• ΥΓΕΙΑ

    Η ώρα του δείπνου μπορεί να προστατεύει από δύο καρκίνους – Ποια είναι η ώρα-ασπίδα


    Η παγκόσμια ιατρική και ερευνητική κοινότητα έχει καταστήσει σαφές ότι οι διατροφικές μας συνήθειες επηρεάζουν τις πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου. Υπολογίζεται ότι η σωστή διατροφική αγωγή μπορεί να μειώσει τους θανάτους από καρκίνο κατά 35%.

    Έχει φανεί ότι οι πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά δίαιτες μπορεί να έχουν μια προστατευτική δράση ενάντια σε πολλές μορφές της νόσου. Αντίθετα, η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Σημασία δίνεται, επίσης, στην ποσότητα της τροφής, αφού μπορεί να οδηγήσει στην παχυσαρκία άρα και σε αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη καρκίνου αλλά και στον τρόπο μαγειρέματος, καθώς μεγάλο μέρος της καμένης οργανικής κατά το μαγείρεμα είναι καρκινογόνες χημικές ουσίες.

    Μια νέα μελέτη, ωστόσο, δείχνει ότι σημαντικό ρόλο μπορεί να διαδραματίζει και η ώρα του φαγητού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματά της, η κατανάλωση του δείπνου νωρίς το βράδυ, έτσι ώστε να μεσολαβεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ του τελευταίου γεύματος και του ύπνου, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και του προστάτη.

    Κατά τη διάρκεια της μελέτης τους, οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal), ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν συνολικά 1.493 άντρες, εκ των οποίων 621 είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη και 2.526 γυναίκες, εκ των οποίων 1.205 είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού. Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για τις διατροφικές τους συνήθειες, για τις συνήθειες του ύπνου τους και για το χρονότυπό τους.

    Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, σε σύγκριση με άτομα που κοιμόντουσαν αμέσως μετά το δείπνο, όσοι έπεφταν στο κρεβάτι 2 ή περισσότερες ώρες μετά το φαγητό είχαν 20% μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και του προστάτη. Παρόμοια προστασία παρατηρήθηκε σε άτομα που έπαιρναν το δείπνο τους πριν από τις 9 μ.μ. σε σύγκριση με όσους έτρωγαν το βραδινό τους μετά τις 10 μ.μ.

    Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της αξιολόγησης του βιολογικού ρολογιού του οργανισμού – ή κιρκαδικός ρυθμός – στις μελέτες για τη δίαιτα και τον καρκίνο και την ανάγκη ανάπτυξης διατροφικών συστάσεων για την πρόληψη του καρκίνου που δεν εστιάζουν μόνο στον τύπο και την ποσότητα πρόσληψης τροφής.

    «Εάν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν, θα έχουν επιπτώσεις στις συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου που δεν λαμβάνουν υπόψη την ώρα του δείπνου. Ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε πολιτισμούς όπως εκείνοι της νότιας Ευρώπης όπου οι άνθρωποι τείνουν να καταναλώνουν το βραδινό τους αργά», δήλωσε ο Έλληνας επικεφαλής συγγραφέας, Δρ Μανόλης Κογεβίνας, από το ISGlobal, στη Βαρκελώνη.

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση International Journal of Cancer.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καρκίνος μαστού: Κατά πόσο μειώνει τον κίνδυνο μια μικρή απώλεια βάρους

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καρκίνος του προστάτη: 10 πράγματα που κάθε άνδρας θα πρέπει να έχει υπόψη του

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί – Δείτε πώς



    ΣΧΟΛΙΑ