• The Wiseman

    Ο πειρασμός για να μην κάνει ο Μητσοτάκης πρόωρες εκλογές, ποια στελέχη φεύγουν από την HSBC, οι νέες επενδύσεις του Θοδωρή Κυριακού και τι συζήτησε ο Παύλος Μυλωνάς με την EVO PAYMENTS

    Θοδωρής Κυριακού

    The Wise Man


    Ρωσική χρεωκοπία στις 15 Απριλίου; 

    Η πεποίθηση ότι μια ρωσική χρεοκοπία είναι προ των πυλών έχει ωθήσει τα ρωσικά CDS στο ρεκόρ των 2.757 μονάδων βάσεων, σύμφωνα με την IHS Markit.

    Η χθεσινή ημέρα ξεκίνησε ενθαρρυντικά το πρωί καθώς η Gazprom πλήρωσε στους πιστωτές της κουπόνι για ομόλογα που έληγαν σήμερα 7/3/2022.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, ορισμένοι κάτοχοι ομολόγου 1,3 δισ. δολαρίων του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, δήλωσαν ότι έλαβαν πληρωμή σε δολάρια, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έδωσε στους εκδότες την επιλογή να αποπληρώσουν το χρέος σε ξένο νόμισμα.

    Η είδηση για την πληρωμή του κουπονιού οδήγησε την τιμή του ομολόγου πολύ υψηλότερα μετά την κατάρρευση στο 50% της ονομαστικής του αξίας την περασμένη εβδομάδα.

    Ωστόσο, η αισιόδοξη διάθεση διαλύθηκε αμέσως μετά από μια αναφορά του Simon Waever της Morgan Stanley, ο οποίος έγραψε ότι οι πιθανότητες της Ρωσίας να πραγματοποιήσει τις πληρωμές του εξωτερικού χρέους της μειώνονται καθώς οι τιμές των ομολόγων πέφτουν, η ύφεση στη χώρα πλησιάζει και διάφοροι περιορισμοί πληρωμών συσσωρεύονται μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

    «Βλέπουμε μια χρεοκοπία ως το πιο πιθανό σενάριο», έγραψε σε σημείωμα της Δευτέρας ο Simon Waever, επικεφαλής της στρατηγικής κρατικών πιστώσεων αναδυόμενων αγορών της εταιρείας.

    Ο Waever πιστεύει ότι η χρεοκοπία μπορεί να συμβεί στις 15 Απριλίου και ότι θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας περιόδου… «χάριτος» 30 ημερών για τις πληρωμές κουπονιών που οφείλει η ρωσική κυβέρνηση σε «δολαριακά» ομόλογα που λήγουν το 2023 και το 2043.

     

    Οι άνθρωποι της Evo Payments στην Αθήνα 

    Στην Αθήνα βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι άνθρωποι της Evo Payments προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες για τη  δημιουργία της νέας εταιρείας διαχείρισης καρτών με την Εθνική Τράπεζα.

    Όπως με ενημέρωσαν οι συναντήσεις με τη διοίκηση του Παύλου Μυλωνά επικεντρώθηκαν στο φλέγον ζήτημα του προσωπικού που θα στελεχώσει την νέα εταιρεία , και κατά κύριο λόγο με ποιους όρους θα επιτευχθεί η μεταφορά τους από την Εθνική.

    Οι δύο πλευρές έθεσαν στο τραπέζι όλα τα ανοικτά ζητήματα αλλά από ότι μαθαίνω δεν ελήφθησαν κάποιες αποφάσεις.

    Στη  νέα εταιρεία αποδοχής καρτών η EVO θα αποκτήσει την πλειοψηφία (51%)  του μετοχικού κεφαλαίου έναντι τιμήματος 158 εκατ. ευρώ, αποτιμώντας την δραστηριότητα στα 310εκατ.ευρω.

    H οριστική συμφωνία των δύο πλευρών υπογράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Η EVO  είναι μια εταιρεία με ηγετική θέση στην παροχή τεχνολογιών και υπηρεσιών πληρωμής με παρουσία σε πάνω από 50 αγορές σε όλο το κόσμο.

    Η EVO προσφέρει μια γκάμα πρωτοποριακών, αξιόπιστων και ασφαλών λύσεων πληρωμής σε εμπόρους κάθε μεγέθους, από μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι πολυεθνικές εταιρείες και οργανισμούς σε όλη την υφήλιο.

    Πατάει γκάζι η Optima στο Ιinvestment banking

    Με «νέο αίμα»   ενισχύει το δυναμικό της η Optima Bank στον τομέα του investment banking, προχωρώντας σε μεταγραφές έμπειρων στελεχών όπως της Χριστιάνας Δημητρακοπούλου  για το κομμάτι των θεσμικών επενδυτών.

    Να θυμίσουμε ότι η Τράπεζα βραβεύτηκε πρόσφατα από το Χρηματιστήριο Αθηνών για την την αξιοσημείωτη συνεισφορά της στην ανάπτυξη της αγοράς των εταιρικών ομολόγων.

    Συγκεκριμένα η τράπεζα, συμμετείχε στο σχήμα αναδοχής και των επτά (7) Δημόσιων Προσφορών που έλαβαν χώρα εντός του 2021 στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Το μερίδιό της στην αγορά για το 2021 έφτασε το 19,92%, ενώ από τις δημόσιες προσφορές στις οποίες συμμετείχε αντλήθηκαν κεφάλαια ύψους 1,42 δισ. ευρώ, με το σύνολο των προσφερόμενων κεφαλαίων να ανέρχεται σε 4,8 δισ. ευρώ

    Η φυγή στελεχών της ΗSBC και το funding gap της τράπεζας

    H Παγκρήτια Τράπεζα και οι νέοι μέτοχοι   της HSBC,  αν ισχύουν αυτά που φθάνουν στα αυτιά μου ενδεχομένως να βρεθούν ενώπιον μίας δυσάρεστης έκπληξης.

    Μαθαίνω λοιπόν ότι τις τελευταίες ημέρες στο Private Banking των τεσσάρων συστημικών τραπεζών  γίνεται «πασαρέλα» από στελέχη της HSBC τα οποία με το «πελατολόγιο» τους υπό μάλης αναζητούν νέα στέγη.

    Αν τελικά ευοδωθούν οι προσπάθειες αυτές, τότε βλέπω να έρχεται ένα διόλου ευκαταφρόνητο κύμα φυγής καταθέσεων από την ΗSBC,  το οποίο μάλιστα οι νέοι ιδιοκτήτες αλλά και η εποπτική Αρχή (η Τράπεζα της Ελλάδος) είναι αρκετά δύσκολο να το υπολογίσουν εκ των πρότερων.

    Προφανώς θα έχετε ενημερωθεί έγκαιρα από το mononews ότι είναι πλέον θέμα ημερών να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις για το deal Παγκρήτιας Τράπεζας – HSBC Ελλάδος.

    Το deal προχωράει κανονικά, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) έχει ήδη δώσει «πράσινο φως» για την κατάθεση του σχετικού φακέλου.

    Ο πειρασμός για να μην κάνει ο Μητσοτάκης  πρόωρες εκλογές

    Αν ο  πόλεμος στην Ουκρανία «αφύπνισε την Ευρώπη» η οποία αναγκάστηκε να λάβει σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας,  τώρα φαίνεται ότι φθάνει η ώρα  για τους Ευρωπαίους να  πληρώσουν  τον λογαριασμό για την  ασφάλεια  διότι η περιόδος «τζάμπα» τελείωσε ( όπως πριν από μερικά χρόνια με αφορμή την Ελληνική κρίση αναγκάστηκαν να πληρώσουν για να δημιουργήσουν νέους Χρηματοοικονομικούς θεσμούς όπως ο ESM).

    Όπως πληροφορούμαι λοιπόν  τις τελευταίες ημέρες μία «μια νέα ιδέα κάνει το γύρο των Βρυξελλών και η οποία είναι πολύ πιθανόν να τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στο πλαίσιο των νέων κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας.

    Αντί λοιπόν να ανέβει ο πήχης του ελλείμματος,  προτείνεται να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες από τον υπολογισμό του.

    Το κλίμα είναι ιδιαίτερα θετικό για να περάσει μία τέτοια πρόταση μετά από την ανακοίνωση της Γερμανίας και της Δανίας ότι θα προχωρήσουν τάχιστα στην αύξηση των αμυντικών τους δαπανών προκειμένου να πιάσουν το στόχο του 2% του ΑΕΠ που ζητεί το ΝΑΤΟ.

    Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς  τι  συνεπάγεται μία τέτοια αλλαγή για  την Ελλάδα, η οποία ξοδεύει αναλογικά τα περισσότερα στην Ε.Ε για την Άμυνα.

    Μόνο για φέτος θα πληρώσουμε πάνω από 1,1 δισ. ευρώ για τις παραλαβές εξοπλιστικών προγραμμάτων.

    Αν το ποσό αυτό δεν «μετρήσει» στο έλλειμμα τότε αυτομάτως δημιουργείται ένας σημαντικός δημοσιονομικός χώρος για στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το τεράστιο βάρος που επισωρεύει η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση.

    Σε πολιτικό επίπεδο τώρα είτε περάσει η πρόταση αυτή είτε αποφασιστεί να ισχύσει και το 2023 η ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας, ο «πειρασμός» για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκης  να μην προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, μετά το τέλος του πολέμου, είναι μεγάλος.

    Τι θα κάνει τα 225 εκατ. ευρώ ο Θοδωρής Κυριακού

    Δεινός deal maker δείχνει να είναι ο 48χρονος Θοδωρής Κυριακού.

    Πριν από περίπου τρία χρόνια έβαλε την υπογραφή του για την πώληση των θυγατρικών του ομίλου Αντέννα, στη Σερβία και το Μαυροβούνιο. 

    Τον Οκτώβριο της περσινής χρονιάς, ο όμιλος Αντέννα προχώρησε στην εξαγορά όλων των καναλιών της Sony Pictures Television ,στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

    Χωρίς να γίνει γνωστό το τίμημα της εξαγοράς.

    Στο μεσοδιάστημα (τέλη του 2019) είχε αποκομίσει ρευστότητα 8,2 εκατ. ευρώ, πουλώντας τη συμμετοχή στην εισηγμένη τότε εταιρεία ιχθυοτροφιών ‘’Περσεύς’’. 

    Η οποία δεν ανήκε στο… τηλεοπτικό χαρτοφυλάκιο, αλλά σε εκείνο των ευρύτερων δραστηριοτήτων του ομίλου Κυριακού.

    Μόλις προ ημερών ήρθε μια άλλη εξαιρετικά σημαντική κίνηση από την πλευρά του Θοδωρή Κυριακού, που αναμφίβολα έχει έναν πολύ καλό δίαυλο επικοινωνίας με τα διεθνή επενδυτικά στρατηγεία. 

    Έτσι, ο αραβικός όμιλος media (MBC Group) με έδρα το Ντουμπάι, αποκτά στρατηγική συμμετοχή με 30% στον όμιλο Αντέννα Ελλάδος. 

    Μέσω εισφοράς 225 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου, η οποία και ολοκληρώθηκε.

    Το 60% των μετοχών της εταιρείας ανήκει στο κράτος της Σαουδικής Αραβίας. 

    Εξέλιξη που δημιούργησε ιδιαίτερη αίσθηση στην αγορά, κυρίως σε ότι αφορά τη διαμορφούμενη αποτίμηση, που πάει στα 750 εκατ. ευρώ για το 100% των μετοχών.

    Το συγκεκριμένο deal πρόκειται να υποστηρίξει ένα μεγάλο επενδυτικό πλάνο στην Ελλάδα, με τον Θοδωρή Κυριακού να έχει πλάι του έναν ισχυρό εταίρο και να γίνεται ένας σημαντικός ‘’παίκτης’’ στο πεδίο του ψηφιακού μετασχηματισμού στη χώρα. 

    Όπου και αναμένεται να κατευθυνθούν σημαντικοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. 

    Άλλωστε , στην ανακοίνωση  του επενδυτικού πλάνου, τονίζεται μεταξύ των άλλων  ότι ‘’κεφάλαια θα διατεθούν και σε νεοφυείς (startups) digital επιχειρήσεις, καθώς και σε επιχειρήσεις digital υπηρεσιών που θα ενισχύσουν το ψηφιακό οικοσύστημα της Ελλάδας και θα δώσουν ώθηση στην αναπτυσσόμενη ψηφιακή οικονομία. 

    Οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις αναμένεται να δημιουργήσουν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας και να αξιοποιήσουν ειδικότητες προηγμένης τεχνολογίας’’.

    Απέναντι σε όλα αυτά, είναι προφανές ότι είχε υπάρξει και η ανάλογη προεργασία. 

    Η οποία σε ότι αφορά της εταιρεία ‘’Αντέννα T.V A.E’’ αποτυπώνεται ευδιάκριτα στον ισολογισμό χρήσης του έτους 2020. 

    Κατ’ αρχάς η εταιρεία  έχει ‘’θυσιάσει’’ 95,6 εκατ. ευρώ από το μετοχικό της κεφάλαιο για να σβήσει συσσωρευμένες ζημίες από προηγούμενες χρήσεις. 

    Παράλληλα έχει προχωρήσει σε κεφαλαιακή αύξηση 15 εκατ. ευρώ κι έτσι το μετοχικό της κεφάλαιο στα τέλη του 2020 ήταν 23,3 εκατ. ευρώ και η καθαρή θέση 14,4 εκατ. ευρώ.

    Σε ότι αφορά τη ροή των εξελίξεων με φόντο το ομολογιακό, αυτές ξεκινούν το 2015. 

    Τότε, με έκδοση κοινοπρακτικού δανείου 162,68 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτήθηκε παλαιότερος δανεισμός. 

    Το 2017 ξεκίνησαν συζητήσεις με τις τράπεζες για επαναδιαπραγμάτευση, που ολοκληρώθηκαν και τυπικά τον Μάρτιο του 2019. 

    Το δάνειο που έχει εναπομένουσα οφειλή 145 εκατ. ευρώ, λήγει το 2024 με δικαίωμα παράτασης για άλλα δύο έτη.

    Και σε αυτήν την περίπτωση φάνηκε η μεγάλη διαπραγματευτική ικανότητα του Θοδωρή Κυριακού. 

    Για μια εταιρεία ( Αντέννα Τ.V) που το 2020 είχε 79,4 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών, 567 χιλιάδες ευρώ κέρδη, ταμειακά διαθέσιμα 11,6 εκατ. ευρώ, αλλά και δάνεια με συνδεδεμένες εταιρείες, ύψους 80,3 εκατ. ευρώ.

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.



    ΣΧΟΛΙΑ