• ΥΓΕΙΑ

    Στο 94% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna- Αίτημα για έγκριση σήμερα

    • NewsRoom
    CEO Moderna: Λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια απέναντι στην Όμικρον - Δεν θα είναι καλά τα πράγματα

    Ο CEO της Moderna Stéphane Bancel


    Όσοι εμβολιάστηκαν δεν έχουν εμφανίσει κάποια σοβαρή ασθένεια, σύμφωνα με την εταιρεία

    Τα τελικά αποτελέσματα από τις δοκιμές του εμβολίου της Moderna κατά του κορονοϊού βεβαιώνουν πως το εμβόλιο της Moderna έχει 94% αποτελεσματικότητα και κανένας από όσους εμβολιάστηκαν δεν έχει εμφανίσει κάποια σοβαρή ασθένεια, λέει η εταιρεία, εκκινώντας τη διαδικασία έγκρισης του εμβολίου σε όλο τον κόσμο.

    Η αμερικανική εταιρεία υποβάλλει τα δεδομένα της πρώτης ανάλυσης της Φάσης 3 της δοκιμής COVE για το υποψήφιο εμβόλιο της εταιρείας έναντι της COVID-19 και την αίτηση για Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης στον Αμερικάνικο Οργανισμό Φαρμάκων σήμερα. Αναμένει μάλιστα από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να εξετάσει το αίτημά της στη συνεδρίαση της 17ης Δεκεμβρίου, δήλωσε η Moderna.

    «Τα θετικά δεδομένα από την πρώτη ανάλυση επιβεβαιώνουν την ικανότητα του εμβολίου μας να προλαμβάνει τον COVID-19 με 94,1% αποτελεσματικότητα και κυρίως, την ικανότητα να προλαμβάνει στο 100% την σοβαρή νόσηση από COVID-19. Πιστεύουμε ότι το εμβόλιό μας θα προσφέρει ένα νέο και ισχυρό εργαλείο που μπορεί να αλλάξει την πορεία αυτής της πανδημίας και να συμβάλλει στη μείωση των σοβαρών περιπτώσεων, της νοσηλείας και των θανάτων,» δήλωσε ο Stéphane Bancel, Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna.

    «Πιστεύουμε ότι έχουμε ένα εμβόλιο πολύ υψηλής αποτελεσματικότητας. Τώρα πλέον έχουμε τα αποτελέσματα για να το αποδείξουμε», δήλωσε ο δρ Ταλ Ζακς, επικεφαλής της ιατρικής ομάδας της Moderna. «Περιμένουμε ότι θα έχουμε σημαντικό ρόλο στην ανατροπή της επιδημίας αυτής».

    Εκτός της αίτησης προς τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές, η εταιρεία θα καταθέσει αίτηση για υπό όρους έγκριση και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος έχει αρχίσει ήδη την κυλιόμενη εξέταση των στοιχείων.

    Ορισμένα βασικά σημεία της Φάσης 3 της δοκιμής COVE:

    · Σε αυτή την πρώτη ανάλυση αποτελεσματικότητας συμμετείχαν 196 εθελοντές που επιβεβαιωμένα νοσούσαν με COVID-19, εκ των οποίων οι 30 με σοβαρά συμπτώματα

    · Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της COVID-19 ανήλθε σε 94,1% (185 περιπτώσεις με COVID-19 έλαβαν την placebο θεραπεία και 11 έλαβαν το εμβόλιο mRNA-1273)

    · 100% αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις βαριές περιπτώσεις COVID-19

    · Η αποτελεσματικότητα ήταν σταθερή σε όλες τις ομάδες ανεξαρτήτως ηλικίας, φυλής, εθνικότητας και φύλου. (Το γκρουπ των 196 εθελοντών με COVID-19 περιλάμβανε 33 ενήλικες ηλικίας άνω των 65 και 42 συμμετέχοντες από διαφορετικές κοινότητες)

    · Οι εθελοντές που έλαβαν τo εμβόλιο mRNA-1273 έδειξαν γενικά ικανοποιητικά επίπεδα ανοχής, χωρίς ιδιαίτερες σοβαρές αντενδείξεις μέχρι στιγμής

    · Σήμερα, η Moderna σκοπεύει επίσης να αιτηθεί Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης στον Αμερικάνικο Οργανισμό Φαρμάκων. Σε επόμενο βήμα η Επιτροπή για τα Εμβόλια και Συναφή Βιολογικά Προϊόντα (Vaccines and Related Biological Products Advisory Committee – VRBPAC) θα συνεδριάσει για να εξετάσει το πακέτο δεδομένων για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου mRNA-1273, για την οποία ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων έχει ενημερώσει την εταιρεία ότι αναμένεται στις 17 Δεκεμβρίου 2020.

    · Επίσης σήμερα, η Moderna σκοπεύει να υποβάλει αίτηση για άδεια κυκλοφορίας υπό αίρεση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

    · Η Moderna σκοπεύει επίσης να υποβάλει αίτηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για προεπιλογή (Prequalification – PQ) και/ή για χορήγηση εσπευσμένης άδειας κυκλοφορίας (Emergency Use Listing – EUL).

    · Η εταιρεία θα δημοσιεύσει επίσης τα δεδομένα από την Φάση 3 της δοκιμής COVE για αξιολόγηση από ομότιμους κριτές.



    ΣΧΟΛΙΑ