• ΥΓΕΙΑ

    Χάρβαρντ: Οι τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού


    Μια νέα μελέτη, η οποία διεξήχθη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, αποκαλύπτει τις τροφές που μπορεί να μειώνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

    Σύμφωνα με τα ευρήματά της, οι γυναίκες που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα φρούτων και λαχανικών καθημερινά μπορεί να διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο, ειδικά στις επιθετικές μορφές της, σε σχέση με όσες καταναλώνουν αυτές τις τροφές σπανιότερα. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα σταυροειδή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο καθώς και τα κίτρινα και πορτοκαλί λαχανικά, είχαν μια ιδιαίτερα σημαντική σχέση με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

    «Οι προηγούμενες μελέτες έχουν μεν προτείνει μια συσχέτιση, με περιορισμένη όμως ισχύ, ειδικά για συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά και επιθετικούς υποτύπους νόσου», δήλωσε η κύρια συντάκτρια της μελέτης, Maryam Farvid, ερευνήτρια στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου. «Η έρευνα αυτή παρέχει την πληρέστερη εικόνα όσον αφορά τη σημασία της κατανάλωσης υψηλών ποσοτήτων των τροφών αυτών για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού».

    Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες 182.145 γυναικών, ηλικίας 27-59 ετών, ενώ έλαβαν υπόψη τους και άλλους πιθανούς παράγοντες κινδύνου για τη νόσο, όπως η ηλικία, το βάρος, το κάπνισμα και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου.

    Όπως διαπίστωσαν, οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερες από 5,5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού από εκείνες που κατανάλωναν 2,5 μερίδες ή λιγότερες. (Μια μερίδα ορίζεται ως ένα φλιτζάνι ωμό φυλλώδη λαχανικά, μισό φλιτζάνι ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά ή μισό φλιτζάνι φρούτο).

    Για να διερευνήσουν εάν τα οφέλη από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών διέφεραν μεταξύ των διάφορων τύπων της νόσου, οι ερευνητές διεξήγαγαν ανάλυση για τον ορμονικό υποδοχέα του όγκου και τον μοριακό υποτύπο και διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συσχετίστηκε ιδιαίτερα με χαμηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση πιο επιθετικών όγκων.

    Όπως εξηγούν οι ερευνητές, προγενέστερες μελέτες τους συσχέτισαν τη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού με υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών, αλλά τα οφέλη από τα φρούτα και τα λαχανικά που βρέθηκαν σε αυτή τη μελέτη φαίνονται ανεξάρτητα από την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Αυτό υποδηλώνει ότι άλλα συστατικά αυτών των τροφών, όπως αντιοξειδωτικά και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά, μπορεί επίσης να είναι σημαντικά για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού.

    «Ενώ μια δίαιτα με πολλά φρούτα και λαχανικά συνδέεται με πολλά άλλα οφέλη για την υγεία, τα αποτελέσματά μας μπορούν να δώσουν νέα ώθηση στις γυναίκες να αυξήσουν την κατανάλωσή τους, δήλωσε η Heather Eliassen, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην  Ιατρική  Σχολή και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση International Journal of Cancer.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καρκίνος μαστού: Κατά πόσο μειώνει τον κίνδυνο μια μικρή απώλεια βάρους

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί – Δείτε πώς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η ώρα του δείπνου μπορεί να προστατεύει από δύο καρκίνους – Ποια είναι η ώρα-ασπίδα



    ΣΧΟΛΙΑ