• ΥΓΕΙΑ

    8 φυσικοί τρόποι για να νικήσετε την αϋπνία

    αϋπνία


    Αν ταλαιπωρείστε από αϋπνία, σταματήστε να… μετράτε προβατάκια και κάντε κάτι πιο αποτελεσματικό.  Η επιστήμη έχει δείξει ότι ορισμένοι φυσικοί τρόποι μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του εξουθενωτικού αυτού προβλήματος.

    1. Προγραμματίστε σωστά τον μεσημβρινό ύπνο σας. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι ο ύπνος το μεσημέρι είναι αναζωογονητικός μόνο όταν διαρκεί 20-30 λεπτά. Όταν υπερβαίνει αυτό το όριο, διαταράσσει το νυκτερινό ύπνο και αυτό είναι το τελευταίο που θέλετε.

    2. Να πηγαίνετε στο κρεβάτι και να ξυπνάτε πάντοτε την ίδια ώρα. Αν και τέσσερις στους δέκα ανθρώπους δεν κοιμούνται όσο πρέπει για να είναι ξεκούραστοι την επόμενη μέρα, είναι λάθος να κοιμάστε περισσότερο τα Σαββατοκύριακα νομίζοντας ότι θα αναπληρώσετε τον ύπνο που χάσατε. Αν το κάνετε αυτό, μπορεί να μειώσετε την υπνηλία και το στρες από τη χρόνια έλλειψη ύπνου, αλλά δεν θα βοηθήσετε την ικανότητα συγκέντρωσής σας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The American Journal of Physiology-Endocrinology.

    3. Μειώστε την θερμοκρασία. Για να κοιμάστε καλά το βράδυ, το δωμάτιό σας πρέπει να έχει θερμοκρασία χαμηλότερη απ’ ό,τι το υπόλοιπο σπίτι και ιδανικά μεταξύ 16 και 19 βαθμών Κελσίου.

    4. Να τρώτε τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο. Το μαγνήσιο είναι το ηρεμιστικό της φύσης και επειδή χαλαρώνει το σώμα, ευνοεί τον ύπνο. Καλές πηγές του είναι οι ηλιόσποροι, ο σολομός και τα σκουροπράσινα, φυλλώδη λαχανικά.

    5. Κάντε γυμναστική. Πολλοί νομίζουν ότι η γυμναστική το απόγευμα ή το βράδυ εμποδίζει τον ύπνο, αλλά μελέτες έχουν δείξει πως δεν έχει σημασία αν θα γυμναστεί κάποιος νωρίς ή αργά. Το σημαντικό είναι να γυμνάζεται επί τουλάχιστον 30 λεπτά τη φορά, 5-6 φορές την εβδομάδα. Μελέτη του βρετανικού οργανισμού The Sleep Council έδειξε πως όσοι γυμνάζονται συστηματικά, έχουν μειωμένη πιθανότητα να χρειάζονται υπνωτικά φάρμακα για να κοιμηθούν.

    6. Μάθετε πόσο ύπνο χρειάζεστε. Αν ξυπνάτε μόνοι σας την ίδια ώρα κάθε πρωί, είτε είναι εργάσιμη είτε αργία ή Σαββατοκύριακο, ακόμα κι αν έχετε κοιμηθεί 4-5 ώρες, ανήκετε στους ελάχιστους τυχερούς που χρειάζονται λίγες ώρες ύπνο. Αν όμως χρειάζεστε δυο-τρία ξυπνητήρια για να ανοίξουν τα μάτια σας και δεν χάνετε ευκαιρία να κοιμηθείτε ως το μεσημέρι, έχετε συσσωρεύσει μεγάλο έλλειμμα ύπνου.

    7. Γυρίστε το ρολόι σας από την άλλη πλευρά. Το να ελέγχετε την ώρα μέσα στη νύχτα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τον ύπνο σας, γιατί αυτομάτως κάνει το μυαλό σας να υπολογίζει πόση ώρα ύπνος σας απομένει και φέρνει στο νου τις δουλειές που έχετε να κάνετε όταν σηκωθείτε απ’ το κρεβάτι.

    8. Πηγαίνετε για ύπνο πιο αργά. Αν και οι περισσότεροι πάσχοντες από αϋπνία πηγαίνουν νωρίτερα για ύπνο, ελπίζοντας ότι θα έχουν περισσότερο χρόνο για να αποκοιμηθούν, οι ειδικοί συνιστούν να πηγαίνετε για ύπνο πιο αργά, ώστε να νιώσετε πραγματικά κουρασμένοι πριν ξαπλώσετε.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κοινό ρόφημα προστατεύει από την άνοια (επιστημονική έρευνα)

      

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Η αντίδραση του οργανισμού στην αλλαγή της ώρας – Ποιοι επηρεάζονται περισσότερο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αναβιώνουν ασθένειες του παρελθόντος. Αιτία, οι κακές συνήθειες!



    ΣΧΟΛΙΑ