Μια μοναδική παράσταση είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν 500.000 θεατές και εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον πλανήτη στην πρεμιέρα της F1 από το Άλμπερτ Παρκ της Μελβούρνης η οποία μεταδόθηκε απευθείας από ΑΝΤ1, ΑΝΤ1+. Με μια τηλεοπτική κάλυψη υψηλού επιπέδου με πάνω από 120 κάμερες (90 on board) γραφικά και ηχητικά ντοκουμέντα, οι τηλεθεατές απόλαυσαν ένα μοναδικό θέαμα. Πόσο μάλλον που και το αθλητικό κομμάτι ήταν ανάλογο. Οι νέοι τεχνικοί κανονισμοί έχουν αλλάξει τα δεδομένα και τις ισορροπίες δυνάμεων, αναβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα του θεάματος. Δόθηκαν επικές μάχες για όλες τις θέσεις από την πρώτη ως την τελευταία. Συνολικά έγιναν 54 προσπεράσματα σε 58 γύρους έναντι μόλις 24 πέρυσι. Ο Τζορτζ Ράσελ αναδείχθηκε νικητής σε ένα επεισοδιακό GP Αυστραλίας, το οποίο άνοιξε την αυλαία της σεζόν του 2026. To θρίαμβο της Mercedes σε ένα εντυπωσιακό «1-2» ολοκλήρωσε ο έτερος οδηγός της ομάδας, Κίμι Αντονέλι. Η γερμανική ομάδα κατάφερε να επιβληθεί των οδηγών της Ferrari χάρη στη στρατηγική αλλαγής ελαστικών που αποδείχθηκε καθοριστική για την έκβαση του αγώνα. Ενδιαφέρον έχουν και οι εικόνες του Grand Prix.

Τα νέα φώτα που είδαμε στα μονοθέσια στο χθεσινό Γκραν Πρι της Αυστραλίας αποτελούν μέρος των μεγάλων τεχνικών αλλαγών του 2026 και έχουν διπλό ρόλο: ασφάλεια και πληροφόρηση για τη διαχείριση της ενέργειας. Με την υβριδική μηχανή να βασίζεται πλέον κατά 50% στην ηλεκτρική ενέργεια, ο τρόπος που το μονοθέσιο ανακτά ή καταναλώνει ρεύμα επηρεάζει άμεσα την ταχύτητά του στις ευθείες. Τα φώτα βοηθούν τους άλλους οδηγούς (και εμάς τους θεατές) να καταλάβουμε τι συμβαίνει:
1. Πίσω Φώτα (Στο κέντρο και στις αεροτομές)
Πλέον δεν ανάβουν μόνο στη βροχή. Το ανανεωμένο οβάλ φως στο πίσω μέρος και οι λωρίδες στις άκρες της αεροτομής δείχνουν την κατάσταση του ERS (Energy Recovery System):
Μονή αναλαμπή (Red): Το MGU-K αποδίδει ενέργεια, αλλά όχι τη μέγιστη (κάτω από 350kW).
Διπλή αναλαμπή (Red): Το σύστημα δεν δίνει καθόλου ηλεκτρική ώθηση (το μονοθέσιο κινείται μόνο με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης).
Γρήγορες, συνεχόμενες αναλαμπές (Red): Αυτό ονομάζεται “super clipping”. Το μονοθέσιο φορτίζει τη μπαταρία του ενώ ο οδηγός είναι ακόμα με τέρμα το γκάζι. Είναι μια προειδοποίηση για τον οδηγό που ακολουθεί ότι το μπροστινό μονοθέσιο μπορεί να “κόψει” απότομα ταχύτητα στην ευθεία.
2.Πλευρικά Φώτα Ασφαλείας (Amber/Πορτοκαλί)
Αυτά είναι τοποθετημένα στους καθρέπτες και είναι ορατά από το πλάι και μπροστά:
Ανάβουν αυτόματα όταν ένα μονοθέσιο σταματήσει, κάνει τετ-α-κε ή η ταχύτητά του πέσει κάτω από τα 20 km/h εντός πίστας. Ο στόχος είναι να προειδοποιούν τους οδηγούς που έρχονται με μεγάλη ταχύτητα, ειδικά σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας ή μετά από τυφλές στροφές, για να αποφευχθούν συγκρούσεις με ακινητοποιημένα οχήματα. Επίσης, παραμένουν αναμμένα στην εκκίνηση όσο το μονοθέσιο είναι σταματημένο και έχει επιλεγμένη τη “νεκρά” (Neutral).
Η τάξη του 2026
Πάνω από αριστερά: Γκασλί, Κολαπίντο, Οκόν, Μπέαρμαν, Μπορτολέτο, Χούλκενμπεργκ, Πέρεζ, Μπότας
Στη μέση από αριστερά: Λίμπλαντ, Λώσον, Λεκλέρκ, Χάμιλτον, Σάινθ, Άλμπον, Αλόνσο, Στρολ
Κάτω αριστερά: Αντονέλι, Ράσελ, Νόρις, Πιάστρι, Φερστάπεν, Χάτζαρ.

