• Οικονομία

    Στην «αναμονή» 15.000 ιδιοκτήτες ακινήτων για τα «κουρεμένα» ενοίκια

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Βασίλης Τσεκούρας
    Αδήλωτα τετραγωνικά: Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν δεύτερη ευκαιρία

    Αδήλωτα τετραγωνικά: Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν δεύτερη ευκαιρία


    Με γοργούς ρυθμούς προσπαθεί να «τρέξει» η ΑΑΔΕ τις εκκαθαρίσεις και τις πληρωμές των ιδιοκτητών ακινήτων που έχουν εισπράξει μειωμένα μισθώματα τους προηγούμενους μήνες.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από το Μάρτιο έως και τον Οκτώβριο του 2020 έχουν πραγματοποιηθεί συμψηφισμοί ύψους 44,5 εκατ. ευρώ σε περισσότερα από τα 232.000 ΑΦΜ ιδιοκτητών ακινήτων.

    Υπενθυμίζεται πως έως και τον Οκτώβριο του 2020 οι ιδιοκτήτες λάμβαναν έκπτωση φόρου ίση με το 30% του ανείσπρακτου ενοικίου.

    Ωστόσο, στην «ουρά» περιμένουν επιπλέον 15.000 ιδιοκτήτες, με τις δηλώσεις τους να έχουν ήδη εκκαθαριστεί από την ΑΑΔΕ, αλλά δεν έχουν προχωρήσει οι συμψηφισμοί τους. Αυτό θα πραγματοποιηθεί όταν προκύψουν φορολογικές υποχρεώσεις για τους εν λόγω φορολογούμενους, δηλαδή προς το παρόν δεν υπάρχουν φόροι που θα πρέπει να πληρωθούν ώστε να συμψηφιστούν με τα ποσά που έχουν λάβει ως αποζημίωση από τα «κουρεμένα» ενοίκια.

    Τα ίδια στοιχεία δείχνουν πως τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2002, αλλά και Ιανουάριο 2021 έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις σε 307.000 ΑΦΜ ύψους 42,5 εκατ. ευρώ.

    Σημειώνεται πως χθες ολοκληρώθηκε η διαδικασία «δεύτερης ευκαιρίας» σε όσους ιδιοκτήτες δεν αποζημιώθηκαν για τα κουρεμένα κατά 40% ενοίκια τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2020 είτε λόγω λαθών που διέπραξαν οι ίδιοι στη συμπλήρωση των αρχικών δηλώσεων είτε λόγω ψευδών ισχυρισμών των ενοικιαστών τους.

    Υποβολή αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων είχαν τη δυνατότητα να υποβάλλουν και οι ιδιοκτήτες και για άλλες δύο κατηγορίες που αφορούν εκμετάλλευση περιπτέρων ή κυλικείων και ακίνητα σε επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά καταστήματα και εκπτωτικά χωριά.

    Τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι υποβλήθηκαν: 90.000 νέες δηλώσεις για το μήνα Δεκέμβριο 2020 και
    επιπλέον 65.000 δηλώσεις για το μήνα Νοέμβριο 2020.

    Διαβάστε επίσης:

    Τα μέτρα στήριξης για ενοίκια, δόσεις εφορίας και επιταγές τον Απρίλιο

    Ξανά στο τραπέζι νέα ρύθμιση για τα κορωνο-χρέη

    «Χαμηλές πτήσεις» για την Επιστρεπτέα 7



    ΣΧΟΛΙΑ