• ΥΓΕΙΑ

    Επίσημη επιβεβαίωση – Ανεμοβλογιά και όχι ευλογιά των πιθήκων έχει ο Βρετανός τουρίστας


    Λήξη συναγερμού. Ανεμοβλογιά και όχι ευλογιά των πιθήκων έχει, τελικά, ο 29χρονος Βρετανός, που νοσηλεύεται στο “Αττικόν”. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Healthstories, η ανάλυση του πρώτου δείγματος έδειξε ότι τα εξανθήματα στο δέρμα του ασθενούς είναι η γνωστή σε όλους ανεμοβλογιά.

    Ο νεαρός άνδρας, που μέχρι πριν από λίγο θεωρείτο και αντιμετωπιζόταν σαν ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε δωμάτιο αρνητικής πίεσης, έως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές.

    Αγωνία τέλος, πρόκειται για ανεμοβλογιά

    Από λεπτό σε λεπτό αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ και αύριο το πρωί αναμένεται η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων από το δεύτερο δείγμα, που έχει ληφθεί.

    Τα δείγματα εξετάζει το Κέντρο Αναφοράς του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλονίκη.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Βρετανός ασθενής είχε μεταφερθεί το Σάββατο το βράδυ σε ειδική κάψουλα, από την Κεφαλονιά στην Αθήνα.

    Η ανεμοβλογιά είναι εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής εξανθηματική νόσος με πυρετό. Είναι κυρίως νόσος που προσβάλλει τα παιδιά και αποτελεί την πρωτοπαθή λοίμωξη από το ιό του έρπητα ζωστήρα.

    Η εικόνα με τα δερματικά εξανθήματα που κάνει η ανεμοβλογιά μοιάζει πάρα πολύ με εκείνη που κάνει η ευλογιά των πιθήκων. Ο ΕΟΔΥ και το νοσοκομείο στην Κεφαλονιά, επιδεικνύοντας ταχύτατα αντανακλαστικά, έπραξαν σύμφωνα με τα πρωτόκολλα, χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

    Ασυνήθιστη η συχνότητα μετάδοσης

    Την ίδια ώρα Ευρωπαίοι επιστήμονες χαρακτηρίζουν ασυνήθιστη την υψηλή συχνότητα μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων μεταξύ ανθρώπων.

    Ειδικότερα, σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) επισημαίνεται πως είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται μετάδοση στην Ευρώπη, χωρίς γνωστούς επιδημιολογικούς δεσμούς με τη Δυτική ή με την Κεντρική Αφρική.

    Επιπλέον πρόκειται για τα πρώτα κρούσματα που αναφέρθηκαν παγκοσμίως μεταξύ ομοφυλόφιλων ανδρών.

    Πηγή: healthstories.gr



    ΣΧΟΛΙΑ