• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Οριζόντια η μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις που έχουν πτώση τζίρου πάνω από 20% – Τα σενάρια για τις ασφαλιστικές εισφορές

    • Contributor

    Γιάννης Βρούτσης και Χρήστος Σταϊκούρας


    Ουδέν κακόν, αμιγές καλού…

    Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και της προκαταβολής φόρου για την επόμενη χρονιά, αλλά πληρώνεται την τωρινή, είναι δύο πάγια αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου που θα γίνουν δεκτά από την κυβέρνηση.

    Άλλωστε, ως προς το πρώτο ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε ότι από τις ελαφρύνσεις των επιχειρήσεων φέτος, εκείνο που προκρίνεται είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Αν και είπε ότι δεν είναι έτοιμος να γίνει περισσότερο ακριβής καθώς εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το δημοσιονομικό περιθώριο και τα χρήματα που θα έχουμε λάβει από την Ευρώπη, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι να προχωρήσει πιο αποφασιστικά στο συγκεκριμένο πεδίο. Διεμήνυσε ότι θα υπάρχει προφανώς και άλλο πακέτο φοροελαφρύνσεων και ότι «η βασική κυβερνητική πολιτική μείωσης των φόρων ισχύει στο ακέραιο».

    Η επεξεργασία του σχεδίου σύμφωνα με πληροφορίες θα τεθεί επί τάπητος το καλοκαίρι, όταν ξεκινήσει η κατάρτιση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους και αφού προηγουμένως υπάρξει σαφής εικόνα για τον δημοσιονομικό χώρο που θα απελευθερωθεί τα επόμενα χρόνια από τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

    Για το 2020, ο σχεδιασμός για τις ασφαλιστικές εισφορές παραμένει αμετάβλητος, καθώς τον Ιούλιο θα εφαρμοστεί μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες, 0,48 για τους εργοδότες και 0,42 για τους εργαζομένους. Αυτό που εξετάζεται είναι η μείωση που ήταν προγραμματισμένη να υλοποιηθεί και να ολοκληρωθεί το 2023 τόσο για εργοδότες όσο και εργαζόμενους, να επιμεριστεί στα δύο προηγούμενα χρόνια, το 2021 και 2022 ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια για την ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους περισσότερων από 315.000 επιχειρήσεων.

    Όπως έχει γράψει το mononews.gr, η ελάφρυνση στο μη μισθολογικό κόστος θα μειωθεί συνολικά κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες επιμερισμένο υπέρ των επιχειρήσεων κατά 2,38 μονάδες και των εργαζομένων κατά 2,62. Στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό περιλαμβάνεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, μόνο για τους εργαζόμενους με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, το β εξάμηνο του 2020 κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες .

    Το 0,75 θα κοπεί από την εισφορά που καταβάλλεται σήμερα για τον κλάδο ανεργίας (ν. 2961/54, αρ. 32) και συγκεκριμένα 0,27 από την εισφορά εργαζομένου (σήμερα πληρώνει 1,83% του μισθού του και κατά συνέπεια θα μειωθεί στο 0,56%) και κατά 0,48 από την εισφορά εργοδότη (σήμερα πληρώνει 3,17% του μισθού και κατά συνέπεια θα μειωθεί στο 2,69%).

    Το υπόλοιπο 0,15 της μονάδας θα μειωθεί από την εισφορά υπέρ του λογαριασμού κοινωνικής πολιτικής (τέως ΟΕΚ) που καταβάλλουν μόνο οι εργαζόμενοι (ώστε από 1/6/2020 η εισφορά υπέρ ΟΕΚ για τους εργαζομένους να οριστεί στα 0,85%). Η εκτιμώμενη μεικτή δημοσιονομική παρέμβαση όπως έχει αποτυπωθεί και στο σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού είναι της τάξης των 123 εκατ. ευρώ (0,06% του ΑΕΠ) χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη τα έσοδα από τη φορολογική διοίκηση που θα εξασφαλιστούν ετησίως λόγω μείωσης των εισφορών, αλλά ούτε οι τυχόν θετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις που θα επέλθουν στον προϋπολογισμό.

    Mειώσεις

    Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι το 2021 η σωρευτική μείωση των εισφορών θα είναι της τάξεως 1,99 ποσοστιαίων μονάδων κατά 1,01 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργοδότες και κατά 0,98 για τους εργαζομένους. Το 2022 η μείωση είναι 3,60 ποσοστιαίες μονάδες σωρευτικά (1,57 για τους εργοδότες και 2,03 για τους εργαζομένους), ενώ το 2023 θα κλείδωνε στις 5 μονάδες, 2,38 για τους εργοδότες και 2,62 για τους εργαζομένους. Η μείωση του 2023 θα επιμεριστεί στα δύο προηγούμενα χρόνια ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια.

    Πρόκειται για μέτρο το οποίο τυγχάνει ευρύτατης αποδοχής από τα εργοδοτικά σωματεία, προσβλέποντας, για παράδειγμα, επέκταση τέτοιων μέτρων, στην ενέργεια με αντίστοιχη μείωση του ενεργειακού κόστους, κάτι που θα καταστήσει τα ελληνικά προϊόντα περισσότερο ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές.

    Προκαταβολή φόρου

    Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην μείωση της προκαταβολής φόρου για την επόμενη χρονιά. Το ποσοστό εκτιμάται στο 50% ή στο 30%, ανάλογα με τον αριθμό των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί μείωση του τζίρου τους μεγαλύτερη του 20% το διάστημα Μαρτίου – Μαϊου. Το μέτρο θα είναι οριζόντιο, όπως αναφέρουν νεότερες πληροφορίες, θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις και όχι μόνο αυτές που πλήττονται από τον κορωνοϊό. Με δεδομένο ότι η οικονομία ήταν κλειστή για την πλειονότητα των επιχειρήσεων το επίμαχο διάστημα, δεν είναι δυνατό να γίνουν διακρίσεις. Για το λόγο αυτό είναι επίσης, πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο η μείωση της προκαταβολής να είναι της τάξης του 30%, διότι το δημοσιονομικό κόστος δεν θα ξεπερνούσε τα 720 εκατ. ευρώ από 2,4 δις. ευρώ που ήταν προϋπολογισμένη πέρσι.



    ΣΧΟΛΙΑ