαρντ: Οι τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η ώρα του δείπνου μπορεί να προστατεύει από δύο καρκίνους – Ποια είναι η ώρα-ασπίδα



    ΣΧΟΛΙΑ