• HealthStories.gr

    10 τρόποι για να μειώσετε τον λογαριασμό θέρμανσης

    • NewsRoom
    Καλοριφέρ - κουμπαράς - λογαριασμός θέρμανσης


    Ψάχνετε τρόπους για να μειώσετε το λογαριασμό θέρμανσης; Δεν είστε οι μόνοι.

    Σε όλες τις ηπείρους, αυτός ο προβληματισμός κυριαρχεί καθώς οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας αυξάνονται με αλματώδη ρυθμό.

    Οι δραματικές αυξητικές πιέσεις σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνετε δημιουργικοί για να παραμένετε ζεστοί και άνετοι χωρίς να ξοδεύετε πολλά χρήματα.

    Έτσι, αν και δεν μπορείτε να ελέγξετε τις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, μπορείτε να βελτιώσετε, σύμφωνα με το realsimple.com τον τρόπο με τον οποίο το σπίτι σας διατηρείται ζεστό και πως να χρησιμοποιείτε την θερμότητα.

    10 τρόποι για να μειώσετε τον πάντα τρομακτικό λογαριασμό θέρμανσης του χειμώνα:

    1. Κάντε σέρβις στο σύστημα θέρμανσης

    Μερικές φορές πρέπει να ξοδέψεις για να εξοικονομήσεις. Τουλάχιστον, αυτό μπορεί να συμβαίνει όταν προσπαθείτε να μειώσετε το λογαριασμό θέρμανσης. Κάντε έλεγχο και σέρβις στο σύστημα θέρμανσης και τα καλοριφέρ ή τα αιρκοντίσιον. Αυτό μπορεί να κοστίσει λίγο, αλλά θα ξέρετε εάν όλα λειτουργούν καλά χωρίς να καίνε περισσότερο λόγω βλάβης και εάν κάτι χρειάζεται την προσοχή σας, οπότε θα μπορούσε να σας σώσει από μια πιο δαπανηρή επισκευή αργότερα.

    Μια άλλη πράσινη λύση είναι η μετάβαση σε σύστημα ηλιακής θέρμανσης. Το αρχικό κόστος εγκατάστασης είναι μεγάλο, αλλά μακροχρόνια υπάρχουν τεράστια οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των φόρων.

    2. Καθαρίστε το σύστημα θέρμανσης

    Εάν μια γενική επισκευή δεν είναι στον προϋπολογισμό σας, μια πολύ φθηνότερη αλλά αποτελεσματική επιλογή είναι να καθαρίσετε το σύστημα θέρμανσης, συμπεριλαμβανομένων των αγωγών και των φίλτρων. Κάθε σύστημα αιρκοντίσιον είναι διαφορετικό, αλλά τα φίλτρα πρέπει να αλλάζουν περιοδικά για να λειτουργεί καλά ολόκληρο το σύστημα. Τα λεπτότερα φίλτρα χρειάζονται εποχιακή αντικατάσταση, αλλά τα μεγαλύτερα συστήματα μπορεί να είναι σε θέση να διαρκέσουν έξι έως εννέα μήνες χωρίς αλλαγή. Με αυτόν τον τρόπο η μονάδα σας θα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και τελικά θα διαρκέσει περισσότερο.”

    3. Σφραγίστε τις διαρροές αέρα

    Σκεφτείτε το σπίτι σας ως φάκελο και φροντίστε να σφραγίσετε όλες τις ρωγμές. Νιώστε ρεύματα γύρω από σωλήνες, πόρτες και παράθυρα. Τα στεγανοποιητικά εξόδου μπορούν να διορθώσουν πολλές από αυτές τις προβληματικές περιοχές. Όταν κάνει κρύο έξω, αυτοί οι τύποι οικοδομικών υλικών συρρικνώνονται.

    Βεβαιωθείτε ότι η συνολική μόνωση του σπιτιού σας λειτουργεί καλά. Η σφράγιση ρωγμών μπορεί να εξοικονομήσει κατά μέσο όρο 15% στο κόστος θέρμανσης και ψύξης.

    4. Καλύψτε τα παράθυρα

    Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ αναφέρει ότι «περίπου το 30% της ενέργειας θέρμανσης ενός σπιτιού χάνεται μέσω των παραθύρων». Φυσικά, εάν τα παράθυρα είναι παλιά και παραμορφωμένα, θα θελήσετε να αγοράσετε καινούργια πριν ξεκινήσει το βαρύ κρύο.

    Αν δεν είστε έτοιμοι για αντικατάσταση, οι θερμικές κουρτίνες μπορούν να σας βοηθήσουν. Τα καλύμματα παραθύρων μέχρι το δάπεδο μπορούν να εμποδίσουν τη διαρροή κρύου αέρα από τα παράθυρα και να εμποδίσουν τη διαφυγή της θερμότητας των εσωτερικών χώρων.

    5. Χαμηλώστε τον θερμοστάτη

    Η μείωση του θερμοστάτη σας στους 18 βαθμούς μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη εξοικονόμηση πόρων. Επίσης, μειώστε τη θέρμανση στο χαμηλότερο ανεκτό επίπεδο τη νύχτα, ενώ είστε έξω στη δουλειά.

    Για να γλιτώσετε από την ταλαιπωρία της συνεχούς προσαρμογής της θερμοκρασίας, μπορείτε να επενδύσετε σε έναν προγραμματιζόμενο ή έξυπνο θερμοστάτη που μπορεί να προσαρμόσει αυτόματα τη θερμοκρασία σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

    6. Κλείστε το τζάκι σας

    Εάν έχετε τζάκι, μην ξεχνάτε να κλείνετε τον καπναγωγό όταν δεν το χρησιμοποιείτε. Εκτός από το ότι προσκαλούν παράσιτα στο σπίτι σας, επιτρέπουν στον ζεστό αέρα να διαφεύγει και στον κρύο αέρα να εισχωρεί κρυφά.

    7. Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα

    Ένας υγραντήρας μπορεί να σας βοηθήσει να σας κρατήσει ζεστούς χωρίς να αυξήσετε τόσο δραματικά τον λογαριασμό θέρμανσης. Προσπαθούμε να βγάλουμε την υγρασία από το σπίτι μας το καλοκαίρι γιατί το νερό συγκρατεί τη θερμότητα. Τον χειμώνα θέλουμε να κάνουμε το αντίθετο: να βάλουμε υγρασία στον αέρα. Ο υγρός αέρας είναι πιο ζεστός από τον ξηρό αέρα, επομένως μπορείτε να διατηρείτε τον θερμοστάτη σας σε χαμηλότερη ρύθμιση όταν χρησιμοποιείτε έναν υγραντήρα.

    8. Ανοίξτε και κλείστε στρατηγικά τα στόρια σας

    Ανοίξτε τα στόρια ή τις κουρτίνες σας κατά τη διάρκεια της ημέρας για να αφήσετε το φως του ήλιου και τη ζεστασιά να εισέλθει. Αλλά, μην ξεχάσετε να τραβήξετε τα στόρια τη νύχτα για να μονώσετε το σπίτι σας από τον πιο κρύο βραδινό αέρα. Με τέτοιες ανεπαίσθητες αλλαγές συνήθειας μπορείτε να μειώσετε τον λογαριασμό θέρμανσης.

    9. Μην εμποδίζετε τη ροή του αέρα

    Βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε έπιπλα ή αντικείμενα που καλύπτουν τα καλοριφέρ ή τους αεραγωγούς. Αυτό θα διασφαλίσει ότι ο αέρας μπορεί να ρέει εύκολα και η θερμότητα μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο το δωμάτιο. Φροντίστε επίσης να διατηρείτε τα καλοριφέρ και τις οπές εξαερισμού καθαρά και απαλλαγμένα από υπολείμματα για να διασφαλίσετε ότι θα μπορούν να λειτουργούν με πλήρη χωρητικότητα.

    10. Ελέγξτε τις προσφορές των παρόχων ενέργειας

    Θυμηθείτε, εάν νοικιάζετε, ότι ενδέχεται να μην μπορείτε να κάνετε σημαντικές αλλαγές στο σπίτι σας χωρίς να επηρεάσετε τους όρους της μίσθωσης. Ωστόσο, ενδέχεται να μπορείτε να αλλάξετε τον πάροχο υπηρεσιών σας σε μια πιο προσιτή επιλογή και μπορείτε να ζητήσετε από τον ιδιοκτήτη να σφραγίσει τα παράθυρα, τις πόρτες και τους τοίχους για διαρροές. Δοκιμάστε πρώτα τις μικρότερες αλλαγές, προτού διαπραγματευτείτε μεγαλύτερες αναβαθμίσεις.

    Διαβάστε επίσης:

    Προσοχή! Τα προϊόντα για το ίσιωμα των μαλλιών σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της μήτρας

    Πάνω από 3,7 δισ ευρώ κόστισε η επιδημία της COVID-19 στο ελληνικό δημόσιο

     



    ΣΧΟΛΙΑ