• ΥΓΕΙΑ

    Luke Perry: Η εξέταση που με γλίτωσε από τον καρκίνο

    λουκ - περι

    Ο Αμερικανός ηθοποιός Λουκ Πέρι


    Μία προσωπική ιστορία αποκάλυψε ο Αμερικανός ηθοποιός Luke Perry, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το κοινό έναντι συγκεκριμένης νόσου και να το προτρέψει να υποβάλλεται στην συνιστώμενη προληπτική εξέταση.

    Όταν το 2015 πήγε για κολονοσκόπηση, πίστευε ότι θα ήταν μια απλή εξέταση ρουτίνας. Όμως τα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα περίμενε.

    Στα 49 του χρόνια, ο «Ντίλαν» της τηλεοπτικής σειράς του ’90 «Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς», είχε θελήσει να εξεταστεί επειδή ένας καλός φίλος του είχε πεθάνει λίγους μήνες νωρίτερα από καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ είχε διαγνωστεί με καρκίνο τρίτου σταδίου η σύζυγος ενός άλλου πολύ καλού φίλου του.

    Η κολονοσκόπηση συνήθως συνιστάται μετά τα 50 έτη και έτσι ο Perry δεν περίμενε να δείξει κάτι η δική του.

    Όμως έκανε λάθος. Οι γιατροί εντόπισαν προκαρκινικούς όγκους, τους οποίους έσπευσαν να αφαιρέσουν – και το πάλαι ποτέ είδωλο των νέων ελπίζει ότι η ιστορία του θα εμπνεύσει εκατομμύρια συνομηλίκους του σε όλο τον κόσμο να εξεταστούν προληπτικά.

    Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Fox News ο Perry, που σήμερα είναι πια 51 ετών, περιέγραψε τον τρόμο που ένιωσε όταν άκουσε για τους προκαρκινικούς πολύποδές του και την ανακούφισή του που κατόρθωσε να αποφύγει την συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

    «Αν καθυστερούσα να εξεταστώ, σήμερα θα μιλούσαμε σε μία εντελώς διαφορετική βάση» είπε.

    Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος στη Δύση και, παρότι θεωρείται ασθένεια των ηλικιωμένων, νέα ευρήματα δείχνουν ότι αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς στους σημερινούς 40άρηδες και 50άρηδες.

    Όπως αποκάλυψε έρευνα της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ACS), όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1980 και 2000 έχουν διπλάσια πιθανότητα να εκδηλώσουν καρκίνο στο παχύ έντερο και τετραπλάσια να παρουσιάσουν καρκίνο στο ορθό έντερο, συγκριτικά με τους γονείς και τους παππούδες τους.

    Οι ειδικοί το αποδίδουν αυτό στην ανθυγιεινή διατροφή, την πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα και λιπαρά.

    Ωστόσο, υπολογίζουν ότι έξι στα δέκα κρούσματα θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τη συστηματική κολονοσκόπηση, η οποία πρέπει να αρχίζει γύρω στην ηλικία των 50 ετών.

    Σύμφωνα με στοιχεία που είχε παρουσιάσει πέρυσι η Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία, στη χώρα μας καταγράφονται ετησίως πάνω από 5.000 νέα κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου και πάνω από 2.500 θάνατοι από τη νόσο.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κοινό ρόφημα προστατεύει από την άνοια (επιστημονική έρευνα)

      

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Η αντίδραση του οργανισμού στην αλλαγή της ώρας – Ποιοι επηρεάζονται περισσότερο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Ελεύθερη» από καρδιαγγειακά φυλή του Αμαζονίου – Δείτε ποιο είναι το μυστικό



    ΣΧΟΛΙΑ