• ΥΓΕΙΑ

    Ιατρικά συνέδρια: Τι αλλάζει, τι προβλέπει νέα εγκύκλιος του ΕΟΦ, τι λέει ο πρόεδρος

    Merck - Ευάγγελος Μανωλόπουλος

    Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης


    Αλλαγές στα ιατρικά συνέδρια και στις πάσης φύσεως επιστημονικές εκδηλώσεις (ημερίδες, διημερίδες, σεμινάρια κτλ) φέρνει η νέα εγκύκλιος του ΕΟΦ, την οποία έθεσε ο Οργανισμός σε δημόσια διαβούλευση.

    Ο τρόπος διοργάνωσης των επιστημονικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια αποτελούσε «αγκάθι» για την πολιτική ηγεσία του ΕΟΦ και του Υπουργείου Υγείας και σημείο τριβών με τους γιατρούς και τις φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς έβαλε «κόφτη» σε μεγάλες σπατάλες και αδικαιολόγητα έξοδα.

    Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Οργανισμού:

    «Τίθεται από σήμερα, Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024, σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο Εγκύκλιου του Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων με τίτλο: «Τροποποίηση και συμπλήρωση της υπ’ αριθμ. πρωτ. ΕΟΦ 37201/23.03.2020 Εγκυκλίου του ΕΟΦ για τις Επιστημονικές Εκδηλώσεις».

    Με το προτεινόμενο σχέδιο Εγκυκλίου ενσωματώνονται στην υπ’ αριθμ. πρωτ. ΕΟΦ 37201/23.03.2020 ισχύουσα Εγκύκλιο του ΕΟΦ για τις Επιστημονικές Εκδηλώσεις τροποποιήσεις της διαδικασίας, οι οποίες έχουν ανακοινωθεί μέσω αναρτήσεων στην επίσημη ιστοσελίδα του Οργανισμού μετά την έκδοση της άνω Εγκυκλίου και διασαφηνίζονται και συμπληρώνονται εδάφια αυτής.

    Στο πλαίσιο αυτό καλείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος, καταθέτοντας τις προτάσεις του για τη βελτίωση των διατάξεων του ανωτέρω σχεδίου, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου med_conf at eof dot gr.

    Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι και την Τρίτη, 12 Μαρτίου 2024, και ώρα 23:00.

    Μετά τιμής,

    O Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Ευάγγελος Μανωλόπουλος, Καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Δ.Π.Θ.

    Τι αλλάζει στα ιατρικά συνέδρια

    Αναφορικά με τους προορισμούς, οι οποίοι επιλέγονται για τη διεξαγωγή των επιστημονικών εκδηλώσεων, η εγκύκλιος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι δεν επιτρέπεται να γίνονται σε τουριστικούς, θερινούς ή χειμερινούς, προορισμούς κατά τη διάρκεια των αντίστοιχων τουριστικών περιόδων, ήτοι σε θερινούς προορισμούς κατά την περίοδο από 01.07 έως και 31.08 και σε χειμερινούς προορισμούς από 15.12 έως και 15.01, ενώ σε αποκλειστικά χιονοδρομικούς προορισμούς από 15.12 έως και 15.03.

    Όσον αφορά στους επαγγελματίες υγείας (ΕΥ) και στο κόστος φιλοξενίας τους (διαμονή και διατροφή), η εγκύκλιος αναφέρει ότι σε εκδηλώσεις εσωτερικού αυτό ανέρχεται ημερησίως σε έως του ποσού των €200,00, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και φόρου διαμονής. Το κόστος φιλοξενίας (διαμονή – διατροφή) των ΕΥ σε επιστημονικές εκδηλώσεις/επιτροπές του εξωτερικού, καθορίζεται σε ημερησίως έως και €150,00 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ το ανώτερο κόστος διατροφής με πρωινό, και €400,00 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ το ανώτερο κόστος διαμονής.

    Μια άλλη παράμετρος, που αλλάζει, έχει να κάνει με τη συμμετοχή περισσότερων νέων γιατρών σε αυτές τις επιστημονικές εκδηλώσεις – από το 10% η συμμετοχή των ειδικευόμενων ανέρχεται στο 20%.

    Για απαραίτητες αλλαγές, που θα βελτιώσουν το πλαίσιο των επιστημονικών εκδηλώσεων κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΕΟΦ Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλώντας στο Mononews και στο Healthstories: «Μπορεί να φαίνεται μια μικρή αλλαγή, είναι, όμως, σημαντική, διότι επιβάλλουμε κατά κάποιον τρόπο στους χορηγούς να στέλνουν περισσότερους νέους γιατρούς στα συνέδρια, ώστε να εκπαιδευτούν πάνω σε νέα δεδομένα της ειδικότητάς τους.

    Γενικά αυτές οι αλλαγές είναι μια πρωτοβουλία του ΕΟΦ να βελτιώσει κάποια σημεία στο πλαίσιο συμμετοχής των επαγγελματιών υγείας στις επιστημονικές εκδηλώσεις».

    Οι νέοι κανονισμοί

    Οι επιστημονικές εκδηλώσεις διέπονται από τους ακόλουθους κανονισμούς:

    • Εκδηλώσεις ενημέρωσης ασθενών από εταιρείες αρμοδιότητας ΕΟΦ δεν επιτρέπονται σύμφωνα με τη νομοθεσία. Η διάρκεια του προγράμματος επιστημονικών εκδηλώσεων, που διοργανώνονται από εταιρείες αρμοδιότητας ΕΟΦ, πρέπει να είναι τουλάχιστον από τέσσερις (4) ώρες/ ημέρα έως και τρεις (3) ημέρες, με τη δυνατότητα δύο (2) διανυκτερεύσεων.
    • Ο ανώτερος αριθμός εκδηλώσεων που διοργανώνονται από εταιρείες αρμοδιότητας ΕΟΦ είναι ετησίως σαράντα οκτώ (48) συνολικά και υπολογίζεται ημερολογιακά.
    • Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση εκδηλώσεων από εταιρείες αρμοδιότητας ΕΟΦ σε χώρους των Πανεπιστημίων ή Νοσοκομείων.
    • Οι εταιρείες προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ δεν δύνανται να υποβάλουν αιτήματα διοργάνωσης επιστημονικών εκδηλώσεων στο εξωτερικό ή συνδιοργάνωσης επιστημονικών εκδηλώσεων με άλλους φορείς (κρατικούς οργανισμούς, μη κερδοσκοπικούς επιστημονικούς φορείς, ιδιωτικά Πανεπιστήμια ή Νοσοκομεία κτλ) στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
    • Πανελλήνια Συνέδρια πραγματοποιούνται μία (1) φορά τον χρόνο από επιστημονικούς υγειονομικούς φορείς, που αντιστοιχούν στις αναγνωρισμένες ειδικότητες και εξειδικεύσεις του ΚΕΣΥ και σε όσους επιστημονικούς φορείς έχουν συμπληρώσει διάρκεια λειτουργίας ίση ή μεγαλύτερη των τεσσάρων (4) ετών, με αποδεδειγμένα επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο.
    • Η διάρκεια του επιστημονικού προγράμματος των εκδηλώσεων αυτών είναι τουλάχιστον δύο (2) ημέρες, ο αριθμός συμμετεχόντων ίσος ή μεγαλύτερος των εκατό (100), και η χορηγία ενδέχεται να ανέρχεται έως και του ποσού των €30.000 ανά εταιρεία/ χορηγό. Ο επιστημονικός φορέας/ εταιρεία δεσμεύεται ως προς την ακρίβεια και το αληθές των δηλωθέντων.
    • Επιστημονικές Ημερίδες/Διημερίδες διοργανώνονται από επιστημονικούς υγειονομικούς φορείς, έχουν διάρκεια μία (1) ημέρα ή δύο (2) ημέρες αντίστοιχα, ανεξαρτήτως αριθμού συμμετεχόντων, και χορηγία έως και €5.000 ανά εταιρεία/χορηγό.
    • Οι χορηγίες για τις επιστημονικές εκδηλώσεις διάρκειας μεγαλύτερης των οκτώ (>8) ωρών ανέρχονται έως του ποσού των €15.000,00 ανά εταιρεία/ χορηγό.

    Απαγορεύσεις και κυρώσεις

    Σε άλλο σημείο της εγκυκλίου αναφέρεται ρητά ότι απαγορεύονται οι ψυχαγωγικές εκδηλώσεις ή η συμμετοχή σε αυτές (π.χ. εκδρομές).

    Επιπλέον απαγορεύεται η οικονομική κάλυψη από τις εταιρείες προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ οποιωνδήποτε εξόδων συνοδών μελών. Για τις συμμετοχές ΕΥ σε επιστημονικές εκδηλώσεις και συμβουλευτικές επιτροπές εμπειρογνωμόνων εσωτερικού – εξωτερικού από τις εταιρείες προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ υποβάλλεται αποκλειστικά μέσω της Διαδικτυακής Εφαρμογής του ΕΟΦ για τα Επιστημονικά Συνέδρια με ακρίβεια γνωστοποίηση απολογισμού με τα πλήρη στοιχεία, καθώς και τα τελικά ποσά συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

    Η γνωστοποίηση απολογισμού πραγματοποιείται εντός του τρέχοντος έτους πραγματοποίησης της εκδήλωσης ή της επιτροπής και έως και τις 30.06 το επόμενου έτους. Μετά την οριστική υποβολή απολογισμού μέσω της Διαδικτυακής Εφαρμογής του ΕΟΦ για τα Επιστημονικά Συνέδρια καμία περαιτέρω ενέργεια δεν προβλέπεται και οποιαδήποτε σχετική ενημέρωση, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε μέσω Γενικής Γραμματείας του ΕΟΦ, ούτε αξιολογείται, ούτε λαμβάνεται υπόψη.

    Τέλος η εγκύκλιος αναφέρει ότι ο ΕΟΦ δύναται να πραγματοποιεί έλεγχο κατά τη διάρκεια των επιστημονικών εκδηλώσεων δια των οργάνων του ή σε συνεργασία με τις αρμόδιες φορολογικές αρχές και στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται μη τήρηση των εγκεκριμένων στοιχείων, επιβάλλονται κυρώσεις, όπως προβλέπονται από το άρθρο 49 του Ν. 2519/1997 και τις κατ’ εξουσιοδότηση αυτού κανονιστικές πράξεις.

    Διαβάστε επίσης

    Ιλαρά: Επείγουσα εγκύκλιος για τους επαγγελματίες υγείας – Επιβεβαίωση Mononews

    Εμβολιασμοί COVID-19 στα φαρμακεία: Εν αναμονή της γνωμοδότησης από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

    Δήμητρα Νικοπούλου (Sandoz): Το οικογενειακό φαρμακείο, η θητεία στο εξωτερικό, τα βιοομοειδή και το οικονομικό αποτύπωμα



    ΣΧΟΛΙΑ