• Οικονομία

    Θέρμανση: Ποια είναι η πιο φθηνή επιλογή – Αντλίες θερμότητας, ρεύμα, φυσικό αέριο, πέλετ ή τζάκι

    • NewsRoom
    ΑΑΔΕ: Ανοικτή η myΘέρμανση για εκ νέου υποβολή αιτήσεων επιδόματος θέρμανσης

    Επίδομα θέρμανσης


    Σε μια νέα συγκριτική ανάλυση όλων των τεχνολογιών για τη θέρμανση των σπιτιών και άλλων κτιρίων για το φετινό χειμώνα προχώρησε το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του ΕΜΠ. Πιο φθηνή πηγή για θέρμανση αναδεικνύονται και φέτος οι αντλίες θερμότητας όμως, είχαμε ανατροπές για τη δεύτερη θέση, καθώς η τιμή του φυσικού αερίου έχει κάνει βουτιά.

    Οπως αναφέρεται στη μελέτη:

    Με αφορμή την έναρξη της χειμερινής περιόδου 2023-2024, το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του ΕΜΠ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θερμικών Διεργασιών και λαμβάνοντας υποστήριξη από το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ προχώρησαν από κοινού σε μια σειρά από υπολογισμούς βάσει των οποίων προέκυψε το κόστος  για τη θέρμανση για ένα μέσο ελληνικό νοικοκυριό, αναλόγως του φορέα ενέργειας και της αντίστοιχης τεχνολογίας που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί.

    Κατά τη διάρκεια της έρευνας που πραγματοποιήθηκε, συλλέχθηκε και εν συνεχεία αξιοποιήθηκε ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών στοιχείων (εμπορικές χρεώσεις, λιανικές τιμές στερεών καυσίμων θέρμανσης, κρατικές επιδοτήσεις κ.α.) που είναι σήμερα διαθέσιμα και αφορούν το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο έως το Δεκέμβριο 2023, δηλαδή στους τρεις πρώτους από τους συνολικά έξι μήνες που αποτελούν τη χειμερινή σεζόν 2023-2024.

    Παρόλο που οι προβλέψεις για την εξέλιξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου εξακολουθούν να είναι βραχυπρόθεσμες δεδομένης της μεταβλητότητας και της αβεβαιότητας που παρατηρείται στις δύο αυτές αγορές καθώς και της αλληλεξάρτησης που υπάρχει μεταξύ τους, το ενδεχόμενο τα κόστη θέρμανσης για τις διάφορες τεχνολογίες να ανέλθουν στα πρωτοφανή επίπεδα των προηγούμενων δύο σεζόν (2021-2022 & 2022-2023, αντίστοιχα) δεν συγκεντρώνει παρά ελάχιστες πιθανότητες.

    Συνεπώς, οι τελικές τιμές που έχουν εξαχθεί στην παρούσα μελέτη εκτιμάται ότι θα είναι, στο σύνολό τους, αρκετά αντιπροσωπευτικές ως προς το επίπεδο που θα κυμανθεί, τη φετινή χειμερινή περίοδο, το κόστος για τη θέρμανση στην Ελλάδα (και δη στις δυο μεγαλύτερες αστικές περιοχές: Αττική & Θεσσαλονίκη)

    ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΑΝΑ kWh

    Αντλία θερμότητας: 5,9- 9,4 λεπτά
    Φυσικό αέριο (αυτόνομο): 9,8 λεπτά
    Φυσικό αέριο (κοινόχρηστο): 11 λεπτά
    Πέλετ ξύλου: 13,7 λεπτά
    Πετρέλαιο: 15,2 λεπτά- 18,7 λεπτά
    Ενεργειακό τζάκι: 15,5 λεπτά
    Ηλεκτρικά σώματα: 29,2 λεπτά
    Τζάκι (ανοιχτό):30,9 λεπτά

     

    Τα βασικά συμπεράσματα

    Από τα συμπεράσματα της έρευνας του ΕΜΠ προκύπτουν τα εξής:

