Οικονομία & Επιχειρήσεις

Ποιοι δεν θα πληρώσουν ενοίκιο έως και τον Φεβρουάριο – Αναλυτικά παραδείγματα

WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • Βασίλης Τσεκούρας

Ο υπουργός oικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας παρουσιάζει τη δέσμη μέτρων της κυβέρνησης για τη στήριξη εργαζομένων, επαγγελματιών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία COVID-19, Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020


Απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου θα έχουν έως και το Φεβρουάριο οι ιδιοκτήτες των κλειστών επιχειρήσεων, που παρέμειναν σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή έως και τις 15 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες. Με αυτό τον τρόπο, επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 80% στο Κράτος και κατά 20% στον εκμισθωτή.

Συνεπώς, η επιχείρηση που αξιοποιεί το ακίνητο δεν θα πληρώσει ενοίκιο τον Φεβρουάριο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Επιπλέον, για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 60% του μηνιαίου μισθώματος για τον μήνα Φεβρουάριο.

Οι δικαιούχοι

Το μέτρο αφορά το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία και τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Πιο συγκεκριμένα, συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Παράδειγμα

Για ενοίκιο 1.000 ευρώ το μήνα, μια πληττόμενη επιχείρηση δεν θα καταβάλει ούτε ευρώ στον ιδιοκτήτη του ακινήτου τόσο για τον Ιανουάριο όσο και για το Φεβρουάριο του 2021.

Αντίστοιχα, ο ιδιοκτήτης του εν λόγω ακινήτου θα λάβει αποζημίωση από το κράτος το ποσό των 800 ευρώ το μήνα, αν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο και 600 ευρώ το μήνα αν πρόκειται για νομικό πρόσωπο.

Επιπλέον υπενθυμίζεται ότι, για τους ιδιοκτήτες φυσικά πρόσωπα, εφόσον το μηνιαίο μίσθωμα ξεπερνάει τα 1.100 ευρώ θα υπάρχει ωφέλεια, δηλαδή οι ιδιοκτήτες θα εισπράξουν τελικά, μετά τις επιβαρύνσεις των φόρων, ποσά μεγαλύτερα των μισθωμάτων που έχουν συμφωνηθεί.

Για ενοίκιο 1200 ευρώ ο ιδιοκτήτης θα λάβει από τον ενοικιαστή του 2.400 ευρώ λιγότερα μέσα στο 2021, υπό την προϋπόθεση ότι από το Μάρτιο, τα μισθώματα θα καταβάλλονται κανονικά, χωρίς κανένα «κούρεμα». Ωστόσο, από το κράτος θα λάβει επιδότηση 1.920 ευρώ, τα οποία είναι αφορολόγητα. Έτσι, με την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης, θα δει ότι θα βάλει στην τσέπη του 234,96 ευρώ περισσότερα από το 2019, όταν πληρώθηκε ολόκληρο το συμφωνηθέν ενοίκιο.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, από την προσεχή Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου ξεκινά η καταβολή του 50% της απώλειας από τη μείωση του μισθώματος μηνός Νοεμβρίου στους λογαριασμούς των δικαιούχων ιδιοκτητών ακινήτων.

Διαβάστε επίσης:

Μείωση ενοικίου κατά 100% για τις κλειστές επιχειρήσεις και τον Φεβρουάριο

Έμποροι για άρση lockdown: «Έπιασαν… τόπο οι προσπάθειες μας – Ανάσα και ευκαιρία το άνοιγμα των καταστημάτων»

Άδωνις Γεωργιάδης: Αυτά είναι τα μέτρα με τα οποία θα ανοίξουν το λιανεμπόριο και οι υπηρεσίες (upd)


ΣΧΟΛΙΑ