• ΥΓΕΙΑ

    Περισσότεροι από 2 εκατ. οι υπερτασικοί στην Ελλάδα


    Σήμερα 1 στους 3 ενήλικες πάσχουν από υπέρταση, εκ των οποίων 1 στους 4 δεν γνωρίζει ότι είναι υπερτασικός.  Τα στοιχεία αυτά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, δεδομένου ότι η αυξημένη αρτηριακή πίεση οδηγεί σε στεφανιαία νόσο, έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και νεφρική ανεπάρκεια.

    Η υπέρταση είναι συνήθως ασυμπτωματική και μπορεί να  υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να προκαλεί κάποιο συγκεκριμένο  ενόχλημα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων γίνεται αισθητή όταν  πλέον έχει κάνει πολλαπλές επιπλοκές στον οργανισμό, π.χ., ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου.

    Εάν κάποιος έχει αρρύθμιστη αρτηριακή υπέρταση, σε σύγκριση με άτομα που έχουν φυσιολογική πίεση, κινδυνεύει να υποστεί:

    • 7 φορές περισσότερο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
    • 3 φορές περισσότερο έμφραγμα μυοκαρδίου
    •  6 φορές περισσότερο καρδιακή ανεπάρκεια
    • 3 φορές περισσότερο ανευρύσματα αορτής και αγγειοπάθεια κάτω άκρων
    • 3 φορές περισσότερο νεφρική ανεπάρκεια.

    Τα παραπάνω στοιχεία καθιστούν απολύτως αναγκαία τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, με αλλαγές στον τρόπο ζωής και, όταν απαιτείται, φαρμακευτική αγωγή.

    Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την υπέρταση, τιμές συστολικής αρτηριακής πίεσης πάνω από 120 mmHg κατατάσσουν τους ασθενείς στην ομάδα της αυξημένης αρτηριακής πίεσης, ενώ τιμές συστολικής αρτηριακής πίεσης 130-139 mmHg και διαστολικής αρτηριακής πίεσης 80-89 mmHg κατατάσσουν τους ασθενείς στην ομάδα της υπέρτασης σταδίου 1.

    Ωστόσο, πέραν της τροποποίησης των παραγόντων κινδύνου οι ασθενείς, που βρίσκονται στο στάδιο 1 της υπέρτασης, δεν θα χρειαστούν φαρμακευτική θεραπεία, εκτός αν έχουν συνολικά αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο (>10% τη δεκαετία), με επίπεδα στόχου αρτηριακής πίεσης 130/80 για τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση.

    Ενημέρωση πολιτών για την Υπέρταση  από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης (17 Μαΐου 2018), η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία θα πραγματοποιήσει σε χώρους μεγάλης προσέλευσης δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για την Υπέρταση.

    Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 17 Μαΐου (ώρες 11.00-16.00μ.μ.) ομάδα Ιατρών και Νοσηλευτών θα βρίσκονται στο MALL ATHENS και στο  GOLDEN HALL στο Μαρούσι, για να πραγματοποιούν μετρήσεις και να ενημερώνουν πολίτες κάθε ηλικίας για την υπέρταση, τους τρόπους μέτρησης, τους κινδύνους που εγκυμονεί κλπ. Παράλληλα θα μοιράζεται ενημερωτικό υλικό για την πρόληψη και θεραπεία της υπέρτασης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αρτηριακή πίεση: Ποια είναι τα νέα φυσιολογικά όρια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το παράδοξο της φυσικής δραστηριότητας: Πότε συνδέεται με πρόωρο θάνατο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Διαχειρίσιμα τα 2/3 των περιπτώσεων καρκίνου



    ΣΧΟΛΙΑ