• ΥΓΕΙΑ

    Κοινό ρόφημα προστατεύει από την άνοια (επιστημονική έρευνα)

    τσάι


    Ένα φλιτζάνι πολύ κοινού ροφήματος την ημέρα μπορεί να μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να εμφανιστεί άνοια, με το όφελος να είναι ιδιαίτερα μεγάλο για όσους είναι φορείς ενός γονιδίου που σχετίζεται με τη νόσο, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

    Επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (NUS), παρακολούθησαν επί 12 χρόνια την πορεία της υγείας 957 ανδρών και γυναικών ηλικίας πάνω από 55 ετών, οι οποίοι κάθε δύο χρόνια υποβάλλονταν σε τεστ αξιολόγησης των νοητικών δεξιοτήτων τους και συμπλήρωναν αναλυτικά ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής, τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζαν και τις καθημερινές δραστηριότητές τους.

    Η ανάλυση των στοιχείων που συνέλλεξαν έδειξε πως όσοι έπιναν καθημερινά τουλάχιστον ένα φλιτζάνι τσάι, είχαν σχεδόν 50% μικρότερη πιθανότητα να εκδηλώσουν άνοια έως το τέλος της έρευνας.

    Ωστόσο όσοι έφεραν το «γονίδιο της άνοιας», που αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισής της, μείωναν κατά 86% την πιθανότητα να συσσωρευτούν στον εγκέφαλό τους οι παθολογικές πρωτεΐνες που ευθύνονται για τη νόσο.

    Και δεν έχει σημασία αν το τσάι που έπιναν ήταν πράσινο ή μαύρο: και τα δύο διαπιστώθηκε ότι είναι εξίσου ωφέλιμα για τον εγκέφαλο.

    Όπως εξηγούν οι ερευνητές στο άρθρο τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Journal of Nutrition, Health & Aging, η προστατευτική δράση του τσαγιού πιθανώς οφείλεται σε ορισμένα συστατικά που έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

    «Τα συστατικά αυτά είναι οι κατεχίνες και οι θεαφλαβίνες, που μπορεί να προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις αγγειακές βλάβες και τη νευροεκφύλιση», δήλωσε ο κύριος ερευνητής Dr Feng Lei, από το Τμήμα Νευρολογίας-Ψυχιατρικής του NUS.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, τα στοιχεία της έρευνας σημαίνουν ότι ένα απλό και φθηνό μέτρο του τρόπου ζωής, όπως η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού, μπορεί να μειώνει την πιθανότητα εκδήλωσης νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως η άνοια, στην τρίτη ηλικία.

    «Το εύρημα αυτό μπορεί να είναι πολύ σημαντικό για την πρόληψη αυτών των παθήσεων. Παρά τις συνεχείς κλινικές μελέτες φαρμάκων που διεξάγονται, δεν έχει βρεθεί ακόμα κάποια αποτελεσματική φαρμακολογική θεραπεία για παθήσεις όπως η άνοια και οι υπάρχουσες στρατηγικές πρόληψης δεν είναι ικανοποιητικές», κατέληξε ο Dr Lei.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πόση ηλιοθεραπεία χρειάζεται για να παραχθεί αρκετή βιταμίνη D

      

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Η αντίδραση του οργανισμού στην αλλαγή της ώρας – Ποιοι επηρεάζονται περισσότερο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αναβιώνουν ασθένειες του παρελθόντος. Αιτία, οι κακές συνήθειες!



    ΣΧΟΛΙΑ