Η F1 μπαίνει στην πιο έντονη φάση του πρωταθλήματος με 6 αγώνες σε 7 βδομάδες. Το γκάζι ξεκινά στο Μπακού, πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν και έδρα μίας από τις ταχύτερες και πιο χαρακτηριστικές διαδρομές πόλης, στο καλεντάρι.

Η πρωτεύουσα των Αζέρων που βρίσκεται 28 m κάτω από το επίπεδο της Κασπίας θάλασσας θα φιλοξενήσει τον 15ο αγώνα του πρωταθλήματος. Ο αγώνας θα διεξαχθεί το Σάββατο 26/9, καθώς η 27η Σεπτεμβρίου αποτελεί επίσημη Ημέρα Μνήμης (Anım Günü) στη χώρα.

1

Τη συγκεκριμένη ημέρα τιμάται η μνήμη των στρατιωτών και των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2020. Η διαδρομή στην πόλη των Ανέμων κινείται γύρω από τους πύργους της φωτιάς (Flame Towers) και το παλιό κάστρο.

GP Αζερμπαϊτζάν: Ραντεβού το Σάββατο

Η πίστα έχει μήκος 6.003 μέτρα και περιλαμβάνει 20 στροφές, ορισμένες εκ των οποίων ορθές γωνίες, με ιδιαίτερα τεχνικά κομμάτια μέσα από την παλιά πόλη και μεγάλες ευθείες όπου τα μονοθέσια αναπτύσσουν πολύ υψηλές ταχύτητες.

Ορισμένοι από τους δρόμους της πόλης που συνθέτουν τη διαδρομή έχουν ασφαλτοστρωθεί εκ νέου. Οι εργασίες επηρέασαν τμήματα των στροφών 2, 3 και 4.

Η νέα άσφαλτος, περιορισμένη σε συγκεκριμένα σημεία, δεν αναμένεται να επηρεάσει τη συμπεριφορά των ελαστικών, η οποία, όπως συμβαίνει συχνά σε διαδρομές πόλης, θα επηρεαστεί αρχικά από τα σχετικά χαμηλά επίπεδα πρόσφυσης. Η βελτίωση του κρατήματος κατά τη διάρκεια του αγωνιστικού τριημέρου αναμένεται να είναι σημαντική, χάρη στη σταδιακή εναπόθεση γόμας στην επιφάνεια.

GP Αζερμπαϊτζάν: Ραντεβού το Σάββατο

Για αυτόν τον αγώνα, η Pirelli επέλεξε την πιο μαλακή γκάμα γομών: τη C3 ως σκληρή γόμα, τη C4 ως μέση γόμα και τη C5 ως μαλακή γόμα. Πέρυσι, η επιλογή ήταν κατά ένα επίπεδο πιο μαλακή και περιλάμβανε τη C6 ως μαλακή γόμα. Ωστόσο, εκείνη η γόμα δεν χρησιμοποιήθηκε στον αγώνα, καθώς οι οδηγοί προτίμησαν να επεκτείνουν τα μέρη αγώνα και να διατηρήσουν μεγαλύτερη στρατηγική ευελιξία βασιζόμενοι στις C5 και C4.

Η άσφαλτος, όντας σχετικά λεία και όχι ιδιαίτερα τραχιά, αναμένεται να οδηγήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα φθοράς και πτώσης απόδοσης, καθιστώντας πιο πιθανή στρατηγική αγώνα αυτή του ενός pit stop. Η C5 θα μπορούσε να αποδειχθεί ικανή να διανύσει μεγάλες αποστάσεις, όπως είδαμε πρόσφατα στη Mόντσα, μια πίστα που έχει ορισμένα παρόμοια χαρακτηριστικά με το Μπακού.

Αντίθετα, η σκληρή γόμα θα μπορούσε να αγνοηθεί από πολλές ομάδες στον αγώνα. Ενδέχεται να εμφανιστεί κάποια θερμική παραμόρφωση, ιδιαίτερα κατά τις ελεύθερες περιόδους δοκιμών όταν τα επίπεδα πρόσφυσης είναι ακόμη χαμηλά, αλλά δεν αναμένεται να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα όσον αφορά την απόδοση.

GP Αζερμπαϊτζάν: Ραντεβού το Σάββατο

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για διαδρομή πόλης, το Μπακού ασκεί σημαντικά φορτία στα ελαστικά λόγω της εξαιρετικά μεγάλης κύριας ευθείας και των πολλών ζωνών επιτάχυνσης από χαμηλές ταχύτητες.

Είναι μια τυπική χάραξη «stop-and-go», όπου η σταθερότητα στο φρενάρισμα και η ικανότητα μεγιστοποίησης της ελκτικής πρόσφυσης στην έξοδο των στροφών είναι καθοριστικής σημασίας.

Η αεροδυναμική απόδοση είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική και ένα μονοθέσιο με χαμηλές αντιστάσεις έχει σαφές πλεονέκτημα. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές σχετικά με τα ελαστικά θα είναι η διαχείριση της θερμοκρασίας.

GP Αζερμπαϊτζάν: Ραντεβού το Σάββατο

Το πολύ μεγάλο κομμάτι με τέρμα γκάζι που συνδέει την τελευταία στροφή με την πρώτη ευνοεί την ψύξη των ελαστικών, κάτι στο οποίο συμβάλλουν και οι εξελίξεις στον σχεδιασμό των ζαντών. Αυτό το φαινόμενο θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο μπλοκαρίσματος των τροχών στα δυνατά φρεναρίσματα, ιδιαίτερα στον εμπρός άξονα.

Οι θερμοκρασίες περιβάλλοντος θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στη διατήρηση της υπερθέρμανσης των ελαστικών υπό έλεγχο. Παρά το γενικά ζεστό κλίμα, τα κτίρια που πλαισιώνουν τη διαδρομή δημιουργούν πολλές σκιερές ζώνες, περιορίζοντας οποιαδήποτε άνοδο της θερμοκρασίας του οδοστρώματος.

GP Αζερμπαϊτζάν: Ραντεβού το Σάββατο

Το επερχόμενο Grand Prix του Αζερμπαϊτζάν θα είναι το δέκατο που θα διεξαχθεί στους δρόμους του Μπακού. Οκτώ αγώνες έχουν πραγματοποιηθεί υπό τον τίτλο Grand Prix του Αζερμπαϊτζάν και μία, το 2016, ως Ευρωπαϊκό Grand Prix. Ο Σέρτζιο Πέρεζ και ο Μαξ Φερστάπεν είναι οι μοναδικοί οδηγοί που έχουν κερδίσει περισσότερες από μία φορές στο Μπακού, με δύο νίκες ο καθένας.

Η Red Bull είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα στην πίστα, με πέντε νίκες. Ο Σαρλ Λεκλέρ κατέχει το ρεκόρ για τις περισσότερες pole positions, έχοντας εκκινήσει από την πρώτη θέση του grid σε τέσσερις περιπτώσεις.

GP Αζερμπαϊτζάν: Ραντεβού το Σάββατο

Στο Formula 1 Show μεταξύ άλλων μπορείτε να παρακολουθήσετε μια συνέντευξη του επικεφαλής της Ferrari, Φρέντ Βασέρ στην κάμερα του ΑΝΤ1. Μη χάσετε επίσης όλο το παρασκήνιο από τα πάντοκ στη Μαδρίτη με ποδοσφαιριστές, ηθοποιούς και VIP έτσι όπως τα κατέγραψε ο Πάνος Σεϊτανίδης.

Στην παρουσίαση της εκπομπής και στις μεταδόσεις θα βρίσκονται οι Μαρία Θωμά, Γιώργος Ανανίδας Κώστας Λεώνης, Τάκης Πουρναράκης, Πάνος Σεϊτανίδης. Το Formula 1 Show θα συνεχιστεί μετά το τέλος του αγώνα, με highligths, ανάλυση των κρίσιμων φάσεων, της στρατηγικής των ομάδων, τους αγώνες της F2 κ.α.

GP Αζερμπαϊτζάν: Ραντεβού το Σάββατο

GP Αζερμπαϊτζάν: Ραντεβού το Σάββατο

GP Αζερμπαϊτζάν: Ραντεβού το Σάββατο

Αμέσως μετά τη λήξη μη χάσετε το F1 Stories με τους Τάκη Πουρναράκη και Πάνο Σεϊτανίδη. Θα θυμηθείτε το Grand Prix του Αζερμπαϊτζάν το 2018 που θεωρείται ένα από τα πιο χαοτικά και απρόβλεπτα στην ιστορία της Formula 1.

Ήταν ένας αγώνας όπου η στρατηγική, η τύχη και οι συγκρούσεις μεταξύ οδηγών των ίδιων ομάδων πρωταγωνίστησαν. Η πιο καθοριστική στιγμή εκείνου του αγώνα ήταν η σύγκρουση μεταξύ του Ντάνιελ Ρικιάρντο και του Μαξ Φερστάπεν. Για μεγάλο μέρος του αγώνα, οι δύο οδηγοί της Red Bull έδιναν μια σκληρή και οριακή μάχη για την 4η θέση.

Προσπερνούσαν ο ένας τον άλλον επανειλημμένα, εκμεταλλευόμενοι την τεράστια ευθεία. Το μοιραίο λάθος: Στον 40ό γύρο, ο Ντάνιελ Ρικιάρντο επιχείρησε να προσπεράσει τον Μαξ Φερστάπεν στα φρένα για την πρώτη στροφή. Ο Μαξ Φερστάπεν άλλαξε γραμμή την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα ο Αυστραλός να πέσει με δύναμη πάνω στο πίσω μέρος του teammate του.

Τα δύο μονοθέσια εγκατέλειψαν, προκαλώντας την είσοδο του αυτοκινήτου ασφαλείας και αφήνοντας την ομάδα της Red Bull χωρίς βαθμούς σε έναν αγώνα όπου το μονοθέσιό τους είχε πολύ καλό ρυθμό.

Ο αγώνας κρίθηκε τελικά από την τύχη και τη διαχείριση του αυτοκινήτου ασφαλείας Ο Μπότας έδειχνε να έχει τον αγώνα στα χέρια του. Ωστόσο, δύο γύρους πριν το τέλος, χτύπησε σε ένα θραύσμα στην πίστα, προκαλώντας κλατάρισμα στο πίσω δεξί ελαστικό του, το οποίο τον ανάγκασε να εγκαταλείψει.

Έτσι ο Λιούις Χάμιλτον, που βρισκόταν στη δεύτερη θέση, πήρε μια απρόσμενη νίκη, η οποία αποδείχθηκε καθοριστική για την κατάκτηση του πρωταθλήματος εκείνης της χρονιάς.

GP Αζερμπαϊτζάν: Ραντεβού το Σάββατο

Η βαθμολογία των οδηγών και των κατασκευαστών μετά από 14 αγώνες είναι:

GP Αζερμπαϊτζάν: Ραντεβού το Σάββατο

GP Αζερμπαϊτζάν: Ραντεβού το Σάββατο

Διαβάστε επίσης:

Rolls Royce: Project Nightingale

Hot lap στη Μόντσα με Ford Mustang και το Σουμάχερ στο τιμόνι (video)

Νέο Peugeot 208 Turbo 100