• ΥΓΕΙΑ

    Υψηλή αρτηριακή πίεση: Εξίσου αποτελεσματικό με κοινά φάρμακα το «καλό» σεξ

    • NewsRoom


    Το τακτικό σεξ μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση τόσο αποτελεσματικά όσο και ορισμένα φάρμακα, σύμφωνα με νέα μελέτη. Όπως ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες, την επόμενη μέρα της σεξουαλικής επαφής οι αναγνώσεις των συμμετεχόντων παρουσίαζαν μείωση έως και 13%. Παρόμοια αποτελέσματα επιτυγχάνει η  λήψη διουρητικών χαπιών, τα οποία αποτελούν θεραπεία πρώτης επιλογής για την υψηλή αρτηριακή πίεση.

    Είναι γνωστό ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μειώνει το άγχος, ρίχνει την υψηλή αρτηριακή πίεση και έχει συσχετιστεί με χαμηλότερη διαστολική πίεση στην ανάπαυση. Με τον τρόπο αυτό το άτομο αντιδρά καλύτερα σε στρεσογόνες καταστάσεις. Παράλληλα έχει βρεθεί ότι σταθεροποιεί τον καρδιακό σφυγμό, ενώ είναι μια ικανοποιητική άσκηση για τον οργανισμό. Έχει τις ίδιες θετικές επιδράσεις στον οργανισμό όπως μια δυνατή προπόνηση. Όπως κι η γυμναστική όμως έτσι και το σεξ θα πρέπει να γίνεται τακτικά  για να υπάρχουν τα οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα. Μια συχνότητα επαφών πάνω από δύο φορές την εβδομάδα βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου κατά 45%.

    Στο πλαίσιο της μελέτης οι εθελοντές έκαναν σεξ ενώ φορούσαν ένα μόνιτορ παρακολούθησης της καρδιάς. Επίσης, βαθμολόγησαν την ένταση του οργασμού τους, σε μία κλίμακα από 66 έως 106, με μέσο όρο το 87.

    Οι συμμετέχοντες είχαν μέση συστολική αρτηριακή πίεση 115mmHg κατά την έναρξη των εξετάσεων. Μετά το σεξ μειώθηκε έως και 17mmHg.

    «Όσο πιο ευχάριστος είναι ο οργασμός, τόσο μικρότερη είναι η ανάγνωση της ημέρας μετά την επαφή», ανέφεραν οι ερευνητές του κρατικού πανεπιστημίου της Γεωργίας.

    Οι επιστήμονες εικάζουν ότι το σεξ λειτουργεί ενισχύοντας την ορμόνη οξυτοκίνη, γνωστή ως και ορμόνη της «αγκαλιάς», η οποία μπορεί να μειώσει το άγχος.

    Η αυξημένη αρτηριακή πίεση οδηγεί σε στεφανιαία νόσο, έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και νεφρική ανεπάρκεια.

    Σύμφωνα με τις οδηγίες του 2018 ο πρωταρχικός στόχος της αγωγής συνιστάται να είναι η πτώση της πίεσης κάτω από 140/90 mmHg σε όλους τους ασθενείς και, με την προϋπόθεση ότι η αγωγή είναι καλά ανεκτή, στόχος της θεραπείας θα πρέπει να είναι επίπεδα αρτηριακής πίεσης κάτω από 130/80 mmHg ή και χαμηλότερα, στους περισσότερους ασθενείς.

    Το ιδανικό εύρος τιμών της συστολικής αρτηριακής πίεσης για τους ασθενείς κάτω των 65 ετών είναι μεταξύ 120-130 mmHg και για τις ηλικίες  από 65 ετών και άνω 130-140 mmHg.


    Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sexual Medicine.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από ηπατίτιδα C – Ποιοι πρέπει να εξεταστούν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αρτηριακή πίεση: Ποια είναι τα νέα φυσιολογικά όρια

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Περισσότεροι από 2 εκατ. οι υπερτασικοί στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