• ΥΓΕΙΑ

  Εμβολιασμοί COVID-19 στα φαρμακεία: Εν αναμονή της γνωμοδότησης από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών


  Αντίστροφη μέτρηση για τους εμβολιασμούς ενάντια στην COVID-19 στα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας.

  Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κάνει συνεχώς συναντήσεις με μέλη διοικητικών συμβουλίων φαρμακευτικών συλλόγων, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες, που αφορούν στο νέο εγχείρημα, όπως, για παράδειγμα, να γίνουν αλλαγές στην ψηφιακή πλατφόρμα, ώστε να μπορούν να καταχωρούνται και οι εμβολιασμοί από φαρμακοποιούς.

  Παράλληλα αναμένεται από μέρα σε μέρα η γνωμοδότηση για το θέμα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

  Οι ειδικοί δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν ότι τα εμβόλια πρέπει να γίνουν μέρος της ευρύτερης κουλτούρας μας, παρόλο που αντιλαμβάνονται ότι οι περισσότεροι πολίτες εξακολουθούν να διανύουν περίοδο εμβολιαστικής κόπωσης.

  Για τούτο και η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας είναι προς την κατεύθυνση διευκόλυνσης των πολιτών και ταχύτερων και πιο απλών διαδικασιών. Ο εμβολιασμός στα φαρμακεία της γειτονιάς κατόπιν ιατρικής συνταγής εκτιμάται ότι θα βοηθήσει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση.

  Εμβολιασμοί COVID-19 στα φαρμακεία

  Το ζήτημα με την COVID-19 είναι το εξής. Ότι μιλάμε για μια νόσο με δυνητικά σοβαρές επιπλοκές, που ενίοτε προκαλούν και τον θάνατο, η οποία δεν έχει εποχικότητα και μπορεί να υπάρξει νέο κύμα ανά πάσα στιγμή, όπως έχει φανεί τα τελευταία χρόνια της πανδημίας. Οπότε συστήνεται η κάλυψη όλων μας με το εμβόλιο, ώστε να θωρακιστεί ο οργανισμός μας σε ενδεχόμενη «επίθεση» του κορωνοϊού SARS-CoV-2 και των παραλλαγών του.

  Εν τω μεταξύ αναμένεται η σχετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, πιθανόν και μέσα στην ημέρα, αναφέρουν πληροφορίες. Θα προηγηθεί συνεδρίαση των μελών της Επιτροπής και η απόφαση θα συμπεριληφθεί στην σχετική Υπουργική Απόφαση, την οποία θα υπογράψει ο Άδωνις Γεωργιάδης.

  Η λογική είναι να μην περάσει επιπλέον χρόνος και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες, ώστε οι εμβολιασμοί να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατό, ιδανικά την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, λένε οι ίδιες πηγές.

  Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης στη διάρκεια ημερίδας, που πραγματοποίησε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη:

  «Για το εμβόλιο ενάντια στην COVID-19 έχουμε κάνει αίτημα στην Επιτροπή Εμβολιασμού να εξετάσει το ενδεχόμενο – προσέξτε – να μπορεί να εκτελεστεί στα φαρμακεία, μόνο κατόπιν ιατρικής συνταγής. Πρέπει οπωσδήποτε να προηγείται ο γιατρός στο εμβόλιο της COVID-19, γιατί αυτός θα κρίνει αν θέλει να το εκτελέσει ο ίδιος στο ιατρείο του ή αν μπορεί με ασφάλεια να το κάνει ο ασθενής στο φαρμακείο».

  Η άποψη των φαρμακοποιών

  Οι φαρμακοποιοί δεν διαφωνούν να γίνονται τα εμβόλια κατά της COVID-19 στα φαρμακεία, αν και, όπως λένε, σε χώρες του εξωτερικού δεν χρειάζεται να έχει προηγηθεί ιατρική συνταγή.

  Δηλώνουν ότι έχουν τις απαραίτητες υποδομές και φέρνουν ως παράδειγμα τον αντιγριπικό εμβολιασμό, που έχει λειτουργήσει χωρίς πρόβλημα.

  Ένα σημαντικό ζήτημα, βέβαια, είναι πώς θα οργανώνονται τα ραντεβού. Το πιο λογικό είναι να γκρουπάρονται τα ραντεβού των πολιτών, που θα έχουν στα χέρια τους την ιατρική συνταγή, προκειμένου να αξιοποιηθούν και οι έξι δόσεις, που περιλαμβάνει κάθε φιαλίδιο. Υπενθυμίζεται ότι από τη στιγμή που ανοιχτεί το κάθε φιαλίδιο, πρέπει να πραγματοποιηθούν και οι έξι δόσεις σε διάστημα 12 ωρών.

  Διαβάστε επίσης

  Προειδοποίηση για την εισηγμένη C3is Inc του Χάρη Βαφειά για διαγραφή από το Nasdaq  ΣΧΟΛΙΑ