• Οικονομία

    Ξανά στο τραπέζι νέα ρύθμιση για τα κορονο-χρέη

    • του Βασίλη Τσεκούρα
    Ενοίκια: Ένα μήνα παράταση για διορθώσεις λαθών

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Το «βαρύ» φορτίου του ιδιωτικού χρέους προσπαθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση, καθώς έχει διογκωθεί την περίοδο της πανδημίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να θέσει στους θεσμούς την πρόταση για μια γενναία ρύθμιση των χρεών που «γεννήθηκαν» από το Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα.

    Σημειώνεται πως παρά τις διαρροές, το θέμα δεν είχε τεθεί στους θεσμούς κατά τη διάρκεια της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης στις αρχές του έτους.

    Με το lockdown να φτάνει προς το τέλος του και με το παράλληλο σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, ο Χρήστος Σταϊκούρας θεωρεί πως έχει φτάσει η ώρα για την εφαρμογή μιας συνολικής ρύθμισης για τα κορονο-χρέη, με πολλές δόσεις και αυστηρά κριτήρια ένταξης.

    Το πλαίσιο που θα εισηγηθεί η κυβέρνηση στους θεσμούς έρχεται να συμπληρώσει τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη υιοθετηθεί από την αρχή της πανδημίας και συγκεκριμένα:

    *Τα χρέη που δημιουργήθηκαν από το Μάρτιο του 2020 και για όλη τη διάρκεια του πρώτου κύκλου της πανδημίας θα μπορούν να αποπληρωθούν από το 2022 σε 24 άτοκες ή 48 έντοκες δόσεις.

    *Οι υπόλοιπες βεβαιωμένες και ρυθμισμένες οφειλές των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που έχουν πληγεί από την κρίση έχουν μεταφερθεί στο τέλος της ρύθμισης που έχει συμφωνηθεί με την εφορία

    *Μέχρι τις 29 Απριλίου έχουν δικαίωμα επανένταξης στις 120 δόσεις όσοι φορολογούμενοι τις έχασαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

    Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, θεωρείται δύσκολο να δοθεί το «πράσινο» φως σε μια ρύθμιση έως 120 δόσεις, με το επικρατέστερο σενάριο να αναφέρει πως μπορεί να γίνει αποδεκτή μια έκτακτη πρόταση για έως 70-80 δόσεις.

    Αναθεωρημένο προϋπολογισμό 3 δις κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών

    «Χαμηλές πτήσεις» για την Επιστρεπτέα 7

    Εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος αγρότες και αλιείς



    ΣΧΟΛΙΑ