• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Σοκ για την επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γερμανία – «Βουτιά» στις 17,1 μονάδες για τον PMI

    • NewsRoom


    Η εικόνα ύφεσης στον γερμανικό ιδιωτικό τομέα επιδεινώθηκε τον Απρίλιο καθώς οι εταιρείες υπηρεσιών και μεταποίησης κατέγραψαν πτώση ρεκόρ στην δραστηριότητα και την παραγωγή τους λόγω του κορονοϊού και των μέτρων που ελήφθησαν για τον περιορισμό του, σύμφωνα με έρευνα της IHS Markit που δημοσιεύθηκε σήμερα.

    Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, που μαζί αντιστοιχούν σε πάνω από τα 2/3 της οικονομίας, βυθίστηκε στις 17,1 μονάδες από τις 35,0 τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για τη χαμηλότερη ιστορικά τιμή. Αναλυτές σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν μικρότερη πτώση στις 31,0 μονάδες.

    Ο οικονομολόγος της IHS Markit Φιλ Σμιθ δήλωσε ότι η έρευνα του Απριλίου αποκάλυψε τον πλήρη αντίκτυπο της πανδημίας και των επακόλουθων μέτρων περιορισμού στη γερμανική οικονομία, με την επιχειρηματική δραστηριότητα στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες να μειώνεται με πρωτοφανείς ρυθμούς.

    «Συγκριτικά με το χαμηλό των 36,3 μονάδων κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση, η τιμή των 17,1 μονάδων για τον δείκτη PMI σκιαγραφεί μια σοκαριστική εικόνα για τον αντίκτυπο της πανδημίας στις επιχειρήσεις», ανέφερε ο Σμιθ.

    Ο υποδείκτης PMI για τον τομέα υπηρεσιών σημείωσε βουτιά στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 15,9 μονάδων από τις 31,7 ένα μήνα νωρίτερα. Ο PMI για τη μεταποίηση υποχώρησε στις 34,4 από τις 45,4 μονάδες τον Μάρτιο.



    ΣΧΟΛΙΑ