• ΥΓΕΙΑ

  Ιλαρά: Επείγουσα εγκύκλιος για τους επαγγελματίες υγείας – Επιβεβαίωση Mononews

  Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης

  Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης


  Σε άμεση εφαρμογή έχει τεθεί το σχέδιο δράσης του ΕΟΔΥ για την ιλαρά. Με επείγουσα εγκύκλιό του προς τους διοικητές των νοσοκομείων, το Υπουργείο Υγείας ζητά να καταγραφεί η εμβολιαστική κάλυψη των επαγγελματιών υγείας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν χρειάζεται να κάνουν τη δεύτερη ή και τις δύο δόσεις του εμβολίου ενάντια στη νόσο.

  Όπως σας είχαμε ενημερώσει, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης για την αποφυγή εξάπλωσης της ιλαράς, επρόκειτο να αναληφθούν πρωτοβουλίες και για το ιατροφαρμακευτικό προσωπικό, που είναι ευάλωτο στις λοιμώξεις, δεδομένου ότι καθημερινά έρχεται αντιμέτωπο με ασθενείς.

  Πιο συγκεκριμένα στις 3 Φεβρουαρίου στο Mononews, στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ με τίτλο «Ιλαρά: Το σχέδιο του ΕΟΔΥ για τη Β. Ελλάδα – Έχει χαμηλά ποσοστά ανοσίας», αναφέραμε: «Τέλος αναμένεται να υλοποιηθούν δράσεις και για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της χώρας. Πιο συγκεκριμένα θα διερευνηθεί πόσοι γιατροί και νοσηλευτές έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, θα γίνει καταγραφή της κάλυψής τους και θα κληθούν να εμβολιαστούν, όσοι δεν το έχουν κάνει».

  Τι αναφέρει η εγκύκλιος

  Η εγκύκλιος εστάλη σε όλες τις μονάδες υγείας της χώρας, με την επισήμανση ότι «κρίνεται αναγκαία η λήψη μέτρων στους Χώρους Παροχής Φροντίδας Υγείας (ΧΠΦΥ)» και μεταξύ άλλων αναφέρει:

  Λαμβάνοντας υπόψη:

  • Την κατά τουλάχιστον 30 φορές παρατηρούμενη αύξηση κρουσμάτων ιλαράς και την εμφάνιση επιδημικών εξάρσεων του νοσήματος στην Ευρώπη από τις αρχές του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
  • Την καταγραφή στη χώρα μας των πρώτων 6 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ιλαράς από τον Ιανουάριο 2024, εκ των οποίων τα 3 αφορούν σε εργαζόμενους σε Χώρο Παροχής Φροντίδας Υγείας (ΧΠΦΥ).
  • Την υψηλή μεταδοτικότητα του νοσήματος, με ποσοστό δευτερογενούς προσβολής έως και 90% μεταξύ των επίνοσων ατόμων.
  • Τον αυξημένο κίνδυνο έκθεσης και νόσησης των εργαζομένων σε ΧΠΦΥ που δεν διαθέτουν ανοσία έναντι της ιλαράς αλλά και τον κίνδυνο μετάδοσης στους ασθενείς με αποτέλεσμα διασπορά του νοσήματος και πρόκληση συρροών.

  Αποστέλλονται οδηγίες:

  • Πρόληψης και ελέγχου μετάδοσης ιλαράς σε ΧΠΦΥ και μέτρων προφύλαξης για τους επαγγελματίες υγείας
  • Δήλωσης περιστατικών ιλαράς στον ΕΟΔΥ
  • Λήψεως και αποστολής δειγμάτων για επιβεβαίωση κρουσμάτων ιλαράς
  • Επιπλέον, κρίνεται αναγκαία η αποτύπωση της κατάστασης ανοσίας έναντι της ιλαράς όλων των εργαζομένων στα νοσοκομεία και κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της χώρας, ώστε να ενισχυθεί η προστασία των επίνοσων εργαζομένων με εμβολιασμό και να προληφθεί η περαιτέρω μετάδοση του νοσήματος.

  Το δελτίο καταγραφής για την αξιολόγηση της κατάστασης ανοσίας θα πρέπει να συμπληρωθεί με ευθύνη των Διοικήσεων και των Επιτροπών Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (ΕΝΛ) και την αρωγή των διευθύνσεων κλινικών και τμημάτων, καθώς και των ιατρών εργασίας, ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε υγειονομικής μονάδας.

  Μετά την συμπλήρωσή τους τα δελτία θα πρέπει να αποσταλούν στον ΕΟΔΥ ως τις 22 Μαρτίου 2024.

  Διαβάστε επίσης

  Ιλαρά: Έρχεται κορύφωση τους επόμενους μήνες, λέει το ECDC – Τι ζητά η Κομισιόν

  Εμβολιασμοί COVID-19 στα φαρμακεία: Εν αναμονή της γνωμοδότησης από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

  Δήμητρα Νικοπούλου (Sandoz): Το οικογενειακό φαρμακείο, η θητεία στο εξωτερικό, τα βιοομοειδή και το οικονομικό αποτύπωμα  ΣΧΟΛΙΑ