    Η μικρή αύξηση της τάξης του 10-15% που παρατηρείται, σε σχέση με πέρυσι, στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση των τιμών TTF κατά τη διάρκεια όλου του 2023, έχει ως αποτέλεσμα το κόστος θέρμανσης μέσω συστημάτων φυσικού αερίου (λέβητας συμπύκνωσης Φ.Α.) να είναι φθηνότερο από εκείνο που χαρακτηρίζει τα συστήματα πετρελαίου (συνήθης λέβητας πετρελαίου).
    Επιπροσθέτως, οι λέβητες συμπύκνωσης Φ.Α, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, θεωρούνται ως η πιο οικονομικά αποδοτική επένδυση προς αντικατάσταση των συμβατικών συστημάτων θέρμανσης με συνήθη λέβητα πετρελαίου, ανεξαρτήτως του ύψους των ετήσιων θερμικών αναγκών ενός μέσου νοικοκυριού.
    Η διαμορφωθείσα αυτή συνθήκη δεν ίσχυε κατά την χειμερινή σεζόν 2022-2023 εξαιτίας των σταθερά πολύ υψηλών τιμών του TTF (Title Transfer Facility ή Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων), που είχαν άμεση επίδραση και στην τελική τιμή χρέωσης του Φ.Α. στην Ελλάδα, το κόστος του οποίου ήταν κατά 70-80%              υψηλότερο συγκριτικά με τη φετινή χειμερινή περίοδο 2023-2024.

    Το ρίσκο

    Παρόλα αυτά, η ευρεία διακύμανση που παρατηρείται, από το 2021 και έπειτα, στις τιμές του TTF είναι ένα κρίσιμος παράγοντας που μπορεί να ανατρέψει ανά πάσα στιγμή τα δεδομένα. Συνεπώς, το υπαρκτό ρίσκο που συνοδεύει την επιλογή ενός συστήματος θέρμανσης με λέβητα συμπύκνωσης Φ.Α. για την ικανοποίηση των θερμικών αναγκών ενός μέσου νοικοκυριού είναι κάτι που οφείλει και πρέπει να επισημανθεί, δεδομένων των ευμετάβλητων συνθηκών που επικρατούν στην αγορά Φ.Α. μέχρι και σήμερα.
    Έπειτα και παρά τη διατήρηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας σε υψηλά επίπεδα (παρόμοια με τα περσινά), τα συστήματα θέρμανσης με αντλίες θερμότητας μεσαίων και υψηλών θερμοκρασιών τεχνολογιών θέρμανσης Φ.Α. ως προς το κόστος ωφέλιμης θερμικής ενέργειας (€/kWhth). Ταυτόχρονα, οι αντλίες θερμότητας μεσαίων θερμοκρασιών (LWmax = 60°C) φαίνεται να είναι μια εξίσου οικονομικά αποδοτική πρόταση, προς αντικατάσταση του υφιστάμενου λέβητα πετρελαίου, η οποία ανταγωνίζεται  επάξια τα αντίστοιχα συστήματα Φ.Α. ως προς τα έτη απόσβεσης. Όσον αφορά δε τις αντλίες θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών (LW > 70°C) εμφανίζονται ως οικονομικά συμφέρουσες λύσεις κυρίως για ετήσιες θερμικές ανάγκες που ξεπερνούν τις 9.000 kWhth. Ωστόσο, το στοιχείο του ρίσκου υπάρχει και στις τεχνολογίες θέρμανσης που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα μιας και από 01/01/2024 αναμένονται τα νέα τιμολόγια ρεύματος (μπλε, πράσινου και πορτοκαλί χρώματος) μαζί με την επαναφορά της ρήτρας αναπροσαρμογής η οποία πλέον θα ονομάζεται «Μηχανισμός Διακύμανσης».
    Τέλος, σε ό,τι αφορά τα συμβατικά στερεά καύσιμα, όπως είναι τα καυσόξυλα και τα πέλλετ ξύλου, οι τιμές πώλησής τους μπορεί να παρουσιάζουν μια μείωση της τάξης του 10% και 25%, συγκριτικά με τη σεζόν 2022-2023, ωστόσο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις τιμές που ίσχυαν πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση.

     

     

     

    Ερευνητική ομάδα
    Δρ. Εμμανουήλ Κακαράς
    Δρ. Σωτήριος Καρέλλας
    Δρ. Παναγιώτης Βουρλιώτης
    Δρ. Παναγιώτης Γραμμέλης
    Δρ. Πλάτων Πάλλης
    Εμμανουήλ Καραμπίνης
    Σωτήριος Θανόπουλος

     

     

    Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη μελέτη:

    231218162852_Σύγκριση κόστους θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες

     

    Διαβάστε επίσης:

    Καυστήρες πετρελαίου – αερίου στα κτίρια: Καταργούνται με βάση την κοινοτική οδηγία; Τι λένε οι ιδιοκτήτες ακινήτων
    Κομισιόν-Οδηγία για κτήρια: Πλήρης κατάργηση όλων των καυστήρων αερίου και πετρελαίου ως το 2040

    Επίδομα θέρμανσης: Πώς θα πάρετε έως 1.000 ευρώ – Πάνω από μισό εκατομμύριο οι αιτήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