Ο sir Λιούις Χάμιλτον δηλώνει ότι έχει κάνει την καλύτερη προετοιμασία όλων των εποχών.

Τα νέα συστήματα διαχείρισης ενέργειας αποτελούν μια πρόκληση για τους οδηγούς.

Ο Οκόν δεν λέει όχι σ’ ένα στιγμιότυπο.

Οκόν και Μπέαρμαν από την παρέλαση των οδηγών

Τα φώτα ήταν στραμμένα στα πιτ της Audi.

Αυτό τι μοντέλο Audi είναι;

Ο επικεφαλής της Aston Martin Άντριαν Νιούι σε χειραψία με τον επικεφαλής της Honda, Κίτζι Ουτανάμπε. H γλώσσα του σώματος ενδεικτική των εντάσεων στο εσωτερικό της ομάδας, που έχει κακό ξεκίνημα.

Ο νεαρός Κίμι Αντονέλι ανέβηκε για 4η φορά στο βάθρο.

Ο Φερστάπεν εμπνέει…

Χρώματα και αντιθέσεις.

Το πίσω φως αλλάζει χρώματα ανάλογα το τι συμβαίνει…

Αυτά καλό είναι να μην γίνονται…

Με αγωνιστικό Ford Raptor έφτασε στα πάντοκ ο Λίαμ Λώσον.

Οι Ferrari εκκινούσαν 4 και 7 και βρέθηκαν στο 1-3 μετά την πρώτη στροφή. Οι κόκκινοι έχουν μικρότερο turbo που έχει μικρότερη υστέρηση και δίνει καλύτερη εκκίνηση.

Ο διάσημος Αυστραλός DJ και παραγωγός Πωλ Φίσερ.

Νόρις, Φερστάπεν, Μπέαρμαν: Νυν, πρώην και μέλλων πρωταθλητής.
Διαβάστε επίσης:
F1 Αυστραλία: Νίκη Ράσελ στην πρεμιέρα
F1 – Ford: Με όνομα βαρύ και ιστορία
Στον Παρνασσό, τo Jeep Avenger 4xe
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στενά Ορμούζ: Δεξαμενόπλοιο της Dynacom του Γιώργου Προκοπίου πέρασε το κρίσιμο πέρασμα
- Ευρωζώνη: Βουτιά στην επενδυτική εμπιστοσύνη λόγω πολέμου στο Ιράν
- Συγχαρητήρια Πούτιν στον Μοτζτάμπα Χαμενεΐ και διαβεβαιώνει τη στήριξη της Ρωσίας στο Ιράν
- Χριστοδουλίδης: Συλλογική ευθύνη της ΕΕ η ασφάλεια της Κύπρου
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.
Διαβάζονται Τώρα
Χρηματιστήριο: Τι πρέπει να έχουν οι επενδυτές στο μυαλό τους όταν ανοίξει η αγορά την Δευτέρα και οι περιπτώσεις Πειραιώς, Qualco και BYLOT
Ο τρόμος των 100 δολαρίων και η βουτιά των μετοχών, τι είδε ο Orsel στην Alpha, τα μυστήρια της Φουρλής, τι λέει ο Παππάς για την Genko, οι περιπέτειες της κ. Στράφτη, ο εφοπλιστής με τα 770 χιλιάρικα την ημέρα, οι δημοσκοπήσεις και γιατί πάμε σε πρόωρες εκλογές, και η εφοπλίστρια που τα πίνει
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.