• HealthStories.gr

    Καρπούζι ή πεπόνι; Το απόλυτο ντέρμπι του καλοκαιριού

    Καρπούζι ή πεπόνι; Το απόλυτο ντέρμπι του καλοκαιριού


    Καρπούζι ή πεπόνι; Tο… ντέρμπι των αιωνίων κάθε καλοκαίρι είναι αυτό ανάμεσα στα δύο δημοφιλέστερα φρούτα του καλοκαιριού.

    Πρόκειται για δύο από τα πιο αγαπημένα μας φρούτα, που χωρίς αυτά δεν νοείται καλοκαίρι. Ποιο από τα δύο, όμως, να προτιμούμε; Ποιο υπερέχει διατροφικά; Ποιο παχαίνει περισσότερο;

    Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις, που εμείς οι διαιτολόγοι καλούμαστε να απαντήσουμε πολύ συχνά στα διαιτολογικά μας γραφεία αυτή την περίοδο.

    Ας τα βάλουμε, λοιπόν, κάτω από το διατροφικό μας μικροσκόπιο…

    ✅Ενέργεια. Λίγο πολύ μας αποδίδουν τις ίδιες θερμίδες. Τα 100 γρ. φρούτα μας δίνουν 33 kcal. αν πρόκειται για το καρπούζι και 35 kcal. αν πρόκειται για το πεπόνι. Να θυμάστε ότι ως μερίδα υπολογίζεται περίπου 250 γραμμάρια από το καθένα (80-90 kcal). Συνεπώς η θερμιδική τους διαφοροποίηση μάλλον είναι χωρίς μεγάλη σημασία.

    ✅Βιταμίνες – Ιχνοστοιχεία. Πρόκειται για φρούτα με υψηλή θρεπτική αξία, πλούσια σε βιταμίνες κυρίως C και Α. Ωστόσο το πεπόνι υπερτερεί στην περιεκτικότητα σε C (36mgvs 8mg/100gr), καθώς επίσης και στον απαραίτητο (ειδικά τώρα το καλοκαίρι) ηλεκτρολύτη κάλιο.

    Ειδικά το κάλιο αποβάλλεται από το σώμα μας σε μεγαλύτερες ποσότητες τώρα το καλοκαίρι, λόγω της αυξημένης εφίδρωσης.

    ✅Ενυδάτωση. Είναι γνωστό ότι το σώμα μας χρειάζεται, κατά μέσο όρο, περίπου 2 λίτρα υγρών καθημερινά, ώστε να καλύψει τις ανάγκες του. Μάλιστα οι ανάγκες αυτές αυξάνονται τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της αυξημένης απομάκρυνσής του, κυρίως λόγω της εφίδρωσης.

    Τα υγρά αυτά καλύπτονται κυρίως από το νερό που πίνουμε, αλλά κι από άλλες πηγές, όπως χυμοί, φρούτα καφέδες, αναψυκτικά και άλλα. Τα φρούτα, όπως και οι χυμοί, ειδικά τώρα το καλοκαίρι συνεισφέρουν σε μεγάλο και ουσιαστικό βαθμό στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών μας.

    Και τα δύο συγκεκριμένα φρούτα συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενυδάτωση του οργανισμού μας. Ωστόσο το καρπούζι ξεχωρίζει ελαφρώς (94% vs 92%).

    ✅Καροτενοειδή. Πρόκειται για συστατικά, τα οποία σχετίζονται με οργανοληπτικες ιδιότητες των τροφίμων, όπως χρώμα, γεύση, άρωμα και παρουσιάζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, αποτελώντας, έτσι, ισχυρούς συμμάχους για την υγεία μας.

    Τα συγκεκριμένα φρούτα περιέχουν δύο σημαντικά καροτενοειδη: Β-καροτινη το πεπόνι και λυκοπένιο το καρπούζι (τα οποία συμβάλλουν στα αντίστοιχα χρώματα των φρούτων). Μπορεί να είναι διαφορετικά, όμως η θρεπτική τους αξία σε απόλυτα μεγέθη είναι παρόμοια.

    Διαβάστε περισσότερα στο healthstories.gr



    ΣΧΟΛΙΑ