• Οικονομία

    «Χαμηλές πτήσεις» για την Επιστρεπτέα 7

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Βασίλης Τσεκούρας
    Τα 22 SOS για την επανένταξη στην πάγια ρύθμιση της εφορίας

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Μειωμένο παρουσιάζεται το ενδιαφέρον για τον 7ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, καθώς μέχρι και σήμερα το πρωί είχαν υποβάλει αιτήσεις 229.402 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.

    Σημειώνεται πως η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «mybusinessSupport» άνοιξε πριν από σχεδόν 10 ημέρες και αναμένεται να σταματήσει να δέχεται αιτήσεις στις 19 Απριλίου.

    Ωστόσο, το ίδιο διάστημα στους προηγούμενους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, η συμμετοχή ήταν περίπου διπλάσια.

    Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο παρουσιάζονται αισιόδοξοι, καθώς εκτιμούν πως θα επιτευχθεί ο στόχος των επιλέξιμων επιχειρήσεων, που υπολογίζεται στις 300.000, προκειμένου να μοιραστούν το ποσό του 1 δισ. ευρώ.

    «Θα έχουμε τον ίδιο αριθμό αιτήσεων με τους προηγούμενους κύκλους ως προς τους δικαιούχους», τόνισε το πρωί σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στα «Παραπολιτικά 90.1 FM», ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

    Η μειωμένη συμμετοχή αποδίδεται και στους «κόφτες» που έχει βάλει το Υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες να μην μπαίνουν καν στη διαδικασία της αίτησης, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα απορριφθούν.

    Σημειώνεται πως βασική προϋπόθεση για τη λήψη της κρατικής ενίσχυσης αποτελεί η δέσμευση για διατήρηση των θέσεων εργασίας της επιχείρησης έως το τέλος Αυγούστου του 2021.

    Τα κριτήρια

    Οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

    – Να παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021, σε σχέση με την περίοδο αναφοράς, που θα είναι το πρώτο τρίμηνο του 2020 με την κατάλληλη προσαρμογή, ώστε να ληφθεί υπόψη ότι μέρος του μηνός Μαρτίου 2020 υπήρχαν περιοριστικά μέτρα.

    – Να έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 600 ευρώ για 3 μήνες (200 ευρώ το μήνα).

    – Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα πρέπει να μην έχουν αύξηση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019.

    – Οι νέες επιχειρήσεις που ανήκουν στην κατηγορία των πληττόμενων και έκαναν έναρξη εργασιών από τον Δεκέμβριο 2019 έως και τον Ιανουάριο 2021 και οι οποίες έχουν αποκλειστεί σε κάποιον από τους δύο προηγούμενους κύκλους της Επιστρεπτέας αυτή τη φορά θα είναι επιλέξιμες, ανεξαρτήτως τζίρου.

    Για το τελικό ποσό της ενίσχυσης θα συνυπολογιστεί και το ποσό που μπορεί να έλαβαν οι δικαιούχοι μέσω της 6ης Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ενώ ο αλγόριθμος για τον υπολογισμό της ενίσχυσης θα εκδοθεί με βάση την υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας.

    Διαβάστε επίσης:

    e-ΕΦΚΑ: Ψηφιακές πλέον όλες οι διαδικασίες Απογραφής, Μεταβολής και Λήξης Ασφάλισης

    Στα €60.500 ο «λογαριασμός» του παρεμπορίου την περασμένη εβδομάδα

    ΟΑΕΔ: Λήγει την Δευτέρα 19 Απριλίου η προθεσμία για το πρόγραμμα ψηφιακού μάρκετινγκ



    ΣΧΟΛΙΑ